local-stats-pixel fb-conv-api

Šausminoši fakti par Melno nāvi viduslaiku Eiropā9

283 0

Melnā nāve, reizēm saukta arī par melno mēri, bija viena no nāvējošākajām zināmajām pandēmijām cilvēces vēsturē. Tek lēsts, ka tajā dzīvību zaudēja 75 līdz 200 miljoni cilvēku. Izplatoties Vidusjūras reģionā un Eiropā, buboņu mēris nogalināja 30 –60 procentus Eiropas iedzīvotāju.

Par mēra uzliesmojumu Londonā 1665.gadā atsevišķi vari lasīt šeit ---> https://spoki.tvnet.lv/vesture/Lielas-Londonas-mera-epidemijas-sausmas/834526

283 0 9 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 9

0/2000

Interesanti ka tas kas mūsdienās ir viegli ārstējams kādreiz bija nepārvarams šķērslis. Un tā laika cilvēku domāšana atbilst primāta prātam.

Retais, labais raksts spokos. Like

13 0 atbildēt

Mērim bija arī plusi - pilnveidojās pilsētu plānošana, nodrošinot kvartālu izbūvi un visādu atkritumu savākšanu vienkopus, papildu uzmanība tika pievērsta higiēnai, ierobežojot blusu un žurku izplatību, dezinfekcija un medicīnas līmeņa paaugstināšana, attīstījās tiesības, mantinieku trūkuma dēļ plašākas tiesības mantot ieguva sievietes, sastingušās cunfšu un ģilžu sistēmas krakšķēdamas gruva, dodot iespēju jauniem, uzņēmīgiem amatniekiem un tirgotājiem iespraukties finanšu darījumos un brīvā arodu piekopšanā. Kopumā mēris ir lielisks piemērs, ka dabai ir nospļauties par mūsu iedomību, konservatīvismu, aizspriedumiem, slinkumu, māņticību un stulbumu. Ja negribi attīstīties, tad neesi vajadzīgs!

11 0 atbildēt

Rezumē-Ne tikai visos karos vainīga reliģija,bet pat pie slimību izplatības šie krietni piestrādājuši emotion 

7 0 atbildēt
1. Asins nolaišana bija zāles pret pusi slimību ne tikai mēri 2. Vai mēri par kuriem runa pēdējā rindkopā nav citi mēri, jo cik lasīts Melnā nāve jeb Buboņu mēris diži lielus posta darbus nav darījis un mērik tāpat ka citā slimībām ir daudz paveidu.
4 0 atbildēt
Guli blakus vistai , lai tā pārńemtu slimību , sasmējos :d , raksts labs
3 0 atbildēt

Mēris patiesi bija Dieva sods, ko sev uzsūtīja cilvēki paši. Nav arī jāmeklē mēra izplatības avots kaut kur ārpus Eiropas, tas bija pašā Eiropā. "Attīstītajiem" Eiropiešiem, kā jau Autors minēja, nebija pirtis - tās tika slēgtas. Vēl viena lieta - "attīstītajā" Eiropā tajā laikā nebija arī mazmājiņas un attīstītie eiropieši nokārtoja vajadzības aiz tuvākā stūra, vai dzīvojamās telpās. Šīs divas lietas arī bija iemesls mēra pandēmijas sākumam. Tajā pašā laikā "atpalikušo" Krieviju mēris gandrīz neskāra, jo Krievijā, kā jau galīgi "atpalikušā" zemē, bija pirtis un mazmājiņas.

5 2 atbildēt
Ir versija, kd tas esot bijis pat bioloģisks ierocis, jo, cik strauji tas parādījās - tik strauji arī pazuda
1 0 atbildēt

Ļoti labs raksts!!!

0 0 atbildēt