local-stats-pixel fb-conv-api

Kāpēc alkohols izraisa reibumu?31

267 2

Alkohols mūsu organismā atrodas pastāvīgi. Ar barību organisms saņem ogļhidrātus, piemēram, cieti un cukuru, no kuriem asinīs vielmaiņas procesā veidojas neliels daudzums alkohola. Tādējādi mūsu organismā pastāvīgi cirkulē apmēram 1 grams alkohola. Bet kas notiek tad, kad uzņemam papildu alkohola devu? Alkohols ir narkotiska viela, kurš ātri uzsūcas nervu šūnās un paralizē tās. Taču iesākumā alkohols neiedarbojas vis kā narkotika, bet vienīgi stimulē nervu šūnas, kairina tās. Tātad varam izdarīt secinājumu: alkohols iesākumā darbojas kā uzbudinošs līdzeklis. Alkohola spēka stimulēt nervu šūnas ilgāku laiku noved pie tā, ka pakāpeniski alkoholu sāk lietot kā narkotisku vielu. Alkohola klātbūtne organismā kļūst par nepieciešamību.

Alkohola ietekmē pastiprināti sāk izdalīties kuņģa sula, kā arī siekalas. Šā iemesla pēc daudzi eiropieši pirms pusdienām mēdz iebaudīt kādu malku stiprāka vīna, jo tas rosina ēstgribu.

Tā, piemēram, šampanietis satur gan alkoholu, gan cukuru, gan ogļskābi, kuri ātri uzsūcas. Alkohols rada uzbudinājumu.

Kādu iespaidu alkohols atstāj uz smadzenēm? Vispirms tās tiek uzbudinātas. Cilvēka rīcība un valoda kļūst ātrāka, āda piesarkst, asinsspiediens ceļas, sirds pukst straujāk, un elpošana kļūst biežāka.

Tomēr lielāka alkohola deva atstāj uz organismu arī nomācošu iespaidu. Pētījumi liecina, ka, lietojot alkoholu, pavājinās uzmanība. Smadzeņu augstākās funkcijas tiek paralizētas, cilvēks zaudē kontroli pār savu rīcību un noskaņojumu.

Vēl cits vērā ņemams efekts ir atslābums. Mūsu organismā ir daudz nervu šūnu, kuras dēvē par bremzējošām nervu šūnām, - uz nervu sistēmu tās iedarbojas līdzīgi bremzei.

Alkohola ietekmē bremzējošās nervu šūnas tiek paralizētas, pavājinās cilvēka paškontrole, apspriešanas spējas. Mēs esam gatavi sarunāt un pastrādāt tādas lietas, ko nekad nedarītu, ja būtu normālā stāvoklī. Apreibumu izraisa alkohols, iedarbojoties uz smadzenēm.

KAS IR ALKOHOLS?
Par alkoholiskiem uzskata dzērienus, kas satur ne mazāk kā 1,5% alkohola. Alkohols rodas kartupeļu, graudaugu, augļu, ogu, medus ogļhidrātu rūgšanas procesā. Pēc stipruma izšķir:
@ mazalkoholiskos dzērienus, kas satur alkoholu 1,8–7%, – alu, dzirkstošos dzērienus, sidru;
@ vidēji stipros dzērienus (8–18%) – augļu, ogu, vīnogu vīnus;
@ stipros dzērienus (>18%) – punšus, aperitīvus, liķierus, degvīnu, balzamu, džinu, konjaku, rumu, viskiju.

DAŽI INTERESANTI FAKTI
Maksimālā koncentrācija asinīs ir pēc 1–2 stundām, jo uzsūkšanās sākas jau kuņģī. Vairākumam cilvēku stundā vidēji noārdās 10 g etilspirta. Tātad pudele vieglā alus tiek atindēta pēc stundas, 40 ml liķiera pēc 2 stundām, bet pudele vīna 10 stundu laikā. Aknās alkoholu noārda īpašas fermentu sistēmas. Šajā procesā veidojas starpprodukts – acetaldehīds. Tas tad arī, uzkrājoties dažādos audos, nosaka alkohola kaitīgumu. Bieži un daudz lietojot alkoholu, rodas magnija un cinka deficīts, aknu bojājums (steatoze, hepatīts, ciroze), aizkuņģa dziedzera, barības vada, kuņģa un citu orgānu bojājumi.

Mazās devās lietotam alkoholam var būt arī pozitīvs efekts uz sirds un asinsvadu sistēmu. Jāatceras, ka devai tiešām jābūt mazai. Maza deva atbilst 15 ml etilspirta. Sievietēm pieļaujama viena šāda deva (vienība) dienā, vīriešiem – divas.

Alkohols ir enerģētiski bagāts, jo 1 g spirta dod 7 kcal (salīdzinājumam: 1 g olbaltumu vai ogļhidrātu dod 4 kcal, 1 g tauku – 9 kcal).

KAS NOTIEK AKNĀS?
Aknās notiek divi ļoti svarīgi procesi, kas novērš cukura daudzuma pazemināšanos (hipoglikēmiju):
@ glikogenolīze – uzkrāto cukura rezervju (glikogēna) pārveidošana par glikozi;
@ glikoneoģenēze – glikozes jaunveidošanās no vielām, kas nav ogļhidrāti,– no taukskābēm un aminoskābēm.
Alkohols pārveido šo fermentu sistēmu darbību un būtiski aizkavē glikozes jaunveidošanās procesu. Glikogēna krājumi aknās nav lieli. Tāpēc, ilgstoši neēdot, par galveno glikozes veidošanās mehānismu kļūst glikoneoģenēze.

KAS NOTIEK, LIETOJOT ALKOHOLU?
Alkohols (etilspirts) ietekmē glikoneoģenēzi. Alkohols:
@ paņem glikozes jaunveidošanās procesam nepieciešamo enerģiju, lai nodrošinātu alkohola pārveidi;
@ bloķē taukskābju pārveidošanos aknās – tās kopā ar aminoskābēm kalpo par izejvielu glikozes ražošanā;
@ bloķē taukskābju nonākšanu aknās no organisma tauku rezervēm.

267 2 31 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://chillin.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 31

0/2000

Un tagad šitto visiem skolās vajadzētu, kā pantiņu noskaitīt Ķīmijas stundās! emotion

8 0 atbildēt

Dzert jau nav slikti,tikai visu vajag mēra robežās un ar saprātu emotion Nevajag pārdzerties! 

6 0 atbildēt

Alkohols jau pats par sevi ir laba, veselīga manta. Bet. Vienīgais, kas to padara par bīstamu ir atkarība no tā. Ja nebūtu atkarības, nebūtu pārmērīgas lietošanas un aknas kā arī viss pārējais būtu vesels. Laikam mūsu pasaule ir tā radīta. 

4 0 atbildēt

alkahols nelielas devas paldz cilvekam slimibas laika un pat lielos aukstumos ja to pareizi lieto pasam ir nacies saskarties tiesa tad nedrikst stavet uz vietas ir jakustas lai neatsaltu tas ir palidzejis

4 0 atbildēt

Alkohols - Labakās zāles un risinājums visām problēmām!  Vai sastāvdaļa jebkurā tusiņā! emotion

3 0 atbildēt

Alkohols arī izraisa tautā saucamo "Rokija sindromu"...

3 0 atbildēt

Kāpēc, kad sadzeries alkoholu sāk patikt visas PILNĪGI visas meitenes ???

 

Jo alkohols pastiprinā tādu instinktu kā '' dzimtas turpināšana'' un tad gan ir vienalga kurā kečupa bļodā mērcēt to hotdoga cīsiņu... emotion

((vecss, bet patiess ticējums))

3 0 atbildēt

Lielisks un izsmeļošs tosts emotion

2 0 atbildēt

Interesanti emotion  emotion 

1 0 atbildēt
Kārtīgam majas alum ir 9-11 grādi. 👍
1 0 atbildēt

Grūti man novērtēt rakstu, jo it kā iesākts tā neko stāstīt, bet ne līdz galam pabeigts.. Izmetot visus fermentu, enzīmu nosaukumus, utt.

Galu galā, manā skatījumā īsti nesasaucas raksta nosaukums ar rakstā sniegto informāciju! emotion

1 0 atbildēt

Ko?emotion

1 0 atbildēt

Ja es dzeru, tad kļūstu uzbudināts...   emotion

0 0 atbildēt

Alkohols izraisa reibumu,jo viņu dzer. Kamēr tas šķidrums ir pudelē, parasti nevienam nereibst. 

0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt

Eu nuuu... emotion Kpc tik gari uzrakstīts emotion

0 0 atbildēt
Da labi, katrs dara to kas jādara! Bet piekrītu, ka padsmitgadniekiem ņe*** dzert
0 0 atbildēt

UN interesanti no kurienes tu šo informaciju esi ņēmis? Ja jau alkohols lizē eritrocītus tad tev HB nokristos zem normas un būtu anēmija hipoksija un atstieptu kājas ātri vienemotion Par tiem erritrocitiem un asins ķekariem vai ka sauci...pilnigas muļķības..kas tu gribi teikt, ka katru reizi lietojot alkoholu tev smadzenēs trombs veidojas un mes noraujam išēmisku insultu?-tad mēs sen visi būtu salāti pēc 1 lietošanas reizesemotion

0 0 atbildēt

Tieši šodien tas man ir ļoti aktuāli... Jo es dzeru!

0 0 atbildēt

Man jau patīk ,kad šada veida rakstos būtu kāds attēls un tekstiņš ,kas atvieglo iegūtās informācijas apstrādi ,bet + par rakstiņu emotion

0 0 atbildēt