local-stats-pixel fb-conv-api

Lietuvas latvieši30

697 1

Lai likteņstāstu sadaļai uzrakstītu vēl kādu patiesu un citiem saprotamu stāstu, nepieciešams zināms ievads, lai varētu izprast kāpēc daudz kas noticis tā , nevis citādi. Šodien mans raksts būs par Lietuvas latviešiem, jo arī es esmu viena no tiem.
Pirms nokļuvu spoku rakstos, četrus gadus cītīgi darbojos ar savas un vīra dzimtas radu rakstu izpēti. Vīra dzimtas saknes ir Kurzemē, bet manējās Lietuvā. Sekmīgi darbs nobeigts, palikuši vēl daudzi interesanti dokumenti, kas radās skaidrojot radu būšnas. Gandrīz visiem Lietuvas radiem bija jautājums - kāpēc Lietuvas-Latvijas pierobežā tik daudz latviešu. Man, savukārt, radās jautājums kāpēc baznīcu grāmatas rakstītas vācu valodā vēl ilgi pēc Latvijas teritorijas iekļaušanas Krievijas sastāvā. Šo iemeslu dēļ bija jāieskatās Latvijas un Lietuvas vēsturē. Jāatzīstas godīgi, ka nebiju vēl lasījusi to vēsturi, ko raksta un māca skolās šodien, jo es vidusskolu jau beidzu 1951. gadā un tad to mācīja savādāku.
Visvairāk mani interesē robežas maiņa starp tagadējo Lietuvu un Latviju. Iedomājos to par galveno iemeslu pierobežu tautu sajaukumam.
Daļu no savāktajiem vēstures materiāliem publicēšu te, jo var jau būt, kādam par to arī rodas interese. Jābrīdina, ka neesmu vēsturniece, pieļauju, ka manā izklāstā iespējamas arī neprecizitātes.
Nerakstīšu par visiem vēstures grāmatās daudz aprakstītiem seniem kariem, bet par nedaudz vēlākiem laikiem un laikiem, kad pie mums jau sāk rakstīt baznīcu grāmatas, kas ir oficiāls to laiku cilvēku reģistra dokuments. Pirmās baznīcu grāmatas luterāņu draudzēs sāk rakstīt rokrakstā ap 1730 g. vācu valodā.(esmu iepazinusies tikai ar luterāņu draudžu dokumentiem, jo mani radi visi bijuši luterāņi).
Pēc teritoriju iekļaušanas Krievijas sastāvā un guberņu izveidošanas, baznīcu grāmatas turpina rakstīt vācu valodā vēl simt gadu. Līdz pat 19.gs. beigām Kurzemes guberņas oficiālā valoda bija vācu valoda. Baznīcu grāmatas vācu valodā arī luterāņu draudzēs Kauņas guberņā. Baltijas guberņām — Kurzemei (Kurlandei), Vidzemei (Liflandei) un Igaunijai (Estlandei), ko 1801. gadā apvienoja vienā Baltijas ģenerālgubernatūrā, bija īpašs statuss.
Līdz 19. gs. otrajai pusei Krievijas valdība ļoti maz iejaucās Baltijas guberņu iekšējās lietās (atbilde uz manu jautājumu).
Neskatoties uz to, ka Latvijas teritorija atrādās Krievijas impērijas sastāvā, vācu muižniecībai Latvijā palika tāda pati vara pār latviešiem kā iepriekš. Pārvaldes iestādēs strādāja galvenokārt vācu muižnieki. Vidzemes un Kurzemes ģenerālgubernatoram, kas rezidēja Rīgas pilī līdz Baltijas rusifikācijas periodam gandrīz visi Kurzemes gubernatori bija vācbaltiešu dižciltīgie. Līdz tam pārvaldes valoda guberņas augstākajās iestādēs un tiesās bija vācu valoda, bet pagastu tiesās pēc Kurzemes zemnieku likumiem lietvedība notika arī latviešu valodā.
Tikai Krievijas imperatora Nikolaja I valdīšanas laikā (1825-1855) izglītības ministrs grāfs Sergejs Uvarovs (Уваров) izstrādāja projektu Baltijas guberņu skolu un Tērbatas universitātes pakāpeniskai rusificēšanai (tā laika dokumentos lietots termins).
Līdz 1918.gada 18.novembrim latviešiem nekad nav bijusi sava valstiska veidojuma. Mūsu zeme atradās svešu tautu varā, bieži vien sadalīta vairākās daļās.
Vēstures notikumi, kas man šķita svarīgi ir bildēs-kartēs, kas atrastas tīmeklī.

697 1 30 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 30

0/2000

Manuprāt šis raksts vairāk iederas vēstures sadaļā, nevis likteņstāstos. Pamainīšu kategoriju, ja autoram nav iebildumu.

Raksts lielisks, izlasīju visu ar interesi!

50 0 atbildēt

Labs. Kartes vienmēr visu padara skaidrāku. 

3 0 atbildēt

Riktìgi izglìtojosh raksts +++ Redzams ka kàds ir centies! Ja mums seit vairàk tàdu autoru bùtu, tad mès tos nosiekalojoshos mìnuslicèjus tìnìshus ar vinju bezjèdzìgajàm publikàcijàm izèstu no sì portàla:)

3 0 atbildēt

5. attēlā 1. karte neprecīza - 1660. gadā Vidzeme atradās Zviedrijas, ne Krievijas sastāvā.

2 0 atbildēt

Varētu paturpināt arī par vēlākiem laikiem, piemēram, par Bermonta-Avalova marodieru dzīšanu ellē ratā curi Lietuvai, Polijai, Prūsijai, tur arī bija interesantas rokādes ar valstu teritorijām, u.tml.

2 0 atbildēt

Visu cieņu rasik tev! Ļoti labs raksts un tev ir jau vairāk par 80 gadiem! emotion

1 0 atbildēt

gaidu pamatstāstu, ceru, ka būs par Dancigu.

Palanga vispārībā bija Kurzemes guberņā un pēc neatkarības palsudināšanas iekļāvās Latvijas teritorijā. Latviešu, gribēdami brāļiem palīdzēt, iemainīka Aknīsti pret Palangu, jo leišiem bija švaki ar izeju pie jūras. Klaipēda (Mēmele) bija Prūsijas (Vācijas) teritorijā. Ja runā par simro senatni, tad tā bija kuršu teritorija (http://lv.wikipedia.org/wiki/Att%C4%93ls:Sena_Kursa_13.gs..jpg), bet kurši ir tāda pati baltu cilts kā pārējās un ne obligāti kaut kā tuvāki latviešiem. Par to jau arī rakstā rakstīts, ka tautas un robežas ne vienmēr sakrita. Vispār te diezgan īsi par Palangu pastāstīts http://lv.wikipedia.org/wiki/Palanga

1 0 atbildēt

Ja vidusskola pabeigta 1951. gadā, tad sanāk, ka tev, autor, uz šo brīdi ir 80 gadi? 

0 0 atbildēt
Es zināju ka leiši ir .andoni
0 0 atbildēt

Es tā arī nesapratu, bija labi atveidoti vēsturiskie materiāli, bet kas tad īsti ir ar tiem leišu letiņiem?emotion

1 1 atbildēt
Andoni!? Pieliekam burtu g un kāds vārds mums sanāk?
0 0 atbildēt

pag ko woot, erm nesapratu pusi, vai tad nebiaj taa, ka tieshi vinji savaca veel papildzemes pie juras, jo savliak lietuvas territorija neatradas ne tuvu juurai un vispar...

0 0 atbildēt