local-stats-pixel fb-conv-api

Radiotehnika25

135 3

Kurš gan neatceras vecās padomju rādiotehnikas tumbas un pastiprinātājus tad lūk būs ieskats tās rūpnīcas vēsturē kura ražoja visas šīs tumbas un skaņas iekārtas!

Radiotehnika (arī VEF Radiotehnika RRR) ir Latvijas elektronikas un akustisko sistēmu ražošanas uzņēmums, kas atrodas Latvijas galvaspilsētā Rīgā. Uzņēmums ir dibināts 1927. gadā un tā galvenās pamatspecializācija ir akustisko sistēmu ražošana, iebūvējamo skaļruņu ražošana, korpusu ražošana profesionālajām akustiskajām sistēmām, shēmplākšņu ražošana, shēmplākšņu montāža, ieskaitot SMD montāžu kā arī elektromehānisko mezglu un bloku montāža.

Radiotehnikas pirmsākums meklējams 1926. gada 25.oktobrī, kad Ābramam Leibovicam izdeva atļauju radioaparātu ražošanai no jau apstiprinātām shēmām. Tā radās jauna akciju sabiedrība Ābrama Leibovica foto radio centrāle. 1932. gadā kompānija pārcēlās uz jaunām telpām Mūkusalas ielā 41. Sākotnēji tika ražoti ārzemju radioaparātu modeļi no importētām detaļām - Telefunken, Kramolin,DeTeWe, Lumophon, taču jau 1932. gadā tika izveidots pirmais paškonstruētais modelis. 1935. gadā izveidoja modeli Ferrosupers 36 - pirmo radiouztvērēju ar elektromagnētisko spoli. 1936. gadā kompānijā tika nodarbināti jau 240 cilvēki. Savas pastāvēšanas laikā pavisam tika ražoti 40 modeļi. 1933. gadā Rīgā tika nodibināta A. Apsīša un F. Žukova radioražošanas kompānija. Galvenie produkcijas veidi bija detaļas (pastiprinātāji utt.) radiofonam - tā tika saukta radioraidīšana tajā laikā. Aparatūra vadu translācijai bija slavena pat aiz valsts robežām. Trijlampu radiouztvērējs Toņmeistars tika ražots 2500-3000 vienības gadā. No 1934. gada kompānija atradās Dārza ielā 16. Savas pastāvēšanas laikā kompānija izveidoja aptuveni 20 radiouztvērēju modeļus. Latvijā bija arī citas nelielas kompānijas, kuras ražoja radioaparātus, turklāt tādas bija ne tikai Rīgā, bet arī Liepājā. Radioaparātu ražošana un tirgošana bija ienesīga nodarbošanās, līdz 1938. gadā bija oficiāli reģistrēti jau 29 radioaparātu ražotāji. Pārsvarā tos konstruēja radio amatieri, būvējot modeļus, kas bija izstrādāti žurnāla "Radio abonents" laboratorijā. Latvijas radioamatieru biedrība tika nodibināta 1924. gada 18.jūnijā. 1926. gadā sāka izdot žurnālu "Radio".

Mūsdienās par Radiotehnikas pēcteci ir kļuvusi firma "VEF Radiotehnika RRR". Tā aktīvi nodarbojas ar ražošanas attīstību un modernu perspektīvu akustisko sistēmu modeļu izveidošanu. Patlaban tiek ražotas dažādas akustiskās sistēmas un mājas kinozāles, kuras ir ļoti pieprasītas klientu vidū gan NVS, gan ES valstīs

135 3 25 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://Vikipēdija
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 25

0/2000

MAJAKS-231, ROSSIJA, kā arī 2 un 3 bildē redzamās akustiskās sistēmas nav ražotas LV. emotion

3 0 atbildēt

90nices the best emotion

2 0 atbildēt

6. izmantoju kaa paliknjus pukjeem.... bet gadaas ka pukjupodi plaisaa :(

1 0 atbildēt

man ta ir 2 s30 :D savā laikā kāds noskopojās un nopirka viņas s90 vietā

1 0 atbildēt

Man no visa šitā mājās palikušas 2 tumbas, kas vēl brīnumainā kārtā strādā, un kaut kāds mistisks aparāts, uz kura uzliek 2 tādus apaļus rinķus (līdzīgus, kā diski) un tad viņš pārtin lenti un kaut ko atskaņo.. arī vēl strādā!

 
0 0 atbildēt

Piekrītu ar vecajam S - 90 var ierībināt diezgan labi vēl mūsdienās :D

0 0 atbildēt

6. emotion

0 0 atbildēt

Tā ta4u ir klasika :)

0 0 atbildēt

Tas laikam ir atbildes raksts uz manu rakstu par "Microlab" :)

0 0 atbildēt

jā radiotehnika ir laba lieta, pašam ir cistema akustičeskaja 35AS-1 jeb tā sauktās pirmās 90nieces un vecās s-150 esmu apmierināts ar kvalitāti, sūdzās arī blakus mājas kaimiņi emotion

0 0 atbildēt

Kas vainas radiotehnikai?

0 0 atbildēt

Bet vispār rakstas radiotehnika. Vārds radio ir internacionālisms un tajā nelieto garumzīmes. Tik un tā +

0 1 atbildēt

Kļūdīties ir cilvēcīgi, bet analfabētisms nav pieļaujams.

0 6 atbildēt