local-stats-pixel fb-conv-api

Kāpēc novērojamas milzīgas cenu svārstības kompensējamiem medikamentiem?6

96 2

Nereti iedzīvotāji satraucas par medikamentu cenu neizskaidrojamo pieaugumu. Taču šoreiz kādu Twitter lietotāju izbrīnījis zāļu cenu samazinājums. Iedzīvotāja dalījusies ar čekiem, kas parāda, kā mainījusies zāļu cena gada laikā. Skaidrojumu šādām cenu svārstībām sniedz Veselības inspekcija.

sākot zāļu izplatīšanu Latvijā, Zāļu valsts aģentūrā jādeklarē ražotāja cena, par kādu zāļu ražotājs paredzējis konkrētās zāles izplatīt.

Zāļu aptiekas cena veidojas, ražotāja realizācijas cenai pievienojot vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzcenojumu (atkarīgs no ražotāja cenas) un pievienotās vērtības nodokli.

«Maksimāli pieļaujamo uzcenojumu zālēm ir apstiprinājis Ministru kabinets, un ne zāļu vairumtirgotājs, ne aptieka nedrīkst piemērot augstāku uzcenojumu par noteikto. Nacionālais veselības dienests aprēķina no valsts budžeta līdzekļiem apmaksājamo ārstniecībā izmantojamo (tajā skaitā kompensējamo zāļu sarakstā iekļauto) zāļu un medicīnisko ierīču cenas, regulāri veic Kompensējamo zāļu sarakstā (turpmāk – KZS) jau iekļauto medikamentu cenu analīzi, Tādējādi pacientiem tiek nodrošinātas citas izmaksas un terapeitiski efektīvāku zāļu kompensācija, samazinot izdevumus KZS iekļauto zāļu kompensācijai un nodrošinot zāļu kompensāciju lielākam pacientu skaitam.

Gadījumā, ja iedzīvotājiem ir šaubas par zāļu cenu pamatotību, par to jāziņo Veselības inspekcijai.

96 2 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://tvnet.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

Ražotāja ieteiktā cena, ir gala cena. tādai arī vajadzētu būt aptiekā. jo tur jau ir iekļautas gandrīz visas iespējamās izmaksas.. bet pie mums vel uzliek maksimālo uzcenojumu. nevis reāli tirgum atbilstošu...

vienas grupas medikamentu cena var atšķirties gandrīz desmitkārši..

Teiksim ja nepmaksājamais preparāts ar vielu X  maksā 1 eur.. tad identisks preparāts ar to pašu vielu X bet citu nosaukumu, kas ir kompensējams maksā jau 20 Eur..  - tā ir dzīves aptiesība..  pašas aktīvās vielas ir dārgas, un sarežģīti sintizējamas.. bet zālēs viņu ir ārkārtīgi niecīgs daudzums..  

6 0 atbildēt

Tas ir pa skumjo - es domāju, šī negausīgā spekulācija uz citu slimības rēķina. Ražotājs, tirgotājs zāļu cenu "izzīž no pirksta" - tieši tāpēc arī svārstības iespējamas visos iespējamos virzienos un amplitūdā. Jo nopietnāka slimība, jo vairāk var nokāst. Skaudri, bet patiesi. Cilvēkam jau nav izvēles.

Zāles vispār neko nemaksā - būsim reāli. Izmaksā zāļu izstrāde, pētniecība - pēc tam sākas "štancēšana" un tas viss ir tas pats ķīnas konveijera variants. Neko tas ražotājam nemaksā. Taču kāpēc nepaņemt, ja cilvēks ir iedzīts stūrī?

5 0 atbildēt

Valsts kompensējamie medikamenti ir tik dārgi jo valsts viņus kompensē. Farmācijas darboņi zin - uzliksim pasakainu cenu un valsts maksās. Nu nevar pāris grami ķīmisku vielu maksāt tik daudz. Legalizēta šantāža.

4 0 atbildēt
Vairāk kā pus gadsimtu spieda mācīties krievu val.tagad vairāk kā puse nosaukumu ir velns viņ zin kādā mēlē.Bij viena okupācija tgad paši ielīdā okupācijā.tāpēc nežēlojies par cenām.
1 2 atbildēt