local-stats-pixel fb-conv-api

Kontūzija bildēs12

228 3

"Viņi bija ļoti nožēlojami, šie kontuzētie puikas, un daudzi no viņiem bija ļoti jūtīgi par faktu, ka ir nesavaldīgi. Viņi teica "Es ļoti atvainojos, māsiņ, tas mani ir pilnībā satricinājis, un es to nevaru kontrolēt. Iedomājieties tikai, slapināt gultā manā vecumā!""

Māsa Merija Stollarda

Kontūzija jeb angliski "shell shock" bija termins, kas radās 1. pasaules karā. Ar to aprakstīja pēctraumas stresa sindromu, kam kara laikā tika pakļauti daudzi karavīri. Tā bija reakcija uz intensīvu bombardēšanu un aktīvām cīņām. Tas izpaudās kā panikas un baiļu radīta bezpalīdzība. nespēja koncentrēties, gulēt, staigāt vai runāt. Kara laikā tas netika pareizi interpretēts. Kontūziju var uzskatīt par fizisku vai psiholoģiku ievainojumu

2. pasaules kara laikā termins tika nomainīts uz kaujas stresa radītu reakciju. Tas ir līdzīgs termins, bet ne identisks.

Bildes ar kontuzētajiem karavīriem ir vienas no satraucošākajām kara bildēm, jo parāda kara aspektu, kas bieži vien paliek ārpus kadra - garīgo nodevu, kas ir jāmaksā kareivjiem pēc tam, kad viss ir pateikts un izdarīts

228 3 12 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 12

0/2000

Nu ja šitāds skatiens nozīmē kontūziju, jad es esmu bijis kontuzēts oi ku daudz.

23 0 atbildēt

es drīzāk nepiekrītu, ka tā ir kontūzija, bet gan drīzāk apātija un trulums, jo tas 1000 metru skatiens ir truls skatiens nekurienē, kas ir bijis gandrīz visiem mums, ka pēc kāda notikuma mēs sēžam skatamies kaut kur tālienē, galvā pilnīgs rasols, un blakus stāvošs cilvēks var bļaut uz tevi virsū, tāpat viņu nedzird.

man pāris čomi ir dienējuši gan leģionā, gan arī ir bijuši nato un edso misijās - pirmajā reizē bikses pilnas, nenormāls mīziens nāk, visu laiku trīci par savu dzīvību. Mājās posttraumatiskais sindroms. Otrajā reizē jau mierīgi un ar aprēķinu, jo alga ir ļoti laba, trešajā reizē jau pats uzprasies kā speciālists, jo pilnīgi ph (it sevišķi Irākā) bija uz to, ka kādu vietējo atšāvi, vai arī atskanēja šāvieni. Filmās rāda, ka visi tur pārbijušies, realitātē pistoļu un kalašu šāvienus reti kurš ņem vērā, vairāk bļaušana sanāk uz tiem, kas nāk virsū, jo katram zem lupatām skaitās bumba a tās gan puskvartālu var noslaucīt un ja esi tiešās bumbas iedarbības zonā, sprādziena vilnis cilvēku izģērbj pliku, cilvēks sadeg, izkūp, sadalās miljons gabaliņos, bet lupatas aizlido.

15 0 atbildēt

Šādu emociju uzplūdumi var novest līdz skumjām un depresijas, lūdzu, neklusējiets - nāciet pēc atbalsta un palīdzības pie manis.

8 1 atbildēt

Bet vispār pilnīgi greizi! Kontūzija un PTS ir 2 dažādas lietas. Teorētiski - kontūzija var būt kā cēlonis (viens no) PTS, bet PTS var būt arī bez kontūzijas.

Kontūzija, in general, ir pamatā īslaicīgs (bet var būt arī paliekošs) apdullums/apziņas traucējumi tuva sprādziena rezultātā. Smaga single kontūzija principā maz ar ko atšķiras no smadzeņu satricinājuma.

Savukārt `1000 metru skatiens` ir smaga psiholoģiskā stresa rezultāts, kas arī mierīgi var nebūt saistīts ar klasisko kontūziju.

5 0 atbildēt

Raksts foršs, bet neliela piebilde - 

Vienkārši skaidrojot,

kareivis - pirmā pakāpe armijā

karavīrs - persona, kas atrodas armijā (var būt arī seržants, leitnants vai kaut pulkvedis)

5 0 atbildēt

 emotion 

2 0 atbildēt
Austrāliešu kareivji ? Starp ko tad viņi karoja ja nav noslēpums ?
2 1 atbildēt

Šūmahers arī atsita smadzenes.

1 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt