local-stats-pixel fb-conv-api

PSRS aiziešana no Afganistānas30

357 0

Impērijas. Tās rodas, kādu laiku eksistē un tad sabrūk. Citas ātrāk, citas vēlāk. Kādreiz lasīju, ka viens no impēriju pastāvēšanas nosacījumiem ir kari. Kamēr vien būs ar ko karot vai iekarot, tikmēr impērija pastāvēs. Vai tas kādā mērā noteica arī PSRS pastāvēšanu? Jo neskatoties uz visu komunistiko fasādi tā bija un palika tāda pati asinskāra, svešas teritorijas alkstoša valsts. Tikai tagad visu varēja apvienot zem saukļiem par proletariāta atbrīvošanu un sociālisma uzvaru. Vai to PSRS gribēja arī Afganistānā? PSRS spēku izvešana sākās 1988. 15 maijā un beidzās 1989. 15. februārī. Tie tur bija atradušies kopš 1979. g. decembra. Uzreiz pēc komunistu partijas uzvaras 1978. g. un tai sekojošās komunistu prezidenta slepkavības. Plānotā pusgada vietā PSRS iestiga uz daudziem gadiem un tā arī neko nepanāca. Vietējie, ne bez ārzemju palīdzības, izrādīja nežēlīgu pretestību. Droši vien amerikāņi dodoties uz Afganistānu bija iedomājušies līdzīgi, ka atnāks nodibinās kārtību un aizies ar paceltu galvu. Nesanāca, jo Afganistāna ir valsts tikai uz kartes nevis vietējiem iedzīvotājiem.

Drīz vien pēc Gorbačova nonākšanas pie varas sākas sarunas ar Afganistānas valdību par spēku izvešanu. Veicot spēku izvešanu PSRS sadarbojās ar Afganistānas Tautas Demokrātisko partiju mēģinot tai palīdzēt nodibināt centrālo varu. Arī tas īsti nesanāca, droši vien tāpēc, ka tika darīts, lai nezaudētu seju starptautiskajā sabiedrībā.

357 0 30 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 30

0/2000

dedzinātas zeķbikses elpoja, lai tik nenosūtītu uz Afganistānu! emotion 

8 3 atbildēt
Gan jau drīz krievu okupanti izvāksies ārā arī no ČEČENIJAS, TATARSTĀNAS, JAKUTIJAS, KALMIKIJAS, BAŠKĪRIJAS, UDMURTIJAS, KABARDINA BALKĀRIJAS, INGUŠIJAS, OSETIJAS, KARĒLIJAS, EVENKIJAS, KOMI REPUBLIKAS....
5 1 atbildēt
Lien kur nevajag gan Krievi Gan Jeñķi.. tas nepieder ne vienam ne otram.
3 0 atbildēt
DMB 88. Tur bija karš. Bet ne manējais.tas bij sen.vairāk negribu.
3 0 atbildēt
Nekas, sievas pālī vēl piedzemdēs emotion Triecien Kājinieki (Šturmovšiki) vienmēr ir bijusi dzīvā gaļa, it sevišķi kalnainā apvidū, kurā vietējie labi orientējas. Afgāņi ir fanātiski, un nebaidās mirt, tāpēc arī tik grūti cīnīties. Īsāk sakot, aizsūtīja drošā nāvē, kā jau parasti tas Krievijā notiek, kur dzīvībai ir 0 vērtība.
3 2 atbildēt
Mans onkulis dienēja Afganistānā. Un tagad es mācos ar afgāni valodu. Pa starpām viņš stāsta kā bērns būdams slēpās ar ģimeni no krievu uzlidojumiem.. Tie esot slepkavojuši visu pēc kārtas, izvaroja sievietes, un veica citas zvērības. Man godīgi runājot liels kauns viņa priekšā neraugoties uz to ka karu veica cita valsts, un spieda karavīrus tur karot
1 0 atbildēt

13. - 15. gadienā nav ienākšana nevis aiziešana?

0 0 atbildēt

Afganistāna - valsts ko nevar iekarot. Tur jau ne tikai PSRS . Angļi arī mēģināja. ASV kas pēdējie pamēģināja. Es skatījos Ata Lejiņa filmu 80 gadi - spilgtākais kas palicis prātā - atved aunu uz kaušanu, lai būtu pusdienas - šašliks - un tad viens no pavāriem saka - tur augstāk kalnā ir krievu bāze - uzšauj reizes lai viņiem arī ir pusdienas pabojātas. 

0 0 atbildēt
No Lv armijas demobilizējos '94gada vidū. Kopš Latvijas armija sākās, lidz manam dembelim, lv armijā aizgāja bojā vairāk kareivju, nekā no Latvijas iesauktie Afganistānā. Tupos negadījumos pa šmigu protams, ne kaujās
0 0 atbildēt

ha ha ..vēl ka'da propganda usas labā??emotionemotion PSRS ta no Afganistānas aizgāja ,taču tur tagad pamatīgi ieprinājušies jeņki --slepkavo cilvēkus ,apsargā narko laukus un vispār tēlo pasaules nabu..jeņķiem ir jau pi*ģecs visās viņu frontēs--ši deģenerāts tramps to panāk..

2 6 atbildēt

 emotion 

0 4 atbildēt