local-stats-pixel fb-conv-api

Šovasar debesīs būs vērojama reta parādība - Venēras4

48 3

Jūnija sākumā debesīs būs vērojama reta astronomiska parādība - Venēras pāriešana pāri Saules diskam jeb Venēras tranzīts, pastāstīja Latvijas Astronomijas biedrības pārstāvis Mārtiņš Gills.

Daļā pasaules, piemēram, Ziemeļamerikā un Latīņamerikā, Venēras tranzīts notiks 5.jūnija vakarā, bet Eiropā, Āfrikā un Āzijā tas notiks 6.jūnijā.

Lai arī Latvija ir to valstu vidū, kur Venēras tranzīts ir novērojams, diemžēl pie mums tas nebūs redzams pilnībā, jo notikums sāksies vēl tad, kad Saule nebūs uzlēkusi. Līdz ar to Latvijā Venēras tranzīts būs novērojams no saullēkta, kad tranzīts jau būs aptuveni pusē, līdz tā noslēgumam plkst.7.54. Pirms Venēra pazūd pavisam, interesants ir mirklis, kad tumšais disks pieskaras Saules diskam un izveidojas it kā robs Saules diskā. Latvijā šis tā saucamais trešais kontakts notiks plkst.7.37, informēja Gills.

Venēras tranzīta laikā otrā Saulei tuvākā planēta Venēra vizuāli novietojas starp Sauli un Zemi, veidojot uz Saules diska nelielu apaļu "ripu", kas dažu stundu laikā pārslīd pāri Saules diskam. Šajā gadījumā uz Zemes tumšāks nepaliek, kā tas ir novērojams Saules aptumsumu laikā. Venēras tranzīta novērojumu laikā vizuāli interesanti ir brīži, kad Venēra uziet uz Saules diska un noiet no tā.

Lai arī iepriekšējais Venēras tranzīts bija novērojams relatīvi nesen, 2004.gadā, Venēras pāriešana pāri Saules diskam ir diezgan reti novērojama astronomiska parādība. Piemēram, 20.gadsimtā tā nebija notikusi ne reizi. Pirms 2004.gada Venēras tranzīts bija vērojams 1639., 1761., 1769., 1874. un 1882.gadā, savukārt nākamā reize būs tikai 2117.gadā.

Latvijas Astronomijas biedrības pārstāvis minēja, ka šāds savdabīgs vairāk nekā gadsimtu garš cikls ar diviem astoņus gadus atstatiem notikumiem veidojas Zemes un Venēras orbītu plakņu novietojuma specifikas dēļ un apriņķošanas periodu attiecības dēļ.

Venēras tranzīta novērojumos ir jāievēro tie paši drošības nosacījumi, kas Saules aptumsuma novērojumos. Sauli var novērot caur speciāli sagatavotiem filtriem, bet drošāk ir izmantot projicēšanas metodi. Sauli nekad nedrīkst novērot caur tālskati, binokli vai teleskopu, jo tas var nenovēršami sabojāt redzi.

Iecerēts, ka Latvijā tiks rīkoti Venēras tranzīta novērojumu pasākumi, taču par tiem laika gaitā informācija būs atrodama interneta vietnē

"http://www.saulespulkstenis.lv".

48 3 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://delfi.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

no vienas puses gribētos redzēt,no otras puses gulēt arī gribas :D

2 0 atbildēt

super, vairāk rakstus par kosmosu! emotion

2 0 atbildēt

Mēs visi mirsim. emotion

1 0 atbildēt

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Ceru, ka esi saņēmis atļauju ;)

0 0 atbildēt