local-stats-pixel fb-conv-api

Kognitīvā Disonanse 239

458 12

Šo rakstu es absolūti nebiju plānojis rakstīt, bet lasot atsevišķus komentārus no raksta "Kognitīvā Disonanse" es nespēju noticēt, ko cilvēki ir spējīgi pateikt, bet komentāros argumentēt ar katru vienkārši nav efektīvi, līdz ar to izdomāju veltīt šim pasākumam 2. daļu.

Pirms sāku, gribu tikai pateikties cilvēkiem, kas tiešām ir pierādījuši ar saviem komentāriem to, ko es rakstīju 1. daļā, jo kognitīvās disonanses stāvoklī cilvēks mēģinās parādīt, ka šie pretējie uzskati spēj pastāvēt vienlaikus ar visabsurdākajiem argumentiem, bet - tas nav iespējams.

458 12 39 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 39

0/2000

Ja tu nezināji, ir metodes, ar kuru palīdzību cilvēks vispār var atteikties no ēdiena pavisam. Kāpēc tu nevēlies kļūt par tādu? Tad nevajadzēs nogalināt vispār neko.

0 0 atbildēt

es varētu pakomentēt zem katra izceltā komentāra, bet lai to dara katrs pats kurš nonācis šajā rakstā. Atsaukšos uz sevis teikto -

Es nespēju noticēt, cik daudzi cilvēki tic ka augiem ir saprāts... Tev tas ir "ticības jautājums", bet ja tu gribētu, tu spētu noskaidrot ka augi ir sentient beings, un tam nav nekāda sakara ar saprātu, jo apziņa nenodrošina to ka tu "domā", ja tas ir tas ko tu sauc par "saprātu" - "apzinātu esamību - Es domāju, tātad es esmu " Augus nevar salīdzināt ar cilvēkiem no cilvēku skatupunkta, bet mums ir daudz līdzīga ja salīdzina mūs no augu skatupunkta. Ir vesela zinātne, vairāk kā 5000 gadu veca, kura apstiprina daudz lietas ko modernā zinātne nespēj izdarīt. Un viena no tām ir - Kokiem ir ausis, kokiem ir acis, visi ir dzīvi.  

Tev nav funkcionējošu ilkņu. Tikai tāpec ka mēs tos, tā saucam, tas tos nepadara par ilkņiem. Kādā veidā tie nav funkcionējoši ilkņi? emotion  Tie tomēr ir zobi un tie dara savu funkciju - palīdz man sadalīt gaļas gabalu, tāpat kā ikvienam alpha-predatoram uz zemes. Cilvēks ir Alpha predators, gribi tu to vai negribi. Mēs ēdam pat viens otru, ekstrēmos gadījumos ( kanibālisms ). Tavs arguments, salīdzinot gorrilas un nīlzirgus, pret pilnīgi visiem alpha predatoriem, vienkārši izmirst pats savā priekšā. Ilkņi noder ne tikai gaļas sadalīšanai, bet arī mizas noraušanai no koka stumbra, tāpat kā savstarpējā cīņā par mātīti un teritoriju ( tas attiecās uz nīlzirgiem, viņiem ilkņi ir labākais pašaizsardzības ierocis kombinācijā ar ļoti stipru žokli ). Es tev izstāstīšu vienu stāstu. vegāns ir cēlies laikā, kad pasaulē valdīja nevis agrokulturāls sabiedrības modelis, bet gan mednieku ( hunter / gatherer )  sabiedrības modelis. Cilvēks saprata ka zvērs ( meža zvērs kas nav alpha predators, bet pārtiek no augu valsts ), uzkrāj ļoti daudz enerģijas no augiem tieši tauku audos un gaļā. Līdz ar to, cilvēks redzēja, ka nogalinot dzīvnieku un patērējot tā gaļu, taukus, svaigus, var uzņemt daudz vairāk enerģijas nekā no augu valsts produktiem.  Tev jāsaprot, ka nav svarīgi skaitīt vitamīnus, kalorijas un visu citu - viss, kas mums ir vajadzīgs, lai turpinātu dzīvot, ir enerģija, un augu valstī šī enerģija "izgaist" daudz ātrāk nekā no dzīvnieku valsts pārstāvjiem. praktiski visi produkti, ko var nopirkt veikalā, ir miruši. Vidējais ābola vecums anglijā ir apmēram viens gads. Uzglabājot augus sasaldētā formā, tie zaudē lielāko daļu savu pozitīvo īpašību jau pāris stundu laikā, praktiski tad kad sasalst ūdens. drīzāk tev vajadzētu uztraukties, kāpēc cilvēki ēd tik daudz maitas un mirušu augu. Tevi nesatrauc ēdiena svaigums, tevi satrauc tas, ko mēdiji tev ir iestāstījuši, kam būtu jābūt svarīgi. Es tevi par to nevainoju.

0 0 atbildēt

Tas, ka augs nav saprātīgs tad tas nozīmē ,ka vegāna filozofijā ir pareizi viņu slaktēt vardarbīgi nost?Ko jūs teiktu ,ja es jums pasniegtu faktu ,ka tas, ka augs nespēj pateikt , kliegt vai kā savādāk arī jūt sāpes? Tas ,ka viņam nav tādas pašas nervu sistēmas kā mums , nenozīmē ,ka viņi nejūt. (video zemāk) Pētnieki saka ,ka Bonnā , Vācijā atraduši augus kas izdala gāzi , kad tiem uzbrūk , super jūtīgi mikrofoni uztvēruši burbuļojošas skaņas no veselīga auga. Bet no rozes caururbjošus spiedzienus kad tā tika apdraudēta. Pat mazākajam insekta kodumam var būt sekas. Vairāk augs ir pakļauts stresam , skaļāks ir signāls. Augi nekliedz sāpēs , bet raida savādākas skaņas kad tie izdala gāzi , etilēnu , kad tiek bombardēti ar lāzeriem. Video tiks parādīts ,ka augi pat spēj sazināties savā starpā. https://www.youtube.com/watch?v=Xm5i53eiMkU

0 0 atbildēt
Tas ko es teicu. Vegānisti ir agresīvi fanātiķi, kuri uzspiež savu viedokli citiem. Vienīgais arguments - tas ir vajadzīgs tāpēc, ka es jūtos labi, kad neēdu gaļu. Rekur viens fanātiķis jau divus rakstus sarakstīja. Priecājies, ka piedzimi Latvijā, nevis Sīrijā. Tur tādi zombēti fanātiķi sprāgst 20 gadu vecumā.
1 1 atbildēt

Īsumā: jā, es ēdu gaļu tāpēc, ka tā man garšo. Ja negaršotu - neēstu.

Ja dikti gribētu, gan jau varētu iztikt arī bez gaļas pavisam, vismaz kādu laiku (tiesa, es esmu ofisa plānā galdiņa urbējs, nevis meža cirtējs; meža cirtēja gadījumā par to iztikšanu nebūtu tik drošs. Vismaz tajās reizēs, kad es esmu darījis ko fiziski smagu, pēc tam gaļas ēdieni ir bijuši ļoti laikā un piemēroti). Vai varētu iztikt bez pārējiem proteīnu saturošajiem produktiem (kas pārsvarā IR nevegāniski, kaut tie paši piena produkti) - neesmu tik drošs. Jā jā, teorētiski tos var aizstāt ar zirņiem un pupām. Ok, pa reizei var, bet uz visiem laikiem? Nē, paldies par kūkām emotion

Otrkārt. Izdari [kaut vai domu] eksperimentu. Apgādā sevi ar instrumentiem un darbarīkiem, kādiem vien vēlies, un aizbrauc uz neapdzīvotu salu. Pamēģini tur izdzīvot. Es gribēšu redzēt, ar kādiem panākumiem vegānismā Tu to dabūsi gatavu. Ok, es pieņemu, ka kādā 3. vai 4. gadā, vai tuvu tam, Tu beidzot varēsi pāriet uz pilnu vegānismu. Varbūt. Bet līdz tam bez dzīvnieku vai zivju slaktēšanas un lietošanas uzturā Tu diez vai iztiksi.

Treškāt. Par bezjēdzīgu vardarbību. Bezjēdzīga vardarbība manā skatījumā ir dzīvnieku nogalināšana vai mocīšana vienkārši tāpat - tipa sadisms. Tas ir neforši, tur diskusiju nav. Bet nogalināt dzīvnieku just for fun nav gluži tas pats, kas nogalināt dzīvnieku gaļas dēļ - jo gaļas gadījumā nogalināšana (vai mocīšana) nav pašmērķis, bet tikai līdzeklis vai nenovēršams ļaunums, lai tiktu pie gaļas (vai citiem dzīvnieku izcelsmes produktiem). Šādā pašā kontekstā man arī nav nekas iebilstams pret medībām (btw, medījuma gaļas konservi, cik man ir trāpījušies, ir krietni garšīgāki par mājlopu konserviem!) - pat tām, kas notiek ar mērķi regulēt dzīvnieku populāciju.

Ceturtkārt - ja kādā brīdī parādīsies `mākslīgā gaļa` - t.i., speciāli audzēti gaļas audi ārpus/bez dzīvnieka, tad pie nosacījuma, ka tie nebūs īpaši neveselīgāki/negaršīgāki/dārgāki par konvenciālo gaļu, es došu priekšroku tieši tiem. Līdz tam - pardon, turpināšu ēst gaļu. Tāpēc ka garšo.

Piektkārt, par izvarošanām... tas nav gluži tas. Par spīti tam, ka dzīvnieki tipa `jūt`, diez vai būtu pamats viņiem izsniegt kaut kādu `cilvēktiesību analogu`. Jo pat tādā gadījumā tas radīs kognitīvo disonansi vai ētisko dilemmu pašiem vegāniem (pie nosacījuma, ka notiktu brīnums un cilvēce pilnīgi atteiktos no lopkopības) - respektīvi, ko tad iesākt ar visiem tiem ganāmpulkiem? Laist brīvībā neder, jo šie lopi nekad tādā nebūs dzīvojuši, kā rezultātā viņi tāpat neizdzīvos un ātri nomirs nebūt ne foršos apstākļos. Nogenocidēt vienkārši tāpat, tipa `aiz žēlastības`? Ēm, sk. punktu par nogalināšanu just for fun. Tas sanāks tieši tas pats emotion

Sestkārt. Par sirdsapziņas pārmetumiem... nav tādu. Esmu bijis laukos un redzējis, kā kauj vistas, kā tās vēl brītiņu paskraida pa pagalmu jau bez galvām. Esmu pats ķēris un jā, arī nogalinājis (apzināti) zivis. Vai viņas pie manis nāk sapņos un skatās uz mani ar žēlīgām acīm? Nē. Jo tāda ir pasaules/lauku/mežonīgās dabas kārtība. Es esmu plēsējs, vai pareizāk sakot, visēdājs un netaisos no tā kaunēties. Man nebūtu problēma ēst arī suni - pie nosacījuma, ja gaļa svaiga un properly pagatavota. Vai kaķi. Vai whatever ko. Ok, par gliemežiem, tārpiem un kāpuriem es nebūtu drošs, tas tomēr ir pārāk nepierasti. Bet visi pārējie - why not? emotion

Un nobeidzot... paskaties uz sevi. Pirms bļaut par ISIS, ievēro vienu lietu. Neviens no gaļēdājiem te nemēģina Tev aizliegt vegānēt. Tipa - gribi vegānēt? Lieliski, Tava izvēle, mums ir brīva valsts - uz priekšu. Bet kāda šaitāna pēc Tu mēģini visiem pārējiem norādīt, kā viņiem dzīvot? Kādi būs panākumi? Nu labi, Tu iedrošināsi spert izšķirošo soli vegānismā pāris predestinētas personas, kuras jau būs apsvērušas šādu izvēli, tikai nebūs paspējušas pieņemt galīgo lēmumu. Bet miljoniem cilvēku Tevi pasūtīs, ignorēs vai vienkārši pasmiesies par apmātību un reliģisko dedzību, ar kādu Tu sludini savu mācību.

Tas arī apmēram viss, dodos atpakaļ pie iesāktās karbonādes emotion

0 0 atbildēt