local-stats-pixel fb-conv-api

Marsejs - 158 uzvaras gaisā42

388 4

Kapteinis Hanss Joahims Marsejs (13.12.1918.-30.09.1942.) atzīts kā viens viens no 2. Pasaules Kara visvaronīgākajiem lidotājiem. Kopumā notriecis 158 sabiedroto lidmašīnas, lielāko vairākumu Āfrikas frontē. Līdz ar to viņš saņēma iesauku "Āfrikas Zvaigzne". Savu veiksmīgo lidotāja karjeru viņš uzsāka piedaloties pirmājās gaisa kaujās virs Lielbritānijas un Lamanša šauruma. 1941. gada aprīli tika pārsūtīts uz Ziemeļāfriku, kur arī viņš sasniedza savas slavas zenītu - vienas dienas laikā notriecot 17 sabiedroto iznīcinātājus. Par to viņš, blakus 1. šķiras Dzelzs krustam, nopelnīja visaugstāko Vācijas kara ordeni - Bruņinieku pakāpes Dzelzs krustu ar šķēpiem un briljantiem pie ozollapu vainaga. Diemžēl 29 dienas vēlāk 1942. gada 30. septembrī Marseja lidmašīnu piemeklēja dzinēja kļūme un tā avarēja. Viņš nomira 22 gadu vecumā, nositoties lecot ar izpletni, kurš neatvērās. Visi viņu atceras kā talantīgu un bruņinieciskuma apveltītu jaunekli. 158 - Marseja notriekto lidmašīnu skaits tā arī netika pārspēts.

388 4 42 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 42

0/2000

Jā, ir lasīts par viņu. Un škrobe, ka viņš gāja bojā tādā nejaušībā...veica izmēģinājuma lidojumu netālu no aerodroma..un še tev! Bet katrā karā vajag varoņus! ++

12 0 atbildēt

labs raksts ''+'' īsts varonis, tik jaunā vecumā tik prasmīgs pilots... cepuri  nost, žēl ka gājis bojā tehniskas kļūmes dēļ :( stulbi....

12 0 atbildēt

E.Hartmanis notrieca 352 pretinieka lidmashinas,krietni vairak par Marseju.Protams varetu nemt vera to ,kaMarsejs nodzivoja tikai lidz 1942. g.       Ja nodzivotu ilgak varbut notriektu vairak. Vispar jau daudzi asi notrieca vairak.

11 0 atbildēt

Nevis "ienaidnieku", bet Ass valsts, Nacisitiskās Vācijas! Jo tāda aliances vai valsts kā "ienaidnieks" nebija! Pats padomā ko saki!

7 1 atbildēt

atbildot uz zin%26%2337& komentāru " Ēriks Hartmanis bija izcilākais ass,patiešām ... "  Tas ir domāts Āfrikas frontē, pašam tev FAIL!  

5 0 atbildēt

vīŗs noteikti pelnijis atzinību. tomēr gribētu atgādināt , ka assiem kā likums ir vesels lērums citu lidotāju atbalsta komandā. bez atbalsta komandas assu nebūtu.

  neatceros īsti satistiku, bet assu atbalsta komandā  mirstība ir kolosāla. viss ir veidots tā, lai ass varētu darī savu darbu netraucēti. un lai tas varētu notikt, ir nepieciešami upuri, daudz upuru...

  tieši tāpēc ir gana assu , kuri ir piedzīvojuši kara beigas un tik maz dzīvo pilotu no atbalsta komandām. tāda ir cena.

4 0 atbildēt

 Kopumā notriecis 158 sabiedroto lidmašīnas, lielāko vairākumu Āfrikas frontē.

Nevis sabiedroto, bet pretinieku lidmašīnas. Sabiedrotie ir tie, kas karo vienā pusē! Ienaidnieki, pretinieki ir tie, pret kuriem karo kāds ar saviem un sabiedroto spēkiem!!!

5 1 atbildēt

Es kautkur lasīju, ka viņš katapultējoties atsita galvu pret spārnu, tāpēc zaudēja samaņu, tāpēc neatvērās izpletni, bet vispār +

4 1 atbildēt

Jauks raksts, taču vēlos nedaudz piemetināt dažas lietas:

"Visi viņu atceras kā talantīgu un bruņinieciskuma apveltītu jaunekli. 158 - Marseja notriekto lidmašīnu skaits tā arī netika pārspēts."

Šeit runa ir par Sabiedroto lidmašīnām nevis vispārīgi nepārspētais rekords. Pasaules rekords vēl joprojām pieder Ērikam Hartmanim (Erich Hartmann) ar 352 gaisa uzvarām, no kurām tikai 4 nebija* PSRS lidmašīnas. 

Par viņa nāvi - problēma nebija izpletnī. Viņš izleca no lidmašīnas un ar galvu atsitās pret lidmašīnas asti, kas viņu atstāja bezsamaņā. Tāpēc arī viņš nespēja atvērt izpletni un bezsamaņā arī nokrita. Diez gan daudz par viņu var izlasīt grāmatā "A Higher Call", kas ir par vēl vienu citu vācu lidotāju, taču tur diez gan tiek pieminēts gan šis pilots, gan daudzi citi no Jagdgeschwader 27 vienības

3 0 atbildēt

Biš vajag palabot rakstu, jo ir vēl ducis ar pilotiem, kas notriekuši vairāk lidmašīnu. Ja Āfrikas frontē, tad tā arī jānorāda.

Kas attiecas uz apbalvojumiem. No 1.šķiras Dzlezs krusta nevar uzreiz aizlekt līdz "Dimantiem". Pēc pirmās šķiras ir jādabon "Dzlezs krusts zeltā", "Bruņinieka krusts", "Bruņinieka krusts ar ozollapām", "Bruņinieka krusts ar ozola lapām un zobeniem" (nevis šķēpiem). Un tikai tad nāk "Bruņinieka krusts ar ozola lapām, zobeniem un dimantiem".

Bet raksts labs, bildes čoinas, cilvēki izglītojas...

+

2 0 atbildēt

palasi vēstures grāmatas!

1 0 atbildēt

Labs raksts. tā turpināt!!!!emotion palasīju komentārus- šeit tiešām kādam vajadzētu palasīt vēsturi...

emotion emotion emotion

1 0 atbildēt

iskatas jauki un skaisti :)

0 0 atbildēt

labas lodenes emotion

0 0 atbildēt

Labs raksts. + no manis.

0 0 atbildēt

Panzer tiesam labs raksts un par so cilveku nezinaj, jo vairak esmu intresejies un lasijis par Eiropas kaujaslaukiem :D Bet raksts tiesam labs patika lasit un cerams nakamais bus par izcilako WW2 tankistu kuru uzspridzinaja, ja nemaldos Sherman tankists.

0 0 atbildēt
Interesants raksts. 👍
0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

Viens jautaajums muuzhiigi moka, kaa vinji skaitiija notriektaas lidmashiinas!? izlido patruljaa ar paarinieku, vinju notriec a tu pasaki, ka kaavaaties ar pretinieku un notrieci 15 lidmashiinas... kursh paarbaudiis?!?!?!

2 3 atbildēt