local-stats-pixel fb-conv-api

Mikelandželo un Siksta kapela Vatikānā | Iespējams, nedzirdēti fakti12

414 1

Siksta kapela atrodas pāvesta rezidencē, Vatikānā. Tā ir tik plaši atpazīstama, jo tiek uzskatīta par vienu no izcilākajiem mākslas sasniegumiem cilvēces vēsturē.

Vēl šodien apmeklētājiem kapelā ir apskatāmas Mikelandželo gleznotās freskas uz griestiem un uz kapelas galvenās sienas ir viens no viņa izcilākajiem darbiem, visiem zināmā «Pastarā tiesa».


Miljoniem cilvēku dodas uz Romu, lai apskatītu izcilo mākslu. Pāvests Jūlijs II pasūtīja Mikelandželo kapelas gleznojumu, un mākslinieks, kurš tolaik bija zināms skulptors, negribīgi pieņēma šo grūto darbu. Freskās attēlotas ainas un tēli no «Radīšanas grāmatas», piemēram, Ādams, Ieva un Ēdenes dārzs.

Papildus tam, ka kapelā apskatāmi Mikelandželo darbi, tā ir vieta, kurā pulcējās konklāvs, kas ievēl Romas pāvestu. Kapelā nav atļautas kameras. Šajā rakstā varēsi iepazīties ar faktiem par Mikelandželo, Siksta kapelu un Vatikāna notikumiem, kurus patiešām ir vērts uzzināt.

414 1 12 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 12

0/2000
Lielisks raksts! Paldies, ka tu uzlabo spoki.lv rakstu ziņā! Zini, ka tavs darbs tiek novērtēts!
13 0 atbildēt

interesants emotion 

5 0 atbildēt
Mikelandžolo būtu ticis sadedznāts uz sārta, ja viņš to nebūtu darījos. Romas inkvizīcija sen jau berzēja rokas lai to darītu. Tā kā, tas bija sava veida barteris. Kas attiecās par pašām gleznām, tad tajās ainās ir ielikts diezgan dzoļš zemteksts. Ja Romas inkvizītori to pamanītu, Tad Mikelandžolo neglābtu nekas. It kā bildes ir ņemtas no Bībeles motīviem, tomēt ar nelielu norādo par to, kad ne Dievs diktē pasaules notikumus, kad Kristietība ir izkropļota un viss nav tā kā tiek pasniegts. To var redzēt, ja aonu fragmentus saliek kā vienu veselu. Ļoti spilgti ir parādīts nāves un mocību kults, kas ir pretrunā ar mūžīgo dzīvošanu un baznīcas sludināšanu
2 0 atbildēt

 emotion  emotion Interesanti.

2 0 atbildēt

Kad devos apskatīt Vatikāna muzeju, ļoti priecājos, ka redzēšu arī Siksta kapelu. Bet vīlos pamatīgi. Diemžēl, bet iekšā sadzen tādu pūli, ka viss ko tu vari darīt un stāvēt tur, kur nu tu stāvi un grozīt galvu riņķī. Apsardz nemitīgi kliedz Silencio! un ja pamana kādu fočējam, atņem un dzēš ārā bildes. Beigās tur valdīja tāda nepatīkama atmosfēra, ka diezgan fiksi devos prom. Un neko daudz neredzēju.

1 0 atbildēt

''Nedzirdēts fakts, Mikalandželo cenzēja savus darbus''. Totāls stūlbums cenzēt  mākslas darbus, ja jau kaut ko saistītu ar mākslu, no kuras pašam kauns  liec internetā un cenzē, tad labāk turpmāk rakstus netaisi. emotion

0 0 atbildēt

Ja pacenstos, to rakstu varētu arī 10x lielāku uztaisit, jo "interesantu faktu" tur ir stundām ko stāstīt. Daži, kas man šķiet pieminēšanas vērti ar manām nelielajām zināšanām.

:kā jau te tika pieminēts vairākkārt, Mikelandželo negribēja gleznot, bet kādēļ viņam "nācās" to darīt. Saistīts ar to, kādas tajā laikā notika kaislības ap pāvesta troni.

:par savādo tehniku, kādā strādāja Mikalandželo un līdz ar to grūtības, ko tas radīja restaurējot darbus, tajā skaitā, kāpēc personāži, piemēram, Jēzus tika attēloti, it kā regulāri zālīti apmeklētu. Pieminēšanas vērts ir mākslinieka un šī darba nospiedums renesances attīstībā.

:par restaurācijas procesu. Kā mainoties laikam, ārējie apstākļi ietekmēja gleznojumus. Kā šobrīd viņi tiek uzturēti.

No savām acīm redzētā:

5000 apmeklētāji dienā šķiet visai nereāls skaitlis, jo tautas tur ir ļooooti daudz.

Par tiem krekliņiem un īsajām kleitām nav visai piekasīgi, lai arī tāds noteikums tik tiešām ir, jo meičuki tāpat gāja kā nu kurā. Bikini gluži nelaistu, bet ja ārā 35 grādi un rindā stundām jāgaida, tad grūti būt prasīgam.

Iekšā nedrīkst fotografēt un jābūt klusam, bet nu reāli protams tas nav.

0 0 atbildēt

Patiesiba makslinieks gan redzeja griestus no citas perspektivas, no apaksas. Pabeidzis vienu pusi ar figuram vins no apaksas pamanija ka tas neizskatas tik lielas cik gribetos tapec figuras otra puse ir nedaudz lielakas. Tas ir vizuali redzams. 

0 0 atbildēt

 emotion  emotion 

0 0 atbildēt