Vai būsi kādu no šiem dzirdējis ?
811% Nedzirdēti brīnumi27
Kāpēc cilvēki lielas piepūles laikā šķoba seju? Pētījumos pierādīts, ka sejas šķobīšana piepūles brīžos uzlabo fiziskos sasniegumus. 2008. Gada zinātnieku kolektīvs no Marketa universitātes (ASV) veica ekperimentu, kurā jauniem vīriešiem jācilā smagumi, saliecot kājas ceļgalos.
To darot, viņiem bija papildus jāsakož zobi, jāsavelk plaukstas dūrēs un jācenšas izpūst gaisu caur aizvērtu muti un degunu. Apkopojot rezultātus, atklātjās, ka eksperimenta dalībnieku spēkas pieaug par 10% jau sakožot zobus, bet, savelkot plaukstas dūrēs un vienlaikus cenšoties izelpot, tas pieaug pat par 17%
Pētnieki vēl nav līdz galam noskaidrojuši, kāpēc grimases vairo spēku. Viens no iespējamiem skaidrojumiem – no sejas maņu nerviem pienākošie signāli smadzēnes mijiedarbojas, piemēram ar ceļgalu kustību nerviem un stimulē tos.
Kā darbojas LED televizors? Jaunās paaudzes televizoru plakano ekrānu pamatā ir LED tehnoloģija. Led ir saīstinājums no ligt-emitting diode. Gaismu iztarojušā diode jeb spīddiode Tāpat kā senākajos LCD ekrānos, attēls veidojas šķidro kristālu slāni, ko no aizmugures izgaismo. Taču LCD ekrānus izgaismoja luminiscences spuldzes, bet LED ekrānos to veic daudz spīddiodes.
Tas ļauj dinamiski mainīt izgaismojumu, panākot labāku kontrastu, kam ir liela nozīme, rādot tumšus attēlus. LED televizors ir uzlabota arī šķidro kristālu tehnoloģija, tāpēc tiem ir ātrāks reakcijas laiks un attēlā aiz ātri kustīga objekta nepaliek ēna. Taču abu plakano ekrānu paveidu trūkums ir tas ka slīpā leņķī var būt grūti saskatīt attēlu.
Kāpēc vāroties pienam, tas pārskrien pāri katla malai ?
Piens vāroties ātri pārskrien pāri katla malām tāpēc, ka šajā proteīnus un taukus saturošajā šķidrumā veidojas burbuļo, kas ļoti strauji ceļas augšup un velk līdzi piena. Govs pienā ir aptuveni 87% ūdens, bet pārējo sastāvu veido dažādi piena proteīni, cukuri un tauki. Pienu sildot, proteīni salīp un kopā ar taukiem paceļas šķidruma virspusē, veidojot plēvi. Turpinot karsēt, kādā brīdī šķidrums kļūst tik karsts, ka tajā esošais ūdens sāk vārīties un tvaiks veido burbuļus
Tie ceļas augšup un atduras pret proteīnu un tauku slāni piena augšpusē. Šis slānis burbuļus uztver un stabilizē. Tādējādi veidojas piena putas, kas paceļas augšup un ātri vien pārskrien pāri katla malām .