local-stats-pixel fb-conv-api

Lidojošie tīģeri4


Ķīnas un Japānas kara laikā, 1937-1945 Ķīnas bruņotie spēki saņēma palīdzību no citām valstīm.

Jo īpaši, šī palīdzība bija ieroču un militāro materiālu piegādes kā arī kara padomnieku nosūtīšana uz Ķīnu.

1938. gadā šāds padomnieks Ķīnā bija ASV Gaisa spēku armijas (tolaik - atvaļināts) majors Claire Lee Shennolt).

Vērojot kā japāņu lidmašīnas regulāri gandrīz pilnīgi iznīcina Ķīnas gaisa spēku lidmašīnas Shennolts ierosināja izveidot aviācijas apakšvienību, kas sastāvētu no brīvprātīgajiem amerikāņu pilotiem.

1941.gada 15. aprīlī, prezidents Rūzvelts oficiāli dod atļauju ASV karavīriem piedalīties karā Ķīnā, pamatojoties uz brīvprātības principu. Formāli, brīvprātīgie noslēdza vienošanos ar Ķīnas uzņēmumu CAMCO ( "Centrālo lidmašīnu ražošanas uzņēmumu.)Uz kontrakta laiku karavīriem ir piešķirts atvaļinājums savās karaspēka daļās. Saskaņā ar līgumu, piloti saņēma $ 500 par katru iznīcinātu japāņu lidmašīnu - un nav svarīgi gaisā vai uz zemes. Čan Kai Ši valdība deva brīvprātīgajiem 99 ASV iegādātas no ASV kā aizdevumu (Lendlīzes) lidmašīnas F-40C "Tomahawk" (eksporta apzīmējums "Hawk" 81A-3, tika iepirkti 100 vienības, bet viens lidaparāts tika zaudēts pārvadāšanas pa jūru laikā).

Raksturīgi ka ar "Tomahawks" lidmašīnām sākotnēji bija plānots apbruņot Ķīnas gaisa spēkus. bet ķīnieši tās izmēģinājuši, atteicās pieņemt: viņuprāt, lidmašīnas nespētu būt līdzvērtīgs pretinieks japāņu ‘’zero’’.Organizatoriski Flying Tigers" tika sadalīts trīs eskadriļās. 1) Ādams un Ieva 2) Pandu Lāči, 3) Elles eņģeļi.

Papildus Ķīnas gaisa spēku zīmotnēm lielākā daļa lidaparātu tika izgreznota ar tīģera attēlu. Brīvprātīgie cīnījās Ķīnā līdza 1942.gada vidum. 67 lidotāji saņēma līgumā paredzētās izmaksas par notriektajām ienaidnieka lidmašīnām. No tiem 60 piloti bija notriekuši vienu vai vairāk lidmašinas gaisa kaujās. No tiem 18 bija kļuvuši par assiem šī termina eiropas izpratnē notriecot vis maz 5 ienaidnieka lidmašīnas gaisa kaujās.

Kopumā kompānija CAMCO apmaksāja 296 ‘’dojošo tīģeru’’ uzvaras. ‘’Lidojošo tīģeru’’ zaudējumi bija 51 lidaparāts no tiem 6 zaudētas gaisa kaujās visas pārējās norakstītas pēc avārijām un japāņu bumbvedēju uzlidojumu rezultātā. Amerikai oficiāli iesaistoties kara darbībā eiropā pret hitlerisko Vāciju ‘’lidojošos tīģerus’’ izved no Ķīnas un pakļauj ASV sauszemes karaspēkam.

72 2 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

 emotion 

1 0 atbildēt

 emotion  emotion 

1 0 atbildēt

Un es domaju, ka bus par istiem tigeriem, kurus meta no lidmasinam virsu uz pretiniekiem.

1 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt