local-stats-pixel fb-conv-api

Latvijas realitāte - bezdarbs26

192 6

Mediju ietekmē un vadoties pēc ziņām, kas notiek pēdējā laikā:

Arī šobrīd parādās daudzi, kuri ļoti atbalsta Krieviju, vai skumst pēc PSRS.

Ir cilvēki, kuriem liekas, ka nabadzīgo ir vairāk, ka ir liels bezdarbs, Latvija neko neražo un neeksportē, kas protams, arī akcentēts.

PSRS strādāja rūpnīcas, kuras bija lielā mērā ne-automatizētas, kur cilvēki veica manuālu darbu, un vislielākā vērtība bija roku darbam.
Izdzīvot, protams, varēja, un naudu sakrāt varēja(vismaz no vecāku un vecvecāku stāstiem), un naudas šķita ka ir vairāk, jo nebija jau īsti kam tērēt.

Ja vēlējās krāt auto, tad parasti to darīja 10 un vairāk gadus.
Bet ja gribēja tikt pie dzīvokļa- tad parasti bija garas rindas.


Tad ienāca "pūstošie rietumi", un ražošana tika automatizēta, ar datortehnoloģijām pieauga pieprasījums pēc cilvēkiem, kas strādā ar smadzenēm, un prot vairākas valodas, varbūt pat prot programmēt. Un vecie, protams, to vairs nevarēja apgūt. un ar savām iepriekšējām prasmēm nopelnīt tik labi.

Pēkšņi arī dzīvokļi kļuva pieejamāki, tai pat laikā bija nosacījums- tev ir jāpērk un tu nevari vairs to dabūt par brīvu.

Rezumējot, daudzas lietas kļuva "nepieejamas" vai arī ar saistībām. Vajadzēja nest atbildību, kā arī vajadzēja ielīst kredītos.

Kredītu līniju sākumā, izveidojās stereotips, ka tas kurš 20 gadus ielien kredītā, ir muļķis. Vai arī tas, kurš nopērk jaunu auto, un paņem to kredītā, arī ir muļķis, jo ir labāki un lētāki, par lētāku samaksu.

Protams, šādā gadījumā tiek palaists garām svarīgs aspekts- jaunāks auto nozīmē arī rūpnīcas garantiju, kā arī, ja cilvēkam ir pietiekoši ienākumi, pastāv iespēja jauno auto paņemt operatīvajā līzīngā, kas nozīmē, ka to var pēc 5 gadiem atdot kā pirmo iemaksu, un ja tam ir saglabāta pietiekoša vērtība, tad par nākošo jau mēnesā maksājums ir mazāks.


Šobrīd, vidēji statistiski, ir daudz vairāk cilvēku ar auto un privāto transportu,
pat tādā mērā, ka bieži vien rodas cita veida problēmas- auto pat nav kur likt.

Un tanī pat laikā ļoti reti cilvēki izvēlas Krievijas automobiļus, kaut gan tie bija praktiski vienīgie pieejamie PSRS laikos.

Šobrīd ir iespēja aizbraukt uz Ārzemēm, un nav vairs ciet robežas, un faktiski ir lielākas iespējas atpūsties aizbraucot ceļojumā.

Par bezdarbu- jā šī tomēr joprojām ir aktuāla problēma. Aktuāla, galvenokārt dēļ maz attīstītas infrastruktūras Latvijā, kas ļautu veikt ārpakalpojumus vai efektīvu transportēšanu no citām pilsētām.


Es gribētu arī ieteikt tiem cilvēkiem, kas domā, ka viss ir slikti, padomāt par to, cik brīvi tomēr var izteikties tagad, un arī ka vispār ir iespēja kritizēt valsts iekārtu, par to nenonākot cietumā vai gulagā.

Un protams, ieguldīt sevī, savās zināšanās un prasmēs, lai būtu pieprasīti un apmaksāti darba tirgū.
1.Reālais padoms, protams, ir būt gataviem braukt uz Rīgu un atpakaļ vairāk kā 2 stundas katru dienu, ja tas ir situācijas vajadzība, un nav iespējas atrast darbu mazākās pilsētās.

2.Sākt ar krievu un latviešu valodu, bet noteiki mācīties angļu valodu, jo tas paver iespējas strādāt uzreiz ar plašāku klientu loku, piedāvāt savas prasmes.

3.Izlasīt grāmatu "Kā iegūt draugus un iepatikties cilvēkiem", lai uzlabotu sevis pasniegšanas prasmes, kā arī sastādītu efektīvu motivācijas vēstuli, kā arī intervijās un ikdienā.

4.Ar europass CV sastādīt savu CV, kur būtu detalizēti uzskaitīta pieredze un nozīmīgākās prasmes.

5.Noteikti neuztvert atteikumu personiski, jo tas var novest pie depresijas.

6.Nevainot sevi un nebaidīties prasīt kādam padomu, jo bieži vien tas, kā mēs domājam kā cilvēki reaģēs, neatbilst patiesībai. Pārvariet bailes un prasiet! Esiet pazemīgi un sakiet tieši par problēmu, un prasiet padomu kā to atrisināt.

7. Izpildīt jebkādu mazo ieteikumu par darba meklējumiem. Ja kāds iesaka aiziet tur un tur painteresēties par darba iespējām- neteikt: "Ai, ko nu es tur iešu!", bet pamēģināt. Vismaz lai atrisinātu bezdarba problēmu uz īsu laiku.

8.Ja izdodas tikt uz nākošo līmeni, un jūtat, ka prasmes ir atbilstošas, lai darītu ko atbildīgāku citā, labāk apmaksātā darbā- nebaidiieties pieteikties un riskēt.

9.Ja izdodas attīstīt prasmes līdz augstam līmenim, tad var mēģināt pietikties strādāt attālināti, vai arī ārzemēs kā speciālistiem (Spotify, Skype, Microsoft), varbūt pat Silicon Valley un nest Latvijas vārdu pasaulē.

Īsumā, kas ir jāatceras tagad, kapitālismā - Pasaule ir viena, un arī globalizācijas laikmetā ir tiešām bezjēdzīgi konkcentrēties uz superlīderi, kurš mūs izvedīs no krīzes vai visu sakārtos. Tā ir pagātne, un valsts vairs neatbild par uzņēmējdarbību. Viss ir jādara pašiem, bet kādi ir mazie soļi, par to citā reizē.

Loģistikas ziņā arī nav atrisināts jautājums par cilvēku izmitināšanu- viss ir jāatrisina pašiem.- Lejā ir sižets par bezdarbu reģionos:

http://www.tvnet.lv/online_tv/75079-mums_seit_nav_ko_zaudet_ta_latviesi_saka_par_iespeju_lasit_senes_irija

192 6 26 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 26

0/2000

Darbs jau ir praktiski visur, bet stāsts ir par samaksu. Man kaut kā rokas neceltos, ja man būtu par minimālo jāiet strādāt...

13 0 atbildēt

bezdarbs?, problēma ir nauda, cilvēki būtībā iedalas divās daļās

1)negrib neko darīt, nav ieglītības, prasmju, bet  toties uz darbu neies ja nesaņems vismaz štuku, jo tak var sēdēt mājās uz pabalstiem

2)augsti kvalificēti speciālisti(ar augstāko izglītību, labi pieprot savu arodu) - šiem cilvēkiem, kas ir gatavi un māk strādāt, cenšas iesmērēt zemu algu,

izdaram secinājumu

nekvalificētie aizbrauc uz angliju īriju vieglas naudas meklējumos, zinošie aizbrauc , jo zin ka ārzemēs ir iespēja saņemt savai profesionālajai kvalifikācijai atbilstošu atalgojumu.

10 0 atbildēt

Kas tas par murgu? Darba ir "dačerta", mazāk kunkstēt un vairāk strādāt! Tas, ka samaksa ne vienmēr visiem ir pa prātam, tas ir cits jautājums.

9 0 atbildēt

Darbs is bijis un vienmēr būs. Ja grib pelnīt štukas kasot pautus tad protams nebūs aršana. Pats esmu strādājis dažādās sfērās un neesmu kaunējies melnos darbus darīt. Ir strādāts pat divās-trijās darba vietās vienlaikus. Te arī atduramies pret darba ētiku un attieksmi, esmu redzējis tādus ''darbiniekus'' kurus sist un slānīt lai tik kaut kas tiktu izdarīts. Rodas jautājums na*uj man tev maksāt ja stāsti vienu bet rezultāts pavisam cits? Godīgi sakot koks ar diviem galiem. Ja esi spējīgs taisi savu uzņēmumu un uzmet valsti katru gadu nemaksājot nodokļus,Ja neesi spējīgs savāc parpalas un dodies uz laimes zemi Lielbritāniju-Maksās vairāk bet tā pat būsi zemās kastas iebraucējs.

8 0 atbildēt

Valsts neatbild neparko _ piekritu ! 

Bet uzreiz jautajums _ a kapec man jaatbild par valsti ? 

5 0 atbildēt
Gudra penterešana ne par ko,stradaju Latvijā pelnu labi darba apstākļi super latviešu kolektivs,sliņķiem nekur un nekad nav bijis darbs. Un padomju laikos kur pagaja mazaka daļa manas bernibas arī bija super laiks, nekā man netruka biju paedis apģērbts tevam bija mašīna un uzcelta māja,kuru es šodien diez vai varetu atlauties uzcelt.
5 0 atbildēt
Rīgā bezdarba nav. Var runāt tikai par algas apmēru. Laukos bezdarbs gan ir skumja realitāte. Tur pat neiet runa par algu, tur vienkārši nav, kur visiem gribētājiem strādāt.
4 0 atbildēt

Lielaako ties darba deveejam pat nav iespeejams nodroshinaat pienaaciigu darba algu,deell maza apgroziijuma un zemas piktspeejas,bet vairaak tracina lielaas kompaanijas,kuras to vareetu atllauties,bet taapat nedara to,maksaa "kapeikas" saviem darbiniekiem,un tas ir viscaur pie mums... emotion 

3 0 atbildēt

Ja nebūtu soc. garantijas un pabalsti bezdarbniekiem, visi strādātu.

3 0 atbildēt

kredītu reklāma.

Ir jātērē tik, cik nopelnīts nevis plānot, kā tērēsi ko plāno nopelnīt (a realitātē vispār varbūt nenopelnīsi).

2 0 atbildēt

Labs humors emotion emotion

1 0 atbildēt

Bezdarbs nekur raksta nepiefikseju ka bezdarbu veicina ari gudri cilvēki kuri neiet strādāt jo nav tik lieli idioti lai rautu kreklu dirsā par kapeikām, principa viss šis bija balstits tikai uz vecajiem un nevarigajiem, kas netuiek lidzi darba tirgum , neaizdomajoties par cilvēkiem kas negrib strādāt jo šī nodokļu politika ir pilnīgākais mēsls, kas pat pēc gadiem pat visticamākais pat normālu pensiju nenodrošinās, plus vēl idēja vai šeit bus pensija varbut viss bus pa dirsu jo 100 dārzeņi laizis dupsi kādai citai savienībai, to taču mēs esam redzējuši kaut vai paceļot tavus piesauktos vecos no psrs laikiem, viniem solija ka bus afigena kaifs pensijas uttt un huij sabruka, un ko lidz esam EU tu šos cilvēkus redzi stradajam rimcika kaut ari viniem butu jau kadus gadus 20 jabut pensija, tad padoma varbut kadu dienu EU sabruks un viss ko busi darijis bus atkal pa dirsu un varrsi ari atlikušas pensijas dienas pavadit ar amuru rokās kaut gan uz to vari nobriest ari jau tagad jo uz nakotni sola vadoties pēc šīs ekanomijas ka pensijas tagad stradajošajiem bus vel mazakas minimums bus lja nemaldos 150 eiro , nu ko ar tadu sumu pat tagad knap dirsu var noslaucit un kur nu vēl pēc divdesmit gadiem.    

Kas atiecās uz kredītiem un ķīlām, varu pateikt ka tie kuriem ir pie 50 gadiem vai pāri, viņi dažkart ari cer ka te atkal ienāks Krievi jo kā jau mineju pensiju gadijuma ka viss pa dirsu ,šeit citi motivi cerības ja mainīsies lielvaras tad arī pazudīs visi parādi kas ir izveidojušies atradoties brivalsts laikā, tajā pat ir savas sakarības jo dažkārt viņi kreklus rauj dirsa tikai tapec lai nomaksatu parādus un pat ja nemaksa un strada oficiali bankam nav vaidzigi apstiprinajumi lai vilktu nost no algas. Es pat dzive esu dzirdeji latviešus stavot ara pipejam izrunajam vārdus esmu par to ka krievi nāk atpakal ja man no tā pazūd visas parād saistības un parējie četri kas stāveja apkārt ar ap tiem pašiem 50 gadiem piebalsoja, domāju ka šādi domājošie ir vēl. Tāka gremdēšanās Psrs laikos nevienmēr sasaistāmas ar importiem un eksportiem.

0 0 atbildēt

Darba veidi ir dažādi, iemaņas var iegūt ātri, ja vien ir vēlme.

0 0 atbildēt

Nezinu cik Tev gadu,bet filozofēt Tu māki,padomju laikā pēc visas tehnikas bija jāstāv rindās,bet sakrāt varēja. Tagad ir pieejams viss,bet pamēģini mūsu Valstī kaut ko sakr;at ja nezini vai rīt vēl būs darbs.Pņemt kredītu,bet nākošā dienā paliec bez darba,nu un ko tālāk.Lūk visa mūslaiku filozofija,Latvija pagaidām nav tā Valsts kurā var stabili dzīvot izņemot tos kuri barojas pie ''siles''.  

0 0 atbildēt

LOL, labējās propagandas raksts. Mēs esam diženi, mēs esam vareni, pie mums viss rullē un ir zaipcca, kas nepiekrīt - tas lohs emotion

0 3 atbildēt