local-stats-pixel fb-conv-api

Latvija otrā pasaules kara sākumā.12

80 7

Visi jau zina, ka otrais pasaules karš sākās 1939.gadā 1.septembrī. Tajā gadā Latvija pasludināja neitralitāte. Neitralitātes pasludināšana nozīme (šajā gadījumā) vēlme nepiedalīties tajā karā. Be ttomēr jau 5.oktobrī PSRS ar draudiem piespiedu kārtā parakstīt līgumu par 25 000 padomju karavīru ieviešanu. Tas ir gandrīz 2 reizes vairāk nekā LAtvijas armija. Kaut arī PSRS solīja neskart valsts iekārtu, Latvija faktiski kļuva par PSRS protektorātu.Protektorāts ir Starpvalstu attiecību veids, kur viena valsts atzīst otru valsti par pār sevi augstāku varu, ierobežojot savu suverenitāti tai par lab.

Maldīgi cerot vismaz uz ierobežotu suvernitāti un cenšoties neradīt paniku, K. Ulmaņa valdība padomju bāzes izvietošanu Latvijā uzskatīja par drošību valsts labā.Protams, ka tie bija meli.

Pastāvot draudiem de facto zaudēt suverenitāti, LAtvijas valdība neizmantoja visas iespējas, lai nodrošinātu neatkarības de iure satusa nostiprināšanu. Tomēr 1940.gadā 17.maijā Latvijas valdība piesķīra sūtnim Lielbritānijā Kārlim Zariņam ārkārtējas pilnvaras pārstāvēt valsti. Tas palīdzēja valstiskuma pēctec''ibu un sekmēja neatkarības atjaunošanu.

Te būs viens citāts

Staļina draudi Latvijas ārlietu ministram Vilhelmam Munteram pirms Latvijas-PSRS savstarpējās aplīdzības pakta parakstīšanas:,, Austrijas,Čehoslovākijas, Polijas jau pazudušas, citas ar var pazust. Tas kas bija izveidots 1920.gadā, nevar turpināties mūžīgi. Pētersi Lielais parūpējās, lai būtu izeja uz jūru. Mums tagad nav izejas, un tādā stāvoklī mēs nevaram palikt [...] .Es jums saku atklāti: ietekmes sfēru sadale jau ir notikusi. Kas attiecas uz Vāciju, mēs varam jūs okupēt.''
1939.gada 3.oktobris

80 7 12 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 12

0/2000

Ekk karā neviena puse nebija tīra. Ne krievs, ne vācietis, ne arī pats Munters un Ulmanis. Tas ka mēs te vicinam dūres pret vienu vai otru, mirušos neuzcels, tāpēc nevajag maisīt gaisu un celt kašķi. Tie kas bļaustās 9. maijā "na Berļin!" pelna tikpat pa purnu kā tie, kas skaļi skumst pēc zaudētās iespējas padzīvot zem Hitlera. Deģenerāti paliek deģenerāti, neskatoties uz tautību.emotion

8 0 atbildēt

NOST. AR KRIEVIEM!

8 3 atbildēt

tu neparlasi savu kljudaino tekstu pirms liec iekshaa.?

(man nav garum zimes)

3 0 atbildēt

1. Bildē ir attēls no Molotova-Ribentropa pakta parakstīšanas.

1 0 atbildēt

Es toč nezinu, kur vilki faktus ārā, bet es pat zinu, ka Latvijā pirms okupācijas netika ievests 2x lielāks karaspēks, bija tik pat liels karaspēks kā mūsu armijai.

1 0 atbildēt

1. Es redzu kā Molotova-Ribentropa (vai ka to paktu sauca) paktu, nevis kkādu Latvijas miera līguma paktu

0 0 atbildēt

🌹

0 0 atbildēt