local-stats-pixel fb-conv-api

Vai no "Zvaigžņu Spēlēm" ir jēga?7

"Zvaigžņu Spēle" pasaules un arī Latvijas sportā ir ļoti pazīstams jēdziens. Pavisam nesen tika aizvadīta KHL "Zvaigžņu Spēle", drīzumā tāda būs arī NHL, NBA un citās lielajās un arī mazajās līgās. Bet vai no tām ir jēga? Manas pārdomas, balstītas tajā, ko var redzēt forumos un ziņu rakstu komentāros.

Iesākumam, tomēr, jāpaskaidro, kas ir "Zvaigžņu Spēle." Tas ir pasākums, kurā vai nu skatītāji vai attiecīgā sporta veida līgas vadība, paši dalībnieki vai mediji ir iebalsojuši vai citā veidā noteikuši labākos/populārākos līgas sportistus un dod iespēju īpašās komandās uzspēlēt attiecīgo sporta spēli, ar nedaudz mainītiem noteikumiem, brīvākā gaisotnē. Piemēram, hokejā tas nozīmē iztikšanu bez lieliem ātrumiem un spēka paņēmieniem, basketbolā tikpat kā neeksistē vārds "aizsardzība" utt. Komandas parasti tiek dalītas pēc valstu principa, piemēram " vietējie pret ārzemniekiem", konferenču vai divīziju tipa, vai citiem principiem. Komandu kapteiņi parasti ir attiecīgās līgas populārākie vai vismaz teorētiski labākie sportisti.

"Zvaigžņu Spēles" nozīmīgumu gribētos vērtēt kā ļoti atkarīgu no sporta veida un vietas. ASV, kas ir sporta sasaistes ar biznesu Meka, tiek atzīts, ka vairākos sporta čempionātos, tajā skaitā NHL, kas ir pasaules labākā un populārākā hokeja līga "Zvaigžņu Spēle" vairs nav tik gards kumoss kā senāk. Cilvēkiem ir interese paskatīties spēju sacensības, kurās tiek veidotas atraktīvas stafetes, mesti bullīši u.c. izdarības, izmantojot spēles elementus, taču pati spēle gan no spēlētāju, gan skatītāju viedokļa vairs nešķiet tik prestiža. Spēlētāji mēdz no tās atteikties, lai atpūstos. Svaigākais piemērs - krievu hokeja superzvaigzne Aleksandrs Ovečkins. Savukārt, skatītājiem, tā vairs nav tik interesanta, jo "parastajam skatītājam" kas ir biznesa mērķis, jebkura spēle ir kā tusiņš, bet "īstajam" fanam interesē hokejs ar visu no tā kas ar to izriet - spēka spēle, cīņa, jauda, ātrums nevis slidināšanās kā tas parasti notiek "Zvaigžņu spēlēs," Prētējs ir NBA. Šajā līgā, joprojām, lielākā daļa fanu gaida gan "Zvaigžņu Spēli", gan "Jauniņo Spēli", gan konkursus, kas iet bonusā šīm spēlēm. Nezināšu par citām līgām ,bet NBA parakstot jaunu līgumu, dalība "Zvaigžņu Spēlē" ir faktors, lai tiktu pie algas bonusa vai vienkārši pāris % lielākas algas. Ja skatāmies uz Eiropu - arī pie mums, "Zvaigžņu Spēles" pamatā ir pasākums, kas interesē tos, kas vienkārši grib atpūsties, paskatīties kaut ko, jo nekā labāka nav, vai arī tos, kas fano par kādu noteiktu sportistu un viņš tur ir iekļuvis, tāpēc jāskatās.

Manā izpratnē "Zvaigžņu Spēle" ir ļoti vērtīga lieta psihologiska iemesla dēļ. "Zvaigžņu Spēles" parasti rīko sezonas vidū vai beigu daļā - laikā, kad tuvojas izšķirošie notikumi. Tā ir iespēja treniņu režīmā pateikties faniem, par to, ka atbalsta un mazliet paākstīties, uzkrāt pozitīvo enerģiju izšķirošajam sezonas posmam. Pārējai komandai (jo šajos pasākumos, reti piedalās vairāk par 3-4 cilvēkiem no 1 komandas) tā ir iespēja atpūsties, sadakterēt mikro traumas un atgūt fizisko formu. Savukārt faniem, tā ir iespēja pavērot savus mīluļus bez stresa - uzvara vai zaudējums lielākoties neko daudz nenozīmē. Faniem tā ir iespēja arī pavērot trikus, kurus ierindas mačā neredzēt, jo traucē pretinieks. Arī no biznesa viedokļa - ja tribīnes ir pilnas, ja pārraide tiek vērota, tātad pasākums nav bezjēdzīgs.

Tajā pašā laikā, skatoties no interesantuma viedokļa un sporta pamatiem - es "Zvaigžņu spēles" nesauktu par pašu interesantāko un vērtīgāko pasākumu. Nopietni par uzvaru cīnās tikai paši kā amerikāņi teiktu most competetive sportisti, jeb latviskojot - tie sportisti, kas jebkurā dzīves situācijā cīnās par uzvaru. Līdz ar to zūd sacensības princips, kas ir sporta pamatprincips - cīņa par uzvaru, par labāko sasniegumu utt. Arī no spēlētāja karjeras viedokļa "Zvaigžņu Spēle" ne obligāti ir labs risinājums. Pašlaik, stabilākais NHL latviešu hokejists Zemgus Girgensons, kurš ir uzspēlējis NHL "Zvaigžņu Spēlē" pēc tās atzina, ka tas bija pārāk ātri un juties ļoti neērti. Sakritība vai nē, bet līdz šai sezonai Zemgus sniegums pēc šīs pieredzes kritās. Manuprāt, "Zvaigžņu Spēles" ir labs veids kā noslēgt sezonu. Kā piemēru, šeit gribētos minēt Rīgas "Dinamo" ik gadējos atvadu pasākumus, kuros komanda sadalās divās daļās un izspēlē sava veida iekšējo "Zvaigžņu spēli." Man šķiet tieši šāds koncepts ir vislabākais - draudzīga, bez nopietna sacensības paldies pateikšana faniem un pēdējais kopīgais sezonas pasākums pirms atvaļinājuma.

Video: TvplayPremium

Rīgas "Dinamo" un visas KHL šīs sezonas mīlulis Metjū Maione KHL "Zvaigžņu Spēlē" izpilda The Lumineers: Hey Ho

20 0 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000
Skatījos KHL zvaigžņu spēli un šogad bija salīdzinoši interesants turnīrs, kuram varēja pasekot gluži vienkārši intereses pēc. Interesantākas bija spēlētāju iemaņu sacensības kuras kaut arī garlaicīgas un stipri garas rādīja interesi un parādīja spēlētāju otru pusi, slēptos talantus. Manuprāt šiem pasākumiem vajag atklāt spēlētāju personību.
3 0 atbildēt

Arvien žēl  Zemgusa par to, ka tik ātri tika iesviests NHL  zvaigžņu spēlē. Pārcentās letiņi.  Redzēs ka būs ar KP, kad šis atgriezīsies. Gan jau arī būtu labāk pāris gadus pagaidīt, nevis uzreiz likt iekšā alstāros

0 0 atbildēt
NHL zvaigžņu spēle salīdzinot ar KHL zvaigžņu spēli ir kā japānas tualete pret lauka sauso tualeti!emotion
0 1 atbildēt

Bet man tavas pārdomas ir pie pakaļas...

0 1 atbildēt