local-stats-pixel fb-conv-api

Stingri vecāki nodrošina panākumus bērniem24

200 1

Daudzi varētu domāt, ka vecāki agrāk bērnus audzināja nepareizi. Ka cilvēki ir izauguši traumēti, ar kompleksiem un nelaimīgi tāpēc, ka stingra audzināšana izslēdz "personību", "izvēli" un "brīvību. {sihologi iesaka dot vairāk brīvības bērniem. Taču pētījumi parāda ko pretēju. Erika Raskuna no Eseksas universitātes 2015. g. publicēja pētījumu, kurā parāda ka, stingrākām un prasīgākām mātēm izaug veiksmīgāki bērni.

200 1 24 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 24

0/2000

Atvainojos, par nepiekrišanu jums visiem. Tomēr manā skatījumā viss tiek pārspīlēts. Gadu tūkstošiem atpakaļ jau bija daudz literatūras, kas apraksta, cik jaunā paaudze ir slikta, neattīstīta, vecāku paaudzi necienoša, karstasinīga, pārāk daudz sev atļaujoša u.t.t. Tas tika aprakstīts no senajiem laikiem līdz mūsdienām, tomēr nekas nav mainījies. Problēma kā tāda ir palikusi, tikai mainījušies laiki un metodes. Cilvēce pa šo laiku ir izdzīvojusi, kā arī turpinās dzīvot.

Attiecībā uz uzskatu par stirktiem vecākiem, tur es arī ne visai piekrītu. Teiksim tā, man ir bijuši ļoti daudz ko atļaujoši vecāki, gandrīz nekādas normas un cieņa netika mācīta, varētu teikt pat pretēji. Tēvs daudz lamājās, kā arī jau no 8 gadu vecuma (ja ne agrāk), vienmēr centās piedabūt mani dzert ar viņu emotion Taču no tā es ikdienas sarunās nesāku ne lamāties, ne kļuvu par alkoholiķi. Tāpat vecākais brālis, viņš nekad necienīja ne vecāku paaudzi, mājās varēja neatgriezties līdz pat vieniem (un vēlāk) naktī (jau no 9-10 gadiem), kas lika mātei gan raudāt, gan tēvam dusmoties un dot viņam visdažādākos sodus, viņš savos 12 varēja atgriezties un iedzēris, kā arī tajā laikā bija uzsācis un pīpēt un bieži lamājās, skolā bieži neieradās, vienmēr atradās diezgan apšaubāmos barīņos u.t.t. Daudzi tādu cilvēku būtu nosaukuši, pēc jūsu loģikas, par vienkārši pazaudēto cilvēku. Taču beigu beigās tas netraucēja viņam izaugt normālam, viņš ir apprecējies, ar dzīvokli, normālu darbu, reti dzerošs un nav nekāds narkomāns bandīts vai vēl sliktāk. Pēc šiem piemēriem, es vienkārši cenšos teikt to, ka pēc tā, kāds cilvēks ir bērnu un pusaudžu gados nevar teikt par to, kāds viņš būs nākotnē. Tādos laikos drīkst un pat ir vēlams kļūdīties, tādos laikos cilvēkam vēl nav stabilizējusies kopējā glezna pār pasauli. Cilvēks būs tāds, kāds viņš ir, kaut ko var mainīt, bet lielāko daļu nekāda audzināšana neizlabos.

Tagad atgriežoties par tagadējo paaudzi, jā viņi lamājas. Taču, ja es teikšu, ka jūsu laikos, kad bijāt jauni, bija jaunieši, kas bieži laicīgi neieradās mājās, sita ārā logus, zaga no kaimiņa ābolus, raka ārā kaut kādas bīstamas lodes no pamestām vietām, spridzināja kaķus (jā, jā tādi ir bijuši) u.t.t. Man uzreiz tiks atbildēts, ka tādi esot bijuši, taču ne jau visa paaudze tāda bija, tie bija tie kriminālākie. Tieši tas pats notiek arī te, jūs komentējat visu veselu paaudzi tikai pēc visskaļākajām un nepieklājīgākajām mutēm. Stāvot autobusā ir dzirdams, kā mazie lamājas, taču cik tādi paši sēž klusi maliņā, vai arī vienkārši normāli (vai nedaudz pa skaļu, kas bērnam raksturīgi) runājas? No tiem, kas neciena vecāku cilvēku un nepalaiž to apsēsties sabiedriskajā transportā, cik daudz ir tādu, kas nemaz nenosēžas, jo ir jauni? Tādu ir daudz. Tādēļ, lūdzu, nevajag spriest pēc viņiem pēc tiem kritiskākajiem.

Attiecībā uz vēl vienu komentāru, kā var bērnus saukt par muļķiem? Pašiem jau, protams, smadzenes tajos laikos bija kā visaugstākajam ģēnijam un netika pārkāpts neviens, mazākais likums vai norādījums. Tas tā nav. Paaudze nevar izaugt par muļķiem, var būt atsevišķi cilvēki, kurus tāpat, nevajadzētu tā saukt, jo, tomēr, tas vēl ir tikai bērns, viņš vēl mainīsies. Kā arī jebkurā gadījumā, jaunā paaudze mācās no lielākām, nosaukt viņus par muļķiem, ir nosaukt par muļķi tevi, jo iespējams no tavas paaudzes tika ņemti tie visneskaistākie piemēri, pat, ja tu neesi bērnu audzinājis.

Beigu beigās, cik no tiem bērniem, kas ir tik slikti dara tās pašas muļķības, ko darīja jūsu paaudze? Vai dzirdat no vecākiem un cilvēkiem tās pašas sūdzības, kas bija par jums? Nē? Tad tas tikai pierādā to, ka šij paaudzej, tāpat kā jums ir problēmas, taču tās ir citā sfērā. Citādāks, nekad nenozīmē sliktāku, vai labāku, tas tikai nozīmē citādāku.

Jebkurā gadījumā, es necenšos nevienu aizsargāt, vienkārši tik vienpusēja domāšana sāk apnikt. Es arī uzskatu, ka ar vien jaunākai paaudzei vajadzētu nedaudz vairāk pamācīties par pieklājību, cieņu un normālu nelamāšanos. Tomēr tas viss balstās un normām, pie kurām esmu pieradis, tādēļ man tas liekas nepieņemami, nekad nevari zināt, varbūt jaunas normas un robežas, kas izveidosies jaunajai paaudzei būs patiešām labākas ...

P.s. Atvainojos, ja neskaidri izteicu domu, šodien galva saputrota emotion

19 0 atbildēt

Mani vecāki man deva ļoti lielu brīvību, ko es pārāk augsti novērtēju, lai mēģinātu viņus pievilt ar kaut kādām muļķīgām izdarībām. Ja bērns to nenovērtēs un izlaidīsies, tā pa lielam ir viņa paša vaina, nevis vecāku.

Vecākiem, protams, ir jāizstāsta, ko nevajadzētu darīt un ka nevajadzētu ļaut citiem sevi ietekmēt ar visādiem piedāvājumiem, bet viņi nevar ietekmēt, ko bērns pats izvēlas - ja viņš gribēs uz to ballīti, tad izlavīsies no mājas neatkarīgi no tā, ko vecāki teica.

13 1 atbildēt

@Aptauja: Vai vecākiem ir jābūt stingriem?

Cits variants: Da vienalga...lai vai kādi Viņi būtu ...(tu vari kļūt par jebko) emotion

6 0 atbildēt

Pilnībā piekrītu, mūsdienās bērni uz jaunieši ir pilnībā izlaidušies, nerespektē vecākus cilvēkus, lamājas aiz katra otrā vārda un ne latviešu valodā   emotion , bet vai senākos laikos tā bija? Agrāk par to ka tu neklausīji vecākus bija bargs sods, un lamāšanās vispār bija valsts noziegums, nemaz nerunājot par lamāšanos svešā valodā. Mūsdienās daudzi vecaki domā, ka dodot savam bērnam lielāku brīvību, tā viņam būs labāk, bet tagad var redzēt, pie kā tas ir novedis. Protams ne jau visi ir tādi, bet tomēr...

8 3 atbildēt

Viss atkarīgs no bērna. Gudram bērnam stringu audzināšanu nevajag, bet šitiem mūsdienu muļķiem gan.

7 3 atbildēt
Evita titulbildē? emotion
4 0 atbildēt

Stingrākie vecāki veido labākos meļus.

5 1 atbildēt

Stingrība ir novecojusi. Tas bija aktuāli, kad bija vajadzīgs, lai cilvēks nedomā ar savu galvu, bet tikai klausās ko liek valsts propoganda vai priekšnieks. Tas bija ļoti izdevīgi un vajadzīgs tam laikam, kad nebija datorizācijas un interneta. Tuvākajos gados un arī tagad būs labi situēti tikai tie, kas spēs paši riskēt un izdomāt ko un kā labāk darīt, nevis tikai darīs to, ko liks. Bet kaut kādi rutinētie darbi, kur dara to ko liek tikai un ir noteikts ko var darīt, ko nē, pazudīs pavisam. Šobrīd dzīvojam gan tiešām debīlā pārejas laikā, kur pastāv pārāk daudz neautomatizētu darbu, kas ir tupa rutīna, kas nedod nekādas ne baigās prasmes, ne baigo naudu. Bet ja no bērna kājas iemācīs tikai ka vajag pakļauties visiem, tad bērnam beigās nebūs iekšu lai par sevi pastāvēt un aizstāvēt savu viedokli līdz galam un izsisties šajā dzīvē.

4 0 atbildēt

 emotion 

2 0 atbildēt

@Aptauja: Vai vecākiem ir jābūt stingriem?

Cits variants: Stingriem un tai pat laikā saprotošiem..

2 0 atbildēt

@Aptauja: Vai vecākiem ir jābūt stingriem?

Cits variants: es nez.

1 0 atbildēt

Gribu stingro mammīti ar pātadziņu.

2 1 atbildēt

@Aptauja: Vai vecākiem ir jābūt stingriem?

Cits variants: Atkarīgs no pašas situācijas.

0 0 atbildēt

@Aptauja: Vai vecākiem ir jābūt stingriem?

Cits variants: cits

0 0 atbildēt

@Aptauja: Vai vecākiem ir jābūt stingriem?

Cits variants: Protams.

0 0 atbildēt

Viss atkarīgs no bērna. Un labam vecākam ir jāredz, kāda pieeja nepieciešama. Vienas ģimenes ietvaros pieeja audzināšanā var ļoti atšķirties. Ja man bija atļauts viss un mani neviens nekontrolēja, tad māsa regulāri piedzīvoja mājas arestus, utml. Jo savādāk viņu kontrolēt nevarēja. Kamēr man pietika apziņas, lai saprastu, kas ir "labs", kas "slikts".

Mūsdienu jaunie vecāki vnk ir pārlasījušies "gudros" rakstus un grāmatas un domā, ka nu tik izaudzinās brīnumbērnus. Bet skuju - individuāla pieeja ir atslēgas vārdi. Var no kaut kādām metodēm paņemt pamatnostādnes, bet in general ir viss jāpielāgo konkrētajam indivīdam. Un tas ietver arī sevī arī uzšāvienu pa pakaļu, ja nepieciešams.

0 1 atbildēt