local-stats-pixel fb-conv-api

Tautā iecienītie buljona kubiņi ir briesmīga inde37

154 5

Nereti cilvēki izmanto buljona kubiņus, lai pagatavotu dažāda veida zupas vai vienkārši tos pievienotu klāt kādam ēdienam. Tomēr ir jāatceras viena lieta – tautā iecienītie buljona kubiņi sastāv no bīstamām sastāvdaļām. Un viena no tām ir mononātrija glutamāts, kas ir pievienots lielākajai daļai lielveikalos esošo gaļas un zivju izstrādājumu, buljona kubiņu un garšvielu maisījumu ar sāli, pusfabrikātu, sāļo uzkodu.

Sekas var būt visai nepatīkamas – var izraisīt sliktu dūšu, galvassāpes, vemšanu, reiboni un pat ādas alerģiju. Nākamais ķīmiskais savienojums ir nātrija glutamāts. Niecīgos daudzumos nātrija glutamāts patiešām nav kaitīgs, taču mēģiniet pierakstīt vismaz vienu nedēļu visu, ko apēdat – atklāsies brīnumu lietas!

Mūsdienu mūžīgās steigas un pārtikas tehnoloģiju attīstības laikmetā tikai retais var lepoties ar to, ka uzturā lieto vienīgi mājās gatavotus ēdienus, turklāt no dabīgām izejvielām.

154 5 37 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 37

0/2000

Būtu interesanti papētīt korelāciju starp dažādām slimībām un uztraukšanos par tām emotion Arī absolūti dabiskās un veselīgās lietas lielos daudzumos ir kaitīgas. Kaitīgas ir arī zāles un vitamīni, ko cilvēki reizēm saujām lieto ikdienā. Ja nav lielāku problēmu dzīvē, tad, protams, var sākt uztraukties arī par šo visu emotion 

31 0 atbildēt

Svētdienas kino vakara kola un čipši nudien nav tā labākā alternatīva, tāpat kā ik 4 stundu cigarete draugu lokā vai ātrās ieskrietuves ēdiens kā ikdienas uzturs.

Jeb kura lieta, kas nav dabiska lielos daudzumos ir sūds. Apgalvot, ka buljons kubos ir kaitīgs ir tāpat kā teikt- ūdens ir slapjš.

18 1 atbildēt

Mēs rijam iekšā tik daudz ķīmijas,ka no viena tāda kubiņa Tavam organismam ne biltsne auksts.Un atceries,''kurš nolemts karātavām tas nenoslīks''.

14 0 atbildēt

Neskatoties uz tavu šausminošo paziņojumu par indīgajiem kubiņiem - Skripaļus tomēr indēja ar citu indi! emotion

12 0 atbildēt

Īstenībā, mūsdienās iejot veikalā, tu, lielākoties, pērc ķīmiju, nevis preci, ko tu gribi nopirkt, jo lielākajai daļai ražotāju rūp tava nauda, ne veselība.... Un tam jau ir redzamas sekas... 

9 0 atbildēt

un, kādi tad ir dati par to, cik cilvēku tad ir noindējušies ar šo - briesmīgo indi ?  emotion 

 emotion 

9 0 atbildēt

Tās nātrija gļukenāts - ir briesmīga lieta.. viņš ir visur..

pat daudzās limonādēs.. 

jo pats ir gandrīz pilnīgi bez garšas - neitrāls, bet pastiprina citas garšas.. 

tāpēc nevajag domāt ka viņš ir tikai desās.. tas ir visās produktu grupās.. 

gāzētos dzērienos, tajā skaitā silas dzērienos!!, saldējumos.. pilnīgi visur tiek lietots...

Sen vajadzētu pieņemt likumu, ka tas uz marķējuma jānorāda ar vismaz 12Pt izceltiem burtiem (bold).. un ne tikai, ka ir pievienots, bet cik daudz (uz 100 gramiem)... - bet pārtikas industrija tam nežēlīgi pretojās, jo tad daudzus produktus cilvēki pārstātu pirkt.. 

- paskataties daudzu lielveikalu konditorijas izsstrādājumos (ko cep uz vietas), jogurtos.. būsiet pārsteigti par tā klādbūtni....

9 1 atbildēt
Loģiski, ka visi tagad grib nopelnīt vairāk un izmanto pārtikas piedevas, kas palīdz uzlabot garšu un padarīt produktu lētāku. Un ja ir konkurence, gribi negribi bet nāksies domāt par izmaksām. Drīzāk būtu jākrata tos, kas ir atļāvuši izmantot visas šīs piedevas pārtikas ražošanā. Bet par pašu glutamātu- tas ir gan čipsos, gan roltonā, gan citur. Nav nekāds noslēpums, ka baro ar kancerogēniem produktiem, kā arī radiācija var izraisīt vēzi, kā arī noved pie bišu izmiršanas. Bet es personīgi jūtos šajā jautājumā bezspēcīgs.
6 0 atbildēt

interesants raksts.

tad uz āzijas virtuvēm vispār nedrīkst iet, ja nu vienīgi gurļkus un burkānus uzgrauzt, citādi āzijas virtuvē viss satur nātrija glutamātu un kartupeļu cietiu biezā slānī.

nātrija glutamāts ir japāņu izgudrojums, protams, ka dabīgais ir stipri labāks par sintizēto. Tomēr nātrija glutamāta lietošana vairāk kā 100 gadus nekādā veidā nav samazinājusi japāņu dzīves ilgumu.

7 1 atbildēt

Kāda alternatīva? Sāls? Ar to kaitīgumu tā ir kā ir. Parasti cilvēkam gados ir slimību kokteiļi un,ja izlasi zāļu anotāciju,ko izrakstījis dakteris,top skaidrs,ka tevis lietotie medikameni ir absolūtā pretrunā viens ar otru un ārstējot vienu kaiti,saasinās citas vainas. Man šķiet,ka visos produktos,kas nav svaigi un no pašu dārza,visādu E vielu ir vairāk,kā paša produkta. Ja jāizvēlas no kā mirt...dodu priekšroku pašaudzētai tabaciņai un šmakovkai. Ja sprāgt,tad vismaz patriotiski,bez rietumnieku *Gļukomātiem* emotion 

5 0 atbildēt

Nātrija glutamāts nav inde un nekādu datu, kas šo, pamatotu nav. Vairākos ēdienos, piem. tomātos, tas ir sastopams dabīgi, taču pētījumi neatbalsta mītus par tā efektiem uz cilvēku. 

6 1 atbildēt
Baigā jau jēga iespringt tagad uz to ķīmiju, ko ikdienā ēdam, ka ikdienā elpojam visādus draņķus, un gribot negribot- tāda tā mūsu dzīve ir un būs, jo neviens tagad neņems un drastiski neslēgs visas rūpnīcas, neaizliegs visus transportlīdzekļus, lai mums būtu svaigs gaiss ko elpot 🤔
5 0 atbildēt

Visu to lasot sagribejas glazi karsta buljona... jaiet ,atceros virtuve redzeju vel paris buljona pacinjas,udens man ir savs , no krana . emotion 

5 0 atbildēt
MSG ir viena no visvairāk dabā sastipamajām DABĪGAJĀM aminoskābēm. To izmanto un sintezē jau vairāk nekā 100 gadus. Pēkšņi tas ir indīgs un bīstams?
5 1 atbildēt

Par ēvielām nešaubos. kkā interesanti tie fakti.

Ziniet kā mana ome teica - labākais bulions ir paša savi saplūktie zaļumi dŗziņā un iemsts katliņā broilera stilbiņš - VOT tas ir buljons emotion

2 0 atbildēt

Maggi kubiņi ir bez mononātrija glutamāta (vismaz Somijā)

1 0 atbildēt

To, ka buljona kubiņš ir mēsls, sapratu jau bērnībā.

Nebija, ko darīt, tāpēc nolēmu buljona kubiņu pasūkāt tāpat kā konfekti. Sāls vien! Izspļāvu kubiņu podā un noskaloju.

1 0 atbildēt

un vēl - jaunie partikas zinātnieki.

vai zinat otru stiprāko skābi pēc tabulas un kur tā atrodas ķermenī ? 

1 0 atbildēt

Nevajag automātiski apgalvot, ka viss ar E vielām un citām piedevām ir slikts, indīgs vai tamlīdzīgi. Tāda domāšana noved pie zinātnes noraidīšanas, kas ir radījušas mums iespējas glabāt produktus ilgāk, ražot lielākas kvantitātes u. tml. Daudzas no legālajām E vielām ir nepieciešamas mūsu pārtikas industrijā, jo bez tām nevarētu pienācīgi apkalpot pasaules iedzīvotāju skaitu.

Tāda domāšana arī noved pie, piemēram, naida pret ĢMO. Neskatoties uz to, ka ĢMO ir iespēja iznīcināt pesticīdu izmantošanu ražošanā, kamēr pašiem legālajiem ĢMO nav pilnīgi nekādu seku.

2 1 atbildēt

Japāņi lieto glutamātu nenormālos daudzumos, bet izceļas ar savu mūža ilgumu.

1 0 atbildēt