local-stats-pixel fb-conv-api

Cilvēki ir pelnījuši uzticību2

Uzticība ir svarīga daļa draudzībām, attiecībām (gan romantiskām, gan darba, gan jebkura cita veida attiecībām). Tā ir personības pazīme, ko cilvēki novērtē un meklē citos apkārt sev. Uzticība dod mums iespēju paļauties uz citiem, justies droši, pieņemt riskus ar svarīgiem un varbūt ne tik svarīgiem cilvēkiem. Uzticību sev vai citiem nevar uzspiest, to ir jāiegūst! Jāparāda, ka esi pelnījis uzticību, tas nenotiek tā vienkārši, ka vienu dienu tu pamosties un citu acīs esi uzticas – tas prasa ciešu saistību, nodošanos, izvēli taisnīgai dzīvei, spēju uzticēties pašam sev un citiem. Ja cilvēki tev uzticas, tu esi parādījis stabilitāti un cieņu no savas puses. Ja jūti, ka cilvēkiem sagādā grūtības tev uzticēties šeit ir daži veidi, kā to ietekmēt, mainīt:

Esi godīgs! – Saki taisnību, pat tad ja rezultāts nav tev labvēlīgs! Godīgums parāda spēcīgu raksturu, kas palīdz celt uzticību pret tevi. Esi godīgs pret visiem, arī tiem, kas tevi ir sāpinājuši vai izraisa tevī nepatiku, jo tie ir cilvēki, pret kuriem visgrūtāk ir būt godīgiem, taču tāda darbība tevi parādīs kā respektējamu, labu cilvēku, kam cieņa un godīgums ir pirmajā vietā. Tas ir svarīgs solis uzticības iegūšanā.

Esi pozitīvs! – Dzīvo ar labiem nolūkiem, novēli citiem labu! Darbības parāda vairāk par vārdiem! – palīdzi citiem, vienmēr centies būt labākais TU.

Turi savu vārdu! – Ja esi izveidojis plānus ar kādu, vai apsolījis kaut ko izdarīt, tad to arī izdari, ja jūti, ka var rasties kādas problēmas, laicīgi paziņo otram!

Spēj atzīt savu vainu – tas parādīs, ka esi spējīgs uzņemties atbildību par sevi un savām kļūdām, nevainojot citus, kas ir spēcīga rakstura iezīme.

Spēj nosargāt citu noslēpumus – jā kāds tev ir spējis uzticēties ar kaut ko personīgu, nezaudē viņu uzticību šo informāciju nododot tālāk, jo tādā veidā tu uzreiz, bez nekādiem izņēmumiem pazaudē vai nu daļu vai visu uzticību, ko otrs tev ir devis.

Esi laikā, dari lietas laikā! – Tas parāda, ka uz tevi var paļauties un tev ir svarīgs arī citu laiks, nevis tikai savs.

Esi pacietīgs! – Spēja uzticēties sev un citiem prasa laiku, nepadodies, bet ieguldi laiku sevis pilnveidošanā!

Arī man pašai bija jāmācās uzticēties sev un citiem, iepazīstot jaunus cilvēkus, mēs automātiski cenšamies konstatēt vai varam tiem uzticēties, tā ir prasme, ko pilnveidojam un pielietojam visu mūžu. Šogad, sākot studēt jaunā, pavisam citādākā vidē kā augstskola arī man vajadzēja spēt uzticēties jauniem cilvēkiem, daudz un dažādām personībām, kas no sākuma likās ļoti grūti, taču ar laiku mēs pierodam pie tā, ka dažreiz viss jāsāk no jauna – tāpat kā mēs mācamies staigāt, tā mēs mācamies uzticēties sev un citiem. Un pats svarīgākais ir spēja noturēt uzticību! Kā to paveikt?

Turpini sevi pierādīt! – Nepaliec pie viena vai diviem cilvēkiem, kuru uzticību esi ieguvis, būt uzticamam ir ceļojums, kura laikā tu vari kļūt bagāts – bagāts ar desmitiem, simtiem vai pat tūkstošiem smaidu, ko esi radījis.

Saproti, ka ne visi ir vienādi! – Ne visi cilvēki būs kā tu, citi nesapratīs tavu godīgumu, vai nesapratīs kāpēc tu neatklāj viņiem to, ko tev kāds cits ir teicis un mēģinās tev likt justies nespēcīgiem, taču esi stiprs un nepazaudē to, ko esi paveicis, dažu neiejūtīgu cilvēku dēļ.

Atgādini sev, ka tas ir svarīgi, ka tev uzticas – tas parāda, ka tev rūp citi, ja tev spēs uzticēties, tev pavērsies durvis uz daudz vairāk iespēju, piedāvājumu.

Tici labajam sevī! – Viss sākas ar sevi! Ja tu spēsi mīlēt, uzticēties sev, tad arī dot un saņemt uzticību citiem būs vieglāk! Ir jāsaprot, ka tev nevajag, lai citi tevi izglābj, vai veido tevi, tu esi tu pats un tev jāpieņem tas, kas tev jau ir, lai spētu pats sevi veidot.

Arī skolā mums māca uzticību – tā pati spēja uzticēt savas domas skolotājam, kas lasa tavu eseju vai domrakstu ir spēja uzticēties, jo mēs zinām, uzticamies, ka mūsu domas nekur tālāk netiks nodotas. Bet ne tikai tādā veidā mēs mācamies uzticību citiem, šajā semestrī, augstskolā, mēs mācamies daudz ko, arī spēju dot cilvēkiem otru iespēju, pie mums viesojās tagadējais Latvijas ārstu biedrības IT speciālists Deniss Čalovskis, kuram arī bija jāmācās atkal gūt uzticību no citiem, neskatoties uz viņa pagātni. Viņa vārdam līdz nāk arī pagātnes ēnas – „Imantas hakeris”, par „Kibernoziegumiem notiesātais”, „vīrusa izplatītājs”, bet tas nav tas, kas viņš ir šodien! Kops 2014. gada Deniss strādā Latvijas Ārstu biedrībā, ir sācis vairākus sociālus bezpeļņas projektus Latvijas sabiedrībai, tādā veidā cenšoties atkal gūt uzticību pret sevi kā cilvēku. Mums viņš mācīja kā pasargāt sevi un savus datus interneta vidē – viņš cenšas savas zināšanas pārvērst par labu mācību citiem, kas ir laba pazīme cilvēkā, un pareizi veikts solis uzticības gūšanā. Ar darbību, nevis tukšiem vārdiem, Deniss atkal atgūst uzticību sev.

Vienmēr atceries, ka uzticības veidošana prasa dienas, gadus, mēnešus, to var sagraut sekundē, bet to atjaunot var prasīt mūžību! Jo uzticība ir tāda pati kā dzēšgumija – tā kļūst mazāka un mazāka ar katru mūsu veikto kļūdu.

Citāti iedvesmai:

„Neuzticies visam, ko redzi, jo arī sāls var izskatīties pēc cukura! – Esi gudrāks!” – Maryum Asham

„Uzticība ir iegūta, kad darbība satiekas ar vārdiem.” – Chris Butler

„Uzticība ir kā līme, kas satur dzīvi – tā ir svarīgākā sastāvdaļa efektīvai komunikācijai, tā ir kā pamats visām attiecībām!” – Stephen R. Covey

„Mums ir jāuzticas un jātic citiem, citu spēkam vai dzīve paliek neiespējama!” – Anton Chekov

„Jo būt labam cilvēkam taču neko nemaksā!” – Beth Frates

Rakstu veidoja:

Biznesa augstskolas Turība,

Komunikācijas fakultātes 1. kursa studente

Laura Marta Buldure

16 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

pienāks, pienāks, liktenis iesitīs pa aknām un pēc tam vēl pienāks emotion 

...ir jau labs emotion 

2 0 atbildēt

+8 no manis emotion 

0 0 atbildēt