local-stats-pixel fb-conv-api

Kā PSRS ieradās, lai sagrautu 1968. g. Prāgas pavasari25

428 1

Naktī no 20. uz 21. augustu 1968. g. aptuveni 250 000 PSRS un Varšavas pakta karavīru iebruka Čehoslovākijā. Tas tika darīts, lai novērstu politiskās reformas un kultūras liberizāciju, un pastiprinātu Kremļa tvērienu. Reformas bija sākušās tā paša gada janvārī ar jaunā Komunistiskās partijas ģenerālsekretāra Aleksandra Dubčeka ievēlēšanu. Viņš iestājās par nepieciešamību atcelt cenzūru un atļaut cilvēkiem brīvi pārvietoties. Tāpat iestājās par runas brīvību un dažādām ekonomikas reformām. Laikam pats briesmīgākais Kremlim likās citu partiju atļaušana un atļaut tām piedalīties vēlēšānās kopā ar Komunistisko partiju. Daudzi to uzskatīja par drošu zīmi komunisma ēras beigām Čehoslovākijā.

Brežņevs vairākas reizes personīgi tikās ar Dubčeku, lai mīkstinātu paredzētās reformas un saglabātu valsts sociālistisko kursu, bet tas nedeva cerētos rezultātus. Augusta vidū Kremlis izlēma rīkoties ar citiem līdzekļiem.

Tā sākās operācija "Danube". Tā bija lielākā karavīru mobilizācija kopš 2. pasaules kara. Kopumā no Polijas, Ungārijas, Bulgārijas un Austrumvācijas Čehoslovākijā ienāca 500 000 karavīru, kas apturēja iespējamo Čehoslovākijas atdalīšanos no Padomju bloka. Vēlāk PSRS leģimitizēja savas darbības, paskaidrojot, ka spēka lietošana bija nepieciešama, jo Komunistiskā partija bija apdraudēta. To nosauca par Brežņeva doktrīnu un to izmantoja, lai leģitimizētu 1979. g. iebrukumu Afganistānā. Ķīna pamatoti uztraucās, ka PSRS ar izmantot šo doktrīnu, lai novērstu Ķīnas Komunistiskās partijas reformas.

« 1  2  3 »
428 1 25 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 25

0/2000

Ļoti žēl, ka čehu tautai toreiz neizdevās kļūt brīviem..

29 1 atbildēt
Pēc militārās operācijas, vairums krievu(tieši krievu etnisko) demobilizacijas vietā dabūja gadu pie ķīnas robežas atdienēt smadzeņu skalošanas nolūkos, jo čeka konstatēja ka personālsastāva vidū izveidojusies kolektīva neizpratne par tēmu, ko un no kā viņi tur čehus "atbrīvoja".
27 1 atbildēt
Ļoti kvalitatīvs raksts ar labu informāciju bez liekvārdības. emotion Krievi kā jau parasti iet pāri līķiem, ja tik kaut ko vajag.
21 0 atbildēt
Interesanti no kā krievu okupanti 1968 gadā "atbrīvoja" Čehoslovākiju???
19 1 atbildēt
Ungārijā gāja vēl trakāk!emotion
13 0 atbildēt

Lielisks raksts...

Liek aizdomāties par mūsu barikādēm...

12 0 atbildēt

Mums barikāžu laiks salīdzinoši mierīgi pagāja!

4 0 atbildēt
Dirsā, to Ansi Bērziņu, idiots, viņš, bija, ir, un būs!!!
4 0 atbildēt

''Bēgļi no Čehoslovākijās pie Austrijas robežas. 1968. g. rudenis.''' izlabo..rudens nevis rudenis

2 0 atbildēt

Interesanti emotion  emotion 

2 0 atbildēt
Nu kur tu tāds apdauzīts esi uzradies? Vienkārši izdomu karalis, neviena fakta, tikai gudra ..iršana.
2 0 atbildēt
Kapec un ko atbrīvoja?
1 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt
Kā redzams, PSRS karavīri ir visai draudzīgi, ja vien viņiem nemet ar molotova kokteiļiem. Ja pirms 25 gadiem kāds būtu uzdrošinājies šitā iziet ielās, tad Prāga tiktu noslaucīta no zemes virsas. Visi tiktu nošauti. Vācieši šitādus izlēcienus nepieļautu.
0 0 atbildēt
nu šobrīd Krievija var ienākt tikai Baltijā un Baltkrievijā! Pa 50 gadiem viņi ir atspiesti par 2000km atpakaļ.
1 1 atbildēt

pirms tad ieradās amerikāņi un nomētāja ar atombumbām japānu..tas visiem pie vienas vietas???

šajā štrunta rakstā nav ne vārda par iemesliem kāpēc PSRS bija Čehijā.par to nevienam jautājumu nebūs ??))

0 2 atbildēt
Nepateicīgās cūkas. Kurš jūs atbrīvoja no nacistu lopiem ?
0 2 atbildēt