local-stats-pixel fb-conv-api

Tad un Tagad (Rīga pirms 100 gadiem).16

142 0

Rīgai ir vairāk nekā 800 gadu simti, bet tās aktīvākais attīstības posms sākās tikai pirms 100 gadiem, kad Rīga kļuva par Eiropas mēroga pilsētu ar tās garajiem bulvāriem un Jūgentstila arhitektūru. Pilsētu piemeklējuši Krievu, vācu, zviedru un latviešu laiki, kas pilsētai devusi starptautisku izskatu (Vācu Vecrīga, Padomju mikrorajoni vai Zviedru mūri)

Šajā rakstā apskatām salīdzinājums – Rīga šodien un gadsimtu atpakaļ. Iespējams, ka uztaisīšu vēl vairākas daļas bilžu -salīdzinājumu. Lielākā daļa mūsdienu bilžu uzņemtas vakar (11.04.2015), meklējot pa Rīgu ēkas un ielas, kas sakrīt ar vecajām bildēm, tādejādi izzinot, kas ir mainījies gadsimta garumā.

142 0 16 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 16

0/2000

Interesanti, kā laika gaitā mainās pilsēta. Cita lieta, ka dažas bildes varēja būt vairāk no tā paša rakursa.

15 0 atbildēt

Nja parki toreiz izskatījās labāk, tagad tikai pārauguši veci koki

14 0 atbildēt
Dievinu to parku pie Mākslas akadēmijas 30tajos... ❤
4 0 atbildēt

 emotion 

3 0 atbildēt

Man patīk!

Vecās fotogrāfijas ir fascinējošas!

Un interesanti - neskatoties uz senajiem laikiem - optika toreiz bija laba. Attēlu malās praktisku nekādu kropļojumu. Nesalīdzināmi ar 'ziepju traukiem'.

Būs jāpamēģina pašam šo žanru. Mani kaitina, ka jaunie attēli nav perfekti iekadrēti un tiem pārsvarā ir cits skatu punkts, salīdzinot ar vecajām bildēm.

Būs jāpadomā arī par optiku.

2 0 atbildēt

Precizēšu būtisku faktu- 1. senajā bildē Rīgas politehniskā institūtūta (tagad. LU) ēka ir fotografēta nevis no Nacionālās operas dārza, bet gan no Vērmaņa dārza - no kolonādes, ko spilgti apliecina bildes kreisajā pusē redzamais Vērmaņa kundzes piemineklis - obelisks.   emotion  

2 0 atbildēt

Rīgas vēsture ir neizpētīta un safabricēta. Rīgas centrs ir celts stipri senāk ,kā mums saka oficiālā vēsture. Orientējoši 200-300 gadus atpakaļ . Tādēļ arī nav nevienas fotogrāfijas ,kurās būtu redzama būvniecība. Tāpat vēsturnieki slēpj faktus par lielajiem plūdiem 200 gadus atpakaļ,dēļ kuriem visā Eiropā joprojām visām ēkām ir zemes slānis vairāku metru augstumā,kurš ir apracis pirmos stāvus atstājot lūkas un logu paliekas visnepiemērotākajā mājas daļā pamatos,Cilvēki jau ir iemācijušies sadzīvot ar tiem un pat neuzdod jautājumu,kāpēc gan celtnieki ,kas spēja uzcelt tik kapitālas mājas, pagrabus būvēja no ķieģeļiem(to zin katrs būvnieks,ka ķieģeļus neizmanto pamatiem ) un ar kropliem lodziņiem ,kur iekļūt mitrumam. Pavērojiet bildes ,konservatorija,teātris,daugavpils cietoksnis,Rundāles un Jelgavas pilis utt. Visas ir ieraktas-tātad celtas pirms lielajiem plūdiem .Starp citu šie plūdi bija tiešām apokaliptiski un pēc entuziastu aplēsēm aiznesa aptuveni 32 miljardi !!! dzīvību.  Vēl daži fakti - KOKI mūsu platuma grādos nav vecāki par 200 gadiem,lai gan ir uz planētas vietas,kur ir arī 500-600gadu veci.Daudzas ēkas jumti un citas vietas ir dekorētas ar akmens puķu podiem,bet tās ir urnas ar bojāgājušo pelniem .Utt. Pavērojiet,padomājiet,pameklējiet internetā info . Gandrīz nekas nav tā kā māca skolā . Neguliet,domājiet..

1 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt

Interesanti emotion  emotion 

0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt