local-stats-pixel fb-conv-api

15 interesanti fakti par Latviju!9

1. Vairāk nekā pusi Latvijas teritorijas klāj meži, kā rezultātā esam viena no zaļākajām valstīm pasaulē, pēc vides veiktspējas indeksa (Environmental Performance Index) ieņemot godpilno otro vietu.

2. Latvijā ir daudz modeļu, un šo meiteņu skaita attiecība pret kopējo iedzīvotāju skaitu ir viens no augstākajiem rādītājiem pasaulē.

3. Latvija ir vismazākā nācija pasaulē, kas jebkad sev pakļāvusi kādu koloniju. Kurzemes hercogistei 17. gadsimtā piederējušas kolonijas Tobago, Trinidadā un Gambijā.

4. Latvijā ir piektais ātrākais internets pasaulē.

5. Vācijas latvietis, Nobela miera prēmijas ieguvējs Vilhelms Ostvalds 1902. gadā atklāja Ostvalda procesu, kas noveda pie sprāgstvielu un mēslošanas līdzekļu ražošanas (sniedzot pasaulei arī iespēju iegūt augstu kartupeļu ražu).

6. Latviešu zinātnieks Juris Upatnieks ir viens no 3D hologrāfijas radītājiem.

7. Latviešu-ebreju drēbnieks Jākobs Jufess ir pirmo džinu autors. Levi Strauss bija viņa investors.

8. Latvijā notiek viens no lielākajiem dziesmu un deju festivāliem pasaulē ar vairāk nekā 40 tūkstošiem dalībnieku. Tāpat mēs varam lepoties ar vienu no vislielākajiem tautasdziesmu krājumiem pasaulē. To skaits pārsniedz 300 tūkstošus.

9. Mēs esam viena no retajām nācijām pasaulē, kas svin vasaras saulgriežus – Jāņus –, tādējādi saglabājot arī senās baltu pagānu tradīcijas.


10. Latvija ir to trīs valstu vidū, kurās par populārāko sporta veidu kļuvis tieši hokejs. Šis fenomens novērojams vien vēl Kanādā un Somijā.

11.1991. gadā Latvijā piedzimuši visvairāk trīnīši. Togad ģimenes pieaugumu par trim mazuļiem sagaidīja sešas ģimenes.

12. 1993. gada 5. martā izlaida pirmo Latvijas lata banknoti piecu latu vērtībā.

13. 1993.gadā pēc vairāk nekā 60 gadu pārtraukuma Latvijā atkal tika organizētas demokrātiskas Saeimas vēlēšanas. Iepriekšējās – 4.Saeimas – vēlēšanas notika 1931.gadā.

14. Naudas reformu pilnībā tika pabeigta tikai 1998. gadā, kad apgrozībā laida pēdējo paredzēto naudas zīmi – 500 latu.

15.1992. gada 7. maijā sākās pakāpeniska pāreja uz nacionālo valūtu. Vispirms apgrozībā tika laistas Latvijas Bankas pagaidu naudas zīmes – Latvijas rubļi.

74 0 9 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 9

0/2000

Dažus zināju, bet interesanti. emotion 

2 0 atbildēt

Interesanti faki, bet es tev ieteiktu nākamreiz, kad tu taisīsi tāda veida rakstus, šos faktus salikt zem bildēm. Bet par rakstu +  emotion 

1 0 atbildēt

 emotion 

1 0 atbildēt

Ir, Ok + no manis, bet varēji pievienot kkādas bildes.

1 0 atbildēt

Interesants ir 3. punkts. Kurā informācijas avotā uzzināji , ka Trinidada bija Latvijas kolonija? Būšu pateicīgs, ja to pačukstēsi priekšā.

0 0 atbildēt

Divas dažādas salas pēc lieluma. Tikai 40 gadi pagājuši, kā viņas apvienojās republikā. Hercogam Jēkabam nebija tik daudz naudas, lai nopirktu tik lielu salu kā Trinidada.

0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt