local-stats-pixel fb-conv-api

Pa Švarcvaldes Augsto šoseju uz Froidenštati5

102 0

Pa Bādenes-Virtembergas 500 šoseju, kura sākas Bāden –Bādenē dodos Froidenštates (Freudenstadt) virzienā. Šī šoseja saucas Švarzvaldes Augstā šoseja(Schwarzwaldhochstraße)un, ja jūs vēlaties vismaz pa automašīnas logu iepazīt vienu no Vācijas skaistākajiem nostūriem Švarzvaldi, tad tā ir īstā vieta to izdarīt. Tikai jārēķinās ar to, ka te ātri nedrīkst braukt-ierobežojums 70 km/h, taču ātri braucot jau neko nevar apskatīt tik un tā. Šoseja līkumaina un ved pa ziemeļu Švarzvaldes galveno kalnu grēdu 800-1000 metru augstumā virs jūras līmeņa. Skaidrā laikā vietās, kur laba pārredzamība, var redzēt ļoti tālu-līdz pat Elzasai. Šajās vietās šosejas malās izveidotas apstāšanās vietas un, protams, mašīnu ir daudz. Man gan ar tiem skatiem nepaveicās, spīdēja saule, bet bija dūmakains, tāpēc arī dažas manas bildes tālumā neasas. Elzasu arī neredzēju. Vispār man jāsaka, ka šeit ļoti bieži ir dūmakains, arī manā pilsētā, kura atrodas gan tikai 475 m virs jūras līmeņa.

Pirmā pietura man pie Švarzbahtāles aizsprosta. Par to raksts te. http://spoki.tvnet.lv/vesture/Svarcenbahtales-aizsprosts-/698757

Tālāk braucot un priecājoties par mežiem apaugušajiem kalniem, kuri pašlaik ir vismaz 3 zaļajos toņos-skujkoki tumši zaļi, bet lapukoki, kuri tikko salapojuši, tādi salātzaļi un nedaudz tumšāki, gar ceļmalām zied, manuprāt, korintes. Ielejās ābeles pilnos ziedos. Nākošais mans apskates punkts ir pie Mummelezera (Mummelsee). Tas ir neliels-3,7 ha, pēdējā leduslaikmetā radies karsta ezeriņš, dziļums 17 m (karsta ezeri radušies ūdenī izšķīstot iežiem, kā piemēram kaļķakmenim un ģipšakmenim.Šādi ezeri sastopami arī Latvijā). Ziemeļos no tā atrodas Švarzvaldes augstākais kalns Hornisgrinde -1163 m. Ezera nosaukums esot radies no ūdensrozēm, kuras tur esot ziedējušas un tautas valodā sauktas par mummel. Tūristu šeit daudz, jo ezers atrodas šosejas malā. Ap ezeru iekārtotas takas pastaigām un nūjošanai.

Tālāk ceļš ved gar daudzām ziemas sporta vietām-iekārtotas līdzenas kalnu nogāzes ar pacēlājiem, automašīnu stāvvietām. Ir arī atsevišķas vietas nakts slēpošanai. Kādā ceļmalā uzstādīts mākslīgā sniega lielgabals-te tos izmantojot bieži, sevišķi tādās ziemās, kā pagājusī –bez sniega. Domāju, ka šeit interesenti ziemā var atpūsties, nemaz nebraucot uz augstajiem kalniem. Te tikai dažas trases- Seibelsekle (Seibelseckle), Darmšteterhutte (Darmstädter Hütte), Ruhenštein (Ruhenstein), Fogelskopf (Vogelskopf).

Pie hoteļa Alexanderschanze pagriežamies pa kreisi uz 28. šosejas Froidenštates virzienā. Pirmais nāk ciematiņš Kniebis un tur jau arī vairs pati pilsēta nav tālu. Raksts par pilsētu te. http://spoki.tvnet.lv/vesture/Froidenstate/698767

Atceļā devos pa citu šoseju-462., kas arī ir skaista-ceļš ved caur skaistiem ciematiem un gar ceļmalas klintīm. Arī te ieraudzīju kādu vietu, ko noteikti gribēju apskatīt. Pilsēta saucas Klosterreihenbaha (Kosterreichenbach). Nu un kur tāds nosaukums, jābūt arī klosterim. Un patiesi-atjaunotās klostera ēkas stāsta savu vēsturi. Klosteris dibināts 1082. gadā (ja tā padomā, tad tie ir gandrīz 1000 gadi....). Kā klosteris tas ticis izmantots līdz 1595.gadam, kad herzogs Fridrihs I licis to atbrīvot, taču līdz ar to aizgājuši arī gandrīz visi iedzīvotāji-ciemā palikuši tikai 40 cilvēki. No 1616.-1648. gadam iedzīvotāju skaits vēl samazinājās, iemesls-mēris un trīsdesmitgadu karš. Tāpēc tika pieņemts lēmums pārdot klostera yemes un ēkas, kā piemēram dzirnavas, lai piesaistītu iedzīvotājus. Tas arī izdevās. Ēkas tika saglabātas, pārbūvētas un klostera vēsturi tagad var izlasīt tūristi-pie katras ēkas ir informācija par to. Man patika tā sauktais cietuma tornis, būvēts 16.gadsimta vidū un kā vietejā arestu telpa izmantots līdz pat 20. gadsimta piecdesmito gadu vidum.

Aiz klostera ļoti sakopts liels laukums, kurā ir gan dīķis ar strūklaku, gan cauri tekoša upīte, gan ļoti labi iekārtots bērnu rotaļu laukums, gan «dabas golfa laukums». Es kaut ko tādu redzēju pirmo reizi, man patika.

« 1  2  3 »
102 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

Forši Tavi apraksti. Vienkārši, bet forši.

0 0 atbildēt

Bādenbādenei reiz braucu garām un tad nu man dikti sanāca smiekli par to nosaukumu emotion

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt