local-stats-pixel fb-conv-api

Interesantas lietas 410

63 2



1. Selerijas ēdot cilvēks patērē vairāk kaloriju, nekā iegūst no paša ēdiena.



2. 2008. gadā vārds Muhameds bija visizplatītākais vārds, ko jaundzimušajiem deva… Londonā. Un vispār šis vārds ir pats izplatītākais uz Zemes.



3. Viena liela cilvēku izjokošana 2003. gadā notika Prāgā. Visu pilsētu bija pārņēmusi reklāma par to, ka tiks atvērts lielveikals “Čehu sapnis”, kur viss būs ar rekordzemām cenām. Uz atklāšanu bija ieradušies ap 3000 cilvēku. Pēc svinīgas lentas pārgriešanas pūlis devās uz veikala pusi, taču izrādījās, ka viņu priekšā atrodas tikai milzīgu izmēru plakāts tukša lauka vidū. Visu akciju bija izveidojuši divi Režijas fakultātes studenti, kas par to visu uzņēma filmu.



4. Pirmo suni kosmosā, kas lidoja apkārt Zemei, Laiku palaida lidojumā, zinot, ka atpakaļ uz Zemes tā nenonāks. Pēc tam ANO saņēma sašutušu sieviešu vēstuli no ASV Misisipi štata, kurā viņas prasīja nosodīt PSRS necilvēcisko izturēšanos pret suņiem un izvirzīja kontrpriekšlikumu: ja jau zinātnes progresa dēļ vajag sūtīt kosmosā dzīvas būtnes, viņu pilsētā priekš tā esot pietiekami daudz nēģerēnu.



5. Austrālietis Džeimss Harisons (74) savas dzīves laikā ir nodevis asinis kādas 1000 reizes, jo viņam ir ārkārtīgi reta asins grupa. Šo asiņu antiķermenīši palīdz izdzīvot jaundzimušajiem, ja tie sirgst ar smagu anēmiju. Pateicoties šim donoram, esot izdevies izglābt vairāk kā 2 miljonus jaundzimušo.



6. Otrā pasaules kara laikā mīnu meklēšanā aktīvi izmantoja dresētus suņus. Viens no tiem, Džulbars esot atradis dažādās Eiropas valstīs kara pēdējā gadā 7468 mīnas un vairāk nekā 150 lādiņus. Neilgi pirms 24. jūnija Uzvaras parādes suns tika ievainots un nespēja iet kopā parādē ar citiem kara suņu skolas pārstāvjiem. Tad Staļins esot pavēlējis nest suni pāri Sarkanajam laukumam, uzliktu uz viņa šineļa.



7. Pats ietilpīgākais un grūtāk iztulkojamais vārds pasaulē ir jaganu valodas vārds “mamihlapinatapai”. Aptuvena tā nozīme ir “skatīties vienam uz otru, cerot, ka viens no abiem piedāvās izdarīt kaut ko, ko grib abas puses, bet nevēlas darīt”. Šodien Čīlē, kur lietota indiāņu cilts jaganu valoda esot dzīvs tikai viens cilvēks, kas to protot.



8. Penoras ezerā, meklējot naftu 1980. gada 20. novembrī, viens no urbumiem kļūdas pēc trāpīja sāls raktuvēs, kas atradās zem ezera. Ūdens ātri izskaloja 35 cm plato caurumu un gāzās šahtā iekšā. Ezers kļuva pavisam sekls, taču ne uz ilgu laiku, jo tas ar kanālu bija savienots ar Meksikas jūras līci un sāļais okeāna ūdens aizpildīja tukšumu, tā pārvēršot ezeru no saldūdens ezera uz sālsūdens ezeru, turklāt, izskaloto šahtu dēļ, tagad ezers ir… 100 reizes dziļāks, nekā pirms tam.



9. Delfīniem ir visai attīstīta valoda, kas sastāv no dažādiem svilpieniem, pīkstieniem, saucieniem, dūcieniem – apmēram 180 komunikāciju zīmēm. Izrādās, ka katrs delfīns pēc dzimšanas saņem savu īpašu vārdu, uz kuru atsaucas, kad kāds cits delfīns to sauc. Taču pilnībā delfīnu valoda vēl nav atšifrēta.



10. Poļu sportiste Stanislava Valaseviča 1932. gada Olimpiskajās spēlēs uzvarēja 100 m skrējienā, turklāt, uzstādot pasaules rekordu. Tikai 1980. gadā, kad viņa nomira, atklājās, ka viņa bija vīrietis (pēc dzimumorgāniem), kaut arī viņai bija gan vīriešu, gan sieviešu hromosomu pāri.



11. Kādā no Spānijas futbola 2. līgas mačiem 3 minūtes pirms spēles beigām abu komandu spēlētāji, neapmierināti ar tiesnesi, centās viņu “vest pie prāta”. Kaut arī situācija bija kritiska, jo visi spēlētāji bija tiesnesim apkārt, viņš vēsā mierā parādīja sarkano kartīti… visiem abu komandu spēlētājiem.



12. Otrā pasaules kara laikā, 1944. gadā Japānas armijas jaunākajam leitnantam Onoda Hiro tika dota pavēle izveidot Filipīnu salā Lubangā partizānu vienību. Kaujās pazaudējis visus savus karavīrus, virsnieks paguva paslēpties džungļos. 1974. gadā viņu atrada uz tās pašas salas, kur viņš joprojām dzīvoja kā partizāns. Neticot, ka karš beidzies, viņš atsacījās nolikt ieročus. Tikai tad, kad uz salas ieradās Onodas tiešais komandieris un pavēlēja padoties, viņš iznāca no džungļiem, atzinis Japānas sakāvi.



13. Kventins Tarantino daudzos savos projektos sadarbojas ar Robertu Rodrigesu. Par mūziku filmai “Nogalināt Bilu” Tarantino samaksāja Rodrigesam 1 dolāru. Tas nepalika parādā un samaksāja arī 1 dolāru Kventinam par režisora darbu filmā “Grēku pilsēta”. Taču apsolīja, ka filmas otrajā daļā samaksa jau būs nopietnāka – 2 dolāri.



14. Izrādās, ka franču rakstnieks un humorists Alfonss Allē, jau pirms Kazimira Maļeviča ir uzzīmējis gleznā melnu kvadrātu, tikai gleznu viņš ir nosaucis savādāk – “Nēģeru kauja alā, dziļā naktī”. Tāpat viņš par veseliem 70 gadiem apsteidz Džona Keidža minimālisko, muzikālo etīdi ” 4’33” “, kas sastāv no viena vienīga klusuma, ar savu “Sēru maršu Lielā mēmā bērēm”.



15. Austrietis Ādams Rainers ir vienīgais pasaulē zināmais cilvēks, kas ir bijis, gan punduris, gan milzis. 21 gadu vecumā viņš bija 118 cm garš, bet pēc tam nezināmu iemeslu dēļ sāka strauji augt un 32 gadu vecumā jau bija 218 cm garš. Šīs nenormālās augšanas dēļ viņam nedarbojās cīpslas un viņš bija piekalts gultai, viņš mira 1950. gadā 51 gada vecumā, kad viņa garums jau bija 234 cm.



16. Gaidaja filmā “Briljanta roka” bija daudz momentu, kas ļoti nepatika cenzūrai: divas prostitūtas, galvenā, pozitīvā varoņa piedzeršanās, muitnieku neprasme un daudz kas cits. Gaidajs izdomāja viltību: gatavai filmai viņš galā piemontēja vēl atomsprādzienu un teica, ka varot griezt laukā, ko vien gribot, tikai ne sprādzienu. Rezultātā komisija izdarīja tieši otrādi: lika izgriezt sprādzienu, bet visu pārējo atstāja, ko arī režisors vēlējās panākt.



17. Vairums pasaku, ko mums atstājuši Šarls Pero, brāļi Grimmi un citi pasaku vācēji, īstenībā ir visai asiņainas, jo bija radušās tautā Viduslaikos un bija cietsirdīgas un naturālas, tāpēc atsevišķas pasaku ainas pasaku mūsdienu variantos ir izņemtas: piemēram, lai Apburto princesi atmodinātu, svešzemju karalis viņu ne tikai skūpsta; vilks apēd, ne tikai Sarkangalvītes vecmāmiņu, bet arī pusciemu, beigās Sarkangalvīte viņu iemāna bedrē ar verdošiem sveķiem; pasakā par Pelnrušķīti viņas pusmāsas, lai uzvilktu kurpīti, viena nocērt sev kājai pirkstu, otra – papēdi, taču pēc tam viņas ar savu dziedāšanu atmasko baloži.



18. Shell Caribbean Cup ietvaros sacentās 1994. gadā sacentās divas futbola izlases: Barbadosa un Grenāda. Lai izietu nākošajā kārtā Barbadosai bija vajadzīga tikai uzvara ar divu vārtu pārsvaru. Piecas minūtes pirms spēles beigām rezultāts bija 2:1 un šajā brīdī barbadosieši speciāli iesita bumbu savos vārtos. Pēc visai dīvainā sacensību reglamenta, ja spēle beidzās neizšķirti, komandai, kas papildlaikā pirmā iesita vārtus, tika piešķirta uzvara ar rezultātu 2:0. Pēdējās minūtēs barbadosiešiem nācās sargāt, ne tikai savus vārtus, bet arī pretinieka vārtus, lai tie arī savukārt neiesistu bumbu savos vārtos. Barbadosai tas izdevās un papildlaikā patiešām tika gūti tik vajadzīgie vārti.



19. Tikai 1992. gadā Vatikāns oficiāli atzina, ka Zeme nav nekustīga un patiešām griežas apkārt Saulei.



20. Ja pieauguša sūkļa ķermeni izspiež caur marli, tad visas tā šūnas atdalās viena no otras. Ja pēc tam visas tās ievieto ūdenī un kārtīgi samaisa, izjaucot saites starp tām, tās tik un tā pēc kāda laika atrod viena otru, saķeras kopā un atjauno veselu sūkli, kas līdzīgs bijušajam.



21. Kubiešu dzejnieks Hulians del Kasals bija slavens ar savu dziļo pesimismu, taču nomira viņš no smiekliem. Vakariņās ar draugiem, kāds pastāstīja vienu anekdoti, bet Hulianam sākās tik neapturamu smieklu lēkme, ka viņam atslāņojās aorta, sākās asiņošana, kas izsauca viņa ātru nāvi.



22. Kad Majakovskis sāka lietot savas slavenās „dzejas kāpnītes”, pārējie dzejnieki viņu sāka ienīst. Toreiz dzejniekiem maksāja par dzejas rindiņu daudzumu un izrādījās, ka Majakovskis sāka pelnīt 2-3 reizes vairāk par tikpat gariem dzejoļiem, kā citi dzejnieki.



23. Anglis Horācijs de Virs Kouls bija slavens jokdaris. Viens no viņa labākajiem jokiem bija biļešu izdale plikpauriem teātrī. Viņš tiem dāvināja biļetes stingri noteiktās vietās un panāca to, ka no balkona viņu plikie pakauši kopā lasījās kā kāds rupjš vārds.



24. Japāņu inženieri, kas veidoja pirmo kompaktdisku, tā ietilpību pieņēma tādu, lai tajā pilnībā varētu ierakstīt Bēthovena 9. simfoniju – firmas Sony viceprezidenta mīļāko skaņdarbu, kaut arī visādu tehnisku saskaņojumu dēļ 74 minūtes ilgais laiks beigās izrādījās par pusminūti īsāks, nekā simfonija.



25. Frāze „Elementāri, Vatson!”, ar kuru mēs esam pieraduši asociēt Šerloku Holmu, ne reizi nav sastopama Konana Doila oriģinālajos darbos.



26. Krievijā franču skūpstu (kur izmanto arī mēli) kādreiz sauca par tatāru skūpstu, baznīca to ļoti nosodīja un pielīdzināja dzimumorgānu skūpstīšanai.



27. Kad pēc kara PSRS sāka izstrādāt jauno auto „Pobeda”, to vispirms nolēma saukt par „Rodina”, bet tad iejaucās Staļins un pajautāja, cik tad tā „Dzimtene” maksāšot?



28. Slaveno Hruščova frāzi „Ja vam pokažu Kuzjkinu matj!” ANO asamblejā iztulkoja burtiski „Kuzma’s mother”. Frāzes jēga bija absolūti nesaprotama un no tā draudi likās īpaši draudoši. Vēlāk jēdzienu „Kuzjkina matj” izmantoja, lai apzīmētu PSRS atombumbas.



29. Čarlija Čaplina milzīgās popularitātes laikā Amerikā notika „Čapliniādes” – konkursi, kur cilvēki sacentās, tēlojot slavenā aktiera populārāko tēlu – klaidoni. Pats Čaplins vienreiz slepeni piedalījās šādā konkursā Sanfrancisko un… neuzvarēja.



30. Anglijā un citās Eiropas valstīs 15.-18. gs. bija „profesija” – peramais zēns. Tā sauca zēnus, kas tika audzināti kopā ar prinčiem un saņēma pērienu tad, kad princis izdarīja kādu pārkāpumu. Šis bija visai efektīgs audzināšanas līdzeklis, jo šie zēni bija vienīgie prinču rotaļu biedri, ar citiem bērniem jaunajiem prinčiem rotaļāties neļāva, tāpēc ar minētajiem zēniem viņiem izveidojās spēcīga emocionāla saite. Un nākošos karaļus jau pērt neviens neatļāvās.



31. Antidepresants klomipramins (ClomiPRAMINE Hydrohloride) ir ar patīkamu blakus efektu. 5% no cilvēkiem, kas lieto šo preparātu var sajust orgasmu žāvājoties.



32. Angļu astronoms Patriks Mūrs 1976. gada 1. aprīlī izjokoja radioklausītājus BBC ēterā, paziņojot, ka pulksten 9:47 būs sajūtama reta astronomiska parādība: Plutons aizies aiz Jupitera un summēsies abu planētu gravitācijas spēku iespaids uz Zemi, tāpēc Zemes gravitācijas lauks uz brīdi kļūs mazāks. Ja klausītāji tajā brīdī palēksies gaisā, tad viņi sajutīs dīvainas sajūtas. Sākot ar 9:47 BBC saņēma simtiem klausītāju zvanu, kuros tie tiešām stāstīja par dīvainajām sajūtām, ko jutuši palecoties, bet viena sieviete pat stāstīja, ka kopā ar saviem draugiem pacēlušies no saviem krēsliem un lidojuši pa istabu.



33. Polips hidra spēj ļoti viegli reģenerēties pēc bojājuma. Ja hidru pāršķeļ uz pusēm, tad no abām pusēm izaug veselas hidras. Ir pierādīts, ka hidras teorētiski ir nemirstīgas.



34. Pirmā pasaules kara laikā, 1915. gada 1. aprīlī virs kādas vācu nometnes parādījās franču lidmašīna, kas nometa uz to milzīgu bumbu. Karavīri metās kur nu kurš, taču sprādziens nesekoja. Bumba izrādījās neīsta, bet uz tās bija uzraksts „Aprill, aprill!”



35. Abhāzijā ir vairāki ciemi, kuros dzīvo melnādaini ļaudis. Negroidu tipa ļaudis šeit ir apmetušies uz dzīvi apmēram 17. gadsimtā un vairs skaidri nav zināms, kā viņi šeit nokļuvuši. Paši viņi runā abhāziešu valodā un arī uzskata sevi par abhāziešiem.











63 2 10 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 10

0/2000

interesanti emotion

4 0 atbildēt
SIRRUS velasepēds arī ir interesanta lieta!
4 0 atbildēt

 emotion 

2 0 atbildēt
++
2 0 atbildēt

emotion

1 0 atbildēt

...jaa, daudzas nedzirdetas lietas sarakstitas...

1 0 atbildēt

Interesanti emotion  emotion 

0 0 atbildēt

Piekrītu, diezgan interesanti emotion

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt