local-stats-pixel fb-conv-api

30.novembris - Uzmanies!! :))16

116 1

 

 

55 gadus atpakaļ, 1954.gada 30.novembrī, Silacogas pilsētā, Alabamā, ASV uz Zemes nokrita tā dēvētais Silacogas meteorīts. Meteorīta ugunsbumbas efekts, kad tas sķērsoja atmosfēru, tika novērots trijos štatos, kaut arī tas notika agrā pēcpusdienā (14:46). Bieži vien Silacogas meteorīts tiek kļūdaini dēvēts par Hodžu meteorītu, kas patiesībā ir tikai (bēdīgi) slavenākā daļa no Silacogas meteorīta. Hodžu fragments ir slavens ar to, ka tas ir pirmais ārpuszemes izcelsmes objekts, kura nodarītais ievainojums cilvēkam ir dokumentēts.

 

Greipfrūta lieluma meteorīta fragments iztriecās caur mājas jumtu un, atsities pret tā laika koka radio skapi, tas trāpīja Annai Elizabetei Hodžai, kas turpat uz dīvāna, neko nenojaušot, snauda. 31 gadu vecā sievietei tika smagi savainota kreisās gūžas rajonā, bet viņa izdzīvoja un,saglabājot pārvietošanās spējas, nodzīvoja līdz 1972.gadam.

 

Tālākie notikumi risinājās sekojoši. ASV gaisa spēku helikopters ieradās savākt meteorītu, savukārt Jūdžins Hodžs, cietušās sievietes vīrs, nolīga juristu, lai meteorītu atgūtu. Tāpat savā īpašumā to vēlējās  iegūt Bērtijs Gajs, kas bija cietušās mājas īpašnieks, aizbildinoties ar to, ka pārdodot meteorītu tiktu iegūti līdzekļi mājas remontam. Sākotnēji izskanēja piedāvājumi iegādāties meteorītu par 5000 tā laika dolāriem, taču laikā, kad Hodžu ģimene meteorītu atguva (apmēram gadu vēlāk) ažiotāža bija pierimusi un neviens pircējs vairs neatradās. Annai Hodžai likās traucējoša mediju un sabiedrības uzmanība un pārāk lielu stresu izraisīja tiesāšanās par tiesībām uz meteorīta fragmentu, tādēļ, pretēji vīra iebildumiem, viņa šo fragmentu ziedoja Alabamas Dabas vēstures muzejam.

 

Kā jau minēju Hodžu meteorīts bija (bēdīgi) slavenākā Silacogas meteorīta daļa, jo Zemes atmosfērā tas sadalījās 3 daļās:

 

(1) Hodžu fragments – (bēdīgi) slavenākais fragments, svars 3.86kg;

(2) Makkinniju fragments – ne tik slavenais fragments, svars 1.68kg, tika atrasts nākamajā dienā;

(3) Pavisam neslavenais fragments, kura nokrišanas vieta nav zināma, bet, domājams, tas bijis netālu no Čildersburgas.

 

Ja nu esat izlasījuši līdz šai vietai, tad, neskatoties uz to, ka šodien ir 30.novembris un šī meteorīta nokrišanai ir diezgan apaļa jubileja, novēlu, lai jums šodien tomēr negadītos kāds meteorīta fragments, kas, izurbjoties caur mājas jumtu un atsitoties pret mūsdienu mp3 atskaņotāju, pārsteigtu jūs, snaužot dīvānā! :)) Ja nu tomēr tā gadīsies, tad nu neko – tāds liktenis un droši veidojiet oriģinālrakstu par šo gadījumu :))

116 1 16 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 16

0/2000

Ceptas akniņas?

ļoti informatīvs rakstiņš, un jā, ja man  meteorids trapis pa mp3, un tad pa kreisas gūžas rajonu, es 100% taisišu orģinālrakstu, ar dawdzzz jaukiem bilzjukiem! :)

 

Trakais kamis - man arii sakuma ta izlikas!

6 0 atbildēt

Gan jau pēc gadiem 20 skolās mācīs par bēdīgi slaveno TELE 2 meteroīdu emotion

6 0 atbildēt

skatoties uz pirmo bildi sākumā likās ka tas sarkanais ir paklājs,bet pelēkais - caurums grīdā :D

4 0 atbildēt

labs... emotion vecenei biški paveicās. 

3 0 atbildēt

šitais cik sapratu, ir pirmais,kurš kko cilvēkam ir nodarījis, a vēl par lielākajiem un tādā garā, nevar ielikt?

Paldies autoram, pirmais, rakstiņš, ielikšu plusu.. :)

3 0 atbildēt
epg avatarsepg

atbildot uz Kamasutra komentāru " šitais cik sapratu, ir pirmais,kurš kko cilvē... " paldies par plusu :)) par pirmo jautājumu arī padomāšu :)

3 0 atbildēt

izskatās pēc asfalta gabala :D

3 0 atbildēt

end is near :D

2 0 atbildēt

wow. ;oo kkāds akmenis. :D:D

2 0 atbildēt

Njā, trešajam fragmentam ar slavu nav paveicies:(

2 0 atbildēt

atbildot uz Laciitis komentāru " Tiem kam patik vesture sito jau sen zin un pa... " aha es ar redzēeju :))

2 0 atbildēt

skaisti (mm)

2 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

😊

0 0 atbildēt

jēēj, tu tomēr uztaisīji sawu pirmo raxtu. paldies :))*

1 2 atbildēt

Tiem kam patik vesture sito jau sen zin un pa LNT ari stastija :D

0 2 atbildēt