local-stats-pixel fb-conv-api

Interesanti fakti par sapņiem25

92 0

Sapņi jau izsenis bijuši viena no interesantākājām un noslēpumainākajām cilvēka dzīves sastāvdaļām. Laika gaitā radītas dažādas teorijas, cenšoties šo fenomenu skaidrot, taču pilnībā izskaidrot tos diez vai izdosies un, iespējams, pat nevajag. Apkopoju dažus interesantākos faktus par sapņiem, daudzi no kuriem vairumam cilvēku nemaz nav zināmi.

10. Akli cilvēki arī sapņo

Pretēji populāram uzskatam ir pierādīts, ka arī neredzīgi cilvēki sapņo. Tie, kuri akli kļūst kaut kad dzīves laikā, sapņus redz vizuāli, bet cilvēki, kuri jau piedzimst akli, sapņus vizuāli neredz – tos veido skaņas, smaržas, sajūtas un emocijas.

9. 90% no sapņiem tiek aizmirsti

Piecās minūtēs pēc pamošanās puse no sapņa tiek aizmirsta. Pēc desmit minūtēm no atmiņas zuduši jau 90% redzētā sapņa. Spēju tos atcerēties var uzlabot regulāri sapņus pierakstot.

8. Sapņus redz visi

Visi cilvēki sapņo, bet vīrieši redz atšķirīgus sapņus un tiem ir citādas fiziskas reakcijas, nekā sievietēm. (izņēmums gan ir cilvēki, kuriem ir nopietnas psiholoģijas problēmas vai traumas).

7. Sapņi pasargā no psihozēm

Miega pētījumos nesen tika noskaidrots, ka studenti, kuri tika pamodināti katra sapņa sākumā, bet pēc tam gulējuši 8 stundas, pieredzējuši grūtības koncentrēties, halucinācijas un psihozes pazīmes, jau pēc 3 dienu pārbaudēm.

6. Cilvēki sapņo tikai par pieredzēto

Sapņos bieži vien redzami daudz svešinieki, kuri spēlē dažādas lomas tajos – taču cilvēka prāts šos tēlus nerada – tie ir pavisam reāli cilvēki, kurus tu esi saticis dzīves laikā, bet iespējams neatceries. Ļaunais slepkava no tava nesenākā sapņa iespējams ir vīrs, kurš strādā vietējā kioskā.

5. Ne visiem sapņi ir krāsaini

12 % cilvēku atzīst, ka sapņus redz melnbaltus. Sapņiem visbiežāk kopējas konkrētas situācijas, piemēram, bēgšana, nespēja ātri paskriet, krišana, ierašanās par vēlu, zobu izkrišana, lidošana, izkrišana eksāmenā.

4. Sapņi ir simboliski vēstījumi

Ja tu sapnī redzi kādu konkrētu priekšmetu, visticamāk, ka tas nemaz nav par to. Sapņi “runā” simbolisma valodā. Zemapziņa sapnī redzēto cenšas pielīdzināt kaut kam citam, kas tev ir pazīstams.

3. Cilvēks guļot ir paralizēts

Tavs ķermenis guļot ir pilnīgi paralizēts – visticamākais tas notiek, lai izvairītos no tā, ka tavs ķermenis realitātē veic kādas darbības no sapņiem.

2. Sapņu fenomens pētīts jau sen

Jau Senajā Romā, pārsteidzoši un dīvaini sapņi tika nodoti Senātam analīzei un interpretācijai.

1. 6 gadi sapņu valstībā

Vidēja ilguma mūžā cilvēks pavada vidēji sešus gadus sapņojot. Tas ir vairāk kā 2100 dienas pavadītas citā pasaulē.

92 0 25 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 25

0/2000

Interesanti +

6 0 atbildēt

interesanti

6 0 atbildēt

interesants!

6 0 atbildēt

Mulkibas...

5 0 atbildēt

Tam, ka cilvēks miegā ir paralizēts gan nav taisnība.. Pats esmu atrāvies no bijušās, kad viņai bij nelāgs sapnis :D

5 0 atbildēt

njaa, man ir vidēji 1 sapnis mēnesī... 1/3 daļa no tiem ir slikti! :D

5 0 atbildēt

Žēl, ka nekas par deja vu nebija minēts, tas mani interesē vairāk, jo man visai bieži ir sapņi, kurus atceros ļoti labi, pat pēc vairākiem gadiem, pēdējais kas piepildījās, tika sapņots, kad gāju 9. klasē, šogad pabeidzu vidusskolu, un viss bija tieši kā sapnī.   

Ir tāda teorija, ka deja vu, patiesībā nav, kad tas notiek, smadzenes uz īso saejot, tapēc liekas, ka ir jau bijis, bet ja es to atceros, ko sapņoju gadus 3, un tad tas notiek.... I know, sounds crazy! :D

4 0 atbildēt

Es visspilgtāk atceros vienu sapni: eju no mājām (nezinu kur) un pie kaimiņmājas pēkšņi kļust sarkans gaiss un sāk briesmīgi šņākt, liekas no augšas, pacēlu galvu, un redzu milzīgu uguņojošu lodi/komētu, kas ļoti lēnām krīt. Tad kad bija pret jumtu apmēram vienādā aukstumā pēkšņi pamodos. Nezinu kāpēc, bet šis sapnis man palicis atmiņā jau 2 gadus pilnīgi precīzi.

3 0 atbildēt

tu aizmirsi vienu lietu : to ka tad kad cilveks gulot redz tikai melnumu nu burtiski neko nenozime ka nebija sapņa vienkarsi tu sos sapnjus uzraiz aizmirsti

3 0 atbildēt

nekad nebiju aizdomājusies par aklajiem cilvēkiem. interesanti.. es vispār runāju sapņos gandrīz vienmēr, man to vienmēr visi saka. to var kkā novērst? :D

3 0 atbildēt

am pa to 1 ka tas iespejams  tur jaw

 tad ir tikts aizmidzinats

3 0 atbildēt

bēgšana, nespēja ātri paskriet, krišana, parak bieži man šis :D:D pa trepem ari cik reizes neesmu kritis un tad noraustas kajas. normali efekti! :D stulbi ka nevar paskriet atri un tad sac rapot sapni :D

3 0 atbildēt

ļoti interesanti! :))

3 0 atbildēt

Ļoti interesanti!  Bet par to, ka  cilvēka ķermenis ir paralizēts sapnī arī nepiekrītu, pieredze rāda pretējo. Bet visādi citādi super raksts emotion

3 0 atbildēt

kjūl

3 0 atbildēt

 emotion 

1 0 atbildēt

Kad pēc sapņa pamostos, to pilnībā atceros, bet tikko atkal aizmiegot, sapnis bieži vien no atmiņas pazūd...

1 0 atbildēt

Interesting emotion

1 0 atbildēt

nebijis raksts, šķiet, ka varētu noderēt :)

7 6 atbildēt

👍

0 0 atbildēt