local-stats-pixel fb-conv-api

Seppuku - japāņu pašnāvību tradīcija17

337 1

Droši vien daudzi to pazīs labāk kā harikiri, bet tas bija mokošākais un sāpīgākais veids kā nomirt. Tradīcijas, kas valstī pastāvēja, krietni atšķīrās no pārējās pasaules, jo Japāna bija noslēgta valsts līdz 19. gs., kad eiropieši un amerikāņi piespieda tai kļūt atvērtai valstij. Seppuku bija ļoti ritualizēts veids kā paglābt samurajam sevi no apkaunojuma, jo agstāk par visu tika vērtēts gods. Tas bija pagodinājums, ja kādam ļāva izbeigt dzīvi šādā veidā. Tradīcija pilnībā ir aizgājusi aizmirstībā vēl ne tik sen, bet tās pēdējais noriets sākās pēc 2. pasaules kara, kad pēc Japānas sakāves tika ieviesta Japānas konstitūvija, aizstājot Meiji konstitūciju.

337 1 17 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 17

0/2000

Šo tradīciju dēļ tad arī ASV uzmeta 2 atombumbas Japānai, jo zināja, ka viņi ar labu nepadosies un nokaus vēl daudz amerikāņus. Pat pēc kapitulācijas  Japānas militārajās aprindās sākās masu pašnāvības, ne tāpēc ka baidītos no soda par kara noziegumiem, bet apkaunojuma dēļ. Tā laika  padošanās ir tas pats kas latvietim atzīt ka Rus atbrivoja LV.

15 0 atbildēt

Nevis kods,bet kodeks,tas ir-Busido kodekss.Tass attiecas TIKAI !!! uz samurajiem!Ar to nav saistīti parastie iedzīvotāji.Busido-karavīra ceļš,samuraja  pienākums aizsargāt savu,piemēram Imperatoru u.t.t.Ja kaut kas neizdodas,vai cieš izgāšanos,lūk tad ir tas Sepuku,LAI NEZAUDĒTU GODU!Nu tā kaut kā . emotion ++

7 0 atbildēt
Atsauca atmiņā filmu "The Last Samurai"
1 0 atbildēt

visas pasaules lielvalstis, arī Lielbritānija Francija, ASV u.c. daudzu gadsimtu laikā ir vedušas ļoti daudzus  iznīcinošus un asiņainus koloniālos iekarošanas karus. kāpēc mūsdienu Latvijā tiek slavētas vienas lielvalstis un nolikas citas?    emotion  

1 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt

Uh, sāpīgi.

0 0 atbildēt

amerikas un eiropas kolonizatoriem 19. gs. vidū nevajadzēja Japānas valsti varmācīgi un pazemojoši piespiest "atvērties"  Rietumu "vērtībām" un tirgum.  

līdz 19. gs. vidum Japāna kopš viduslaikiem bija pilnīgi pašpietiekama valsts. kura bija slēgta Eiropas un ASV kolonizējošajiem misionāriem un tirgotājiem.  

0 0 atbildēt

es neslavēju Japānu, bet gribu uzsvērt, ka visas pasaules lielvalstis (arī Francija, Lielbritānija, ASV...) bija ieinteresētas 2. pasaules karā. Nevajag sekot principam "uzvarētājus netiesā", jo briti, jeņķi, tāpat kā sovjeti, naciķi u.c. bija kara noziedznieki.

0 0 atbildēt

un vēl, es atgādināšu savu repliku uz Sašas vaikāviņutursauc komentāru, ka samuraji bija idioti: idiotisms ir samurajus saukt par idiotiem, tāpat kā  kritizēt, noniecināt utml senākas vēstures faktus un senlaiku uzskatus, izejot no 21. gs. skatpunkta.

0 0 atbildēt

@Sems 

Starp citu, kādā Japānas vēsturei veltītā grāmatā es lasīju, ka japāņi ilgu laiku smagi pārdzīvoja savas valsts izolacionisma pazemojošo piespiedu izbeigšanu 19. gs. vidū, un Japānas vēlākā agresīvā ārpolitika un militārā ekspansija tika uzskatīta par veidu, kā revanšēties un dzēst pagātnes "kauna traipu"- pakļaušanos amerikāņu, britu, krievu u.c. kolonizatoriem.

0 0 atbildēt
Tagad skaidrs kā radies viņu katigst-soda izpilde+bakts apģērbs + sarkans asins pleķis vidū
0 0 atbildēt

Pasaule pilna dīvaiņu  emotion 

1 2 atbildēt
Idioti.
1 6 atbildēt