local-stats-pixel fb-conv-api

Intervija ar policisti3

42 0

Sākot studijas augstskolā,man, kā Biznesa augstskolas Turība, komunikācijas fakultātes 1. kursa studentei, Nadīnai Balodei viens no mājasdarbiem ir publikācija. Neliels ieskats kārtības sarga profesijā un intervija par zādzībām, faktoriem, kas lielākoties mudina veikt noziegumus un vai policisti arī ir "cilvēki".

1.Kas,Jūsuprāt, mudina cilvēkus uz nelikumīgām darbībām?

Tas ir atkarīgs no, uz kādām nelikumīgām darbībām.

Ja saistībā ar slepenām vai atklātām zādzībām, laupīšanu, vai krāpšanu,tad kā galveno varu minēt – mantkārība. Persona, vēlas iegūt savā īpašumā (valdījumā) svešu mantu un rīcības iespējas ar šo nelikumīgā ceļā iegūto mantu.

Ja saistībā ar noziegumiem, kas vērsti pret personas veselību un dzīvību, tad varu minēt – personas uzvedību (agresiju, tendenci pielietot fizisku spēku, pazemošanu, necieņas izrādīšanu), audzināšanu un izglītības līmeni.

Ja saistībā ar noziegumiem, kas vērsti pret personas dzimumbrīvību un dzimumneaizskaramību (seksuālā vardarbība) varu minēt – personas psihisko stāvokli, dzīves apstākļus kopš mazotnes, uztveri pret vispārpieņemtām uzvedības un rīcības normām.

Uzskatu, ka 80% no visiem izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem, tie izdarīti alkohola reibumā.

2.Kāds,lielākoties, ir vecums cilvēkiem, kas veic nelikumīgas darbības, piemēram, zagšanu?

No 15-30gadiem.

3.Vai pēc Jūsu daba pieredzes un darba stāža Jūs pieļautu „attaisnotu zagšanu”?

Nekādā gadījumā, jo zādzību var izdarīt vainīgā persona tikai ar savu aktīvo darbību un šī darbība ir vērsta uz mantas īpašnieka vai tās likumīgā valdītāja īpašuma masas samazināšanu un mantas prettiesisku paņemšanu, kā rezultātā cietušajam tiek nodarīts materiāls zaudējums.

4.Kāds ir noteicošais faktos tam, kā Jūs uztverat izdarīto noziegumu (garastāvoklis/personas vecums/ personas stāvoklis sabiedrībā/ nacionalitāte)?

Neviens no iepriekš mietiem piemēriem. Neskatoties uz manu garastāvokli, vainīgās vai cietušās personas vecumu, nacionalitāti vai viņu stāvokli sabiedrībā, saņemotinformāciju par izdarītu noziedzīgu nodarījumu, veicu objektīvu izmeklēšanu un pēc pirmstiesas izmeklēšanas pabeigšanas, pieņemu galīgu nolēmumu.

5.Vai ir iespējams apkarot zagšanu un visas no tā izrietošās sekas? Kā?

Ir iespējams apkarot, bet izkaust to pilnībā, uzskatu, ka nē.

Apkarot zādzības var dažādos veidos, piemēram, saucot personu pie likumā paredzētās atbildības. Pastāv varbūtība, ka vainīgā persona pēc saoda saņemšanas nevēlēsies nonākt uz noziedzīgā ceļa. Turklāt, konfiscējot vainīgās personas piederošo mantu, lai atlīdzinātu cietušajam nodarīto kaitējuma apmēru.

Vēl kā piemēru varu minēt, veicot preventīvos pasākumos (pastiprināta patrulēšana), vietās, kur pulcējas personas, kas tendētas uz noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kā arī vietās, kur notikušas jau zādzības.

Arī sabiedrībai jāņem dalība zādzības apkarošanā, jāsargā savs īpašums un manta, jādalās ar viņa rīcībā esošo informāciju, par aizdomīgām vai nepiederošām personām, automašīnām viņu īpašumu tuvumā.

6.Cik svarīgi ir komunicēt ar cilvēkiem Jūsu profesijā? Kā tas palīdz?

Loti svarīgi, jo iedzīvotāju un sabiedrības locekļu rīcībā parasti ir vairāk informācijas par personām kas gatavajās vai jau izdarījušas noziedzīgus nodarījumus. Šādu informāciju (liecības) var izmantot kriminālprocesos kā pierādījumu.

7. Vai Jums šķiet, ka cilvēki baidās ar Jums komunicēt? Kāpēc?

Uzskatu ka nebaidās, sabiedrībai nav bijības pret policiju, drīzāk nevēlēšanās komunicēt un dalīties ar viņu rīcībā esošo informāciju uz zināmiem faktiem. Šī nevēlēšanās dalīties ar informāciju, izskaidrojama ar nevēlēšanos piedalīties procesuālajās darbībās (nopratināšana policijā, tad tiesā), jo tas kavē personu laiku. Nevēlēšanās tiesā tikties ar vainīgo personu un tikt atklātam, ka tieši viņa liecības varētu būt kā pierādījums vainīgās personas izdarītajam noziegumam. Sabiedrības neuzticēšanās policijas darbiniekiem ir arī viens no faktoriem, kāpēc personas nelabprāt komunicē ar policijas darbiniekiem.

42 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

 emotion  nu nazin, nazin, 1mēr jau waig kautko panjemt, ja nav piesiecs, ko pa welti mētāsies emotion 

1 0 atbildēt

 emotion 

1 0 atbildēt
Sadas atbildes jau pasi varejam iedomaties. Ka augstskolas studentei, nevajadzeja izlikt savu nekam nederigo aptauju prieks citiem. Vel padomasim,ka augstskola vieni lohi tikai stude.. Atvainojos tiem studentiem, kuru rakstus var bauditemotion
0 0 atbildēt