local-stats-pixel fb-conv-api

Utis un gnīdas ir uzsākušas sezonu: farmaceite skaidro, kā ar tām cīnīties4

31 0

Utis un gnīdas ir vecāku bieds, uzsākot skolas un bērnudārza gaitas. Ja šie parazīti iemitinās matos, ir ļoti grūti no tiem atbrīvoties, tuklāt no tiem nav pasargāti arī pieaugušie. Kur tās rodas un kā ar tām cīnīties?

Aptaujājot citas māmiņas, pedagogus un cilvēkus, kas darbojas medicīnā, neviens īsti nevar izskaidrot, no kurienes utis un gnīdas uzrodas. Daudzi uzskata, ka šie parazīti iemājo nemazgātos matos, un tiem patīkot netīrība, tomēr, lai cik tas neparasti neizklausītos, utīm patīk tīrība.

Lielākoties utis piemeklē tieši bērnus. Lai gan utis veselībai nopietnus draudus nerada, to klātbūtne ir ļoti nepatīkama, turklāt utis ātri vien iemitinās arī līdzcilvēku matos. Kā no tām izvairīties un ko darīt, ja tās piemeklējušas, skaidro farmaceite Nellija Majore.

"Utis ir viena no dzīvajām radībam un tās vienkārši ir, tāpat kā visa dzīvā radība, kura mīt šajā pasaulē," stāsta farmaceite.
"Galvas utis ir parazīti, kas spēj pašas iestiprināties cilvēka matos un barojas, sūcot asinis. Viena utu mātīte var dienā izdēt līdz sešām oliņām (gnīdām). Pieaugušas utis ir sezama sēkliņas izmērā un bieži ir grūti pamanīt, jo tās var būt no gaišas līdz brūnai krāsai un saplūst ar galvas ādu un matiem.
Tā kā galvas utis spēj dzīvot tikai uz cilvēka galvas, tad tās nevar dabūt no mājdzīvniekiem. Galvas utis neprot lidot vai lēkt – tās pārvietojas nonākot tiešā kontaktā ar cilvēka matiem, saskaroties galvām, no apģērba u.tml. Tām ir sešas kājas ar spīlēm, ar kuru palīdzību tās ieķeras matos un tādējādi pārvietojas. Galvas utis var atrasties jebkur uz galvas, bet visbiežāk mājo pakauša daļā un ap ausīm, kur ir siltāks. Šī liksta var piemeklēt jebkuru cilvēku, bet skolas vecuma bērni ir lielākajā riska grupā, jo šajā vecumā bērni daudz rotaļājas, esot tuvu viens otram.

Kā ar to cīnīties? Kādi ir vislabākie līdzekļi?

Lai atbrīvotos no utīm pavisam, pirmais solis ir tās likvidēt, tad attīrīt matus un galvas ādu no gnīdām, izmantojot tam speciāli paredzētu ķemmīti, kā arī nomainīt gultasveļu, ķemmes un izmazgāt apģērbu, kas bijis saskarē ar utīm. Mūsdienās aptiekās ir pieejami dažādi līdzekļi utu likvidēšanai, tai skaitā arī čemeriņu ūdens, kas ir augu valsts produkts un ko droši var lieto arī maziem bērniem.
Lai samazinātu risku, ka kāds no citiem mājiniekiem varētu saskarties ar šo pašu problēmu, mājās jāveic ģenerāltīrīšanas pasākumi – kārtīgi jāizsūc visas mīkstās mēbeles un paklāji, jāizmazgā drēbes, gultasveļa. Ķemmes un matu sprādzes ieteicams dezinficēt. Tāpat arī jāveic pamatīga tīrīšana automašīnas salonā.

Kā izvairīties? Ieteikumi, kas būtu jāņem vērā vecākiem un bērniem

Utis tiek pārnestas no viena cilvēka uz otru tieša kontakta ceļā, līdz ar to galvenais, ko vajadzētu ievērot, ir neatrasties ciešā tuvumā ar citiem cilvēkiem, kā arī neaizņemties no citiem ķemmes, matu gumijas, sprādzes, cepures utt.

Utis apkārtējā vidē var izdzīvot līdz pat 10 dienām, bet gnīdas vēl ilgāk, līdz ar to, tās var dabūt savā galvā, aizņemoties arī no kāda cita apģērbu vai apguļoties uz spilvena, kam ir bijusi saskare ar šo parazītu. Diemžēl šobrīd nav pieejamu profilaktisku līdzekļu, ko varētu lietot un tādejādi pasargāt sevi un bērnus no utīm.

Kādēļ ir tā, ka citiem bērniem utis ķeras, citiem nē?

Utis var būt jebkuram bērnam, un nav tādu tiešo faktoru, kas to ietekmē. Varētu būt, ka bērni, kuri atrodas vairāk kontkatā ar citiem bērniem un savas emocijas izrāda ar ķermeņa valodu – apskaujot, samīļojot, pastāv lielāka iespēja, ka utis viņus sasniegs, nekā tādus bērnus, kas ir atstatus un vairāk paši par sevi. Bērni, kuri apmkelē bērnudārzus, noteikti ir lielākā riska grupā nekā tie, kuri dzīvo mājās.

31 0 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

Es domāju, ka raksts būs par 13. saeimu emotion 

3 0 atbildēt
utis lec gan. taka nevaig te pļūtīt
0 0 atbildēt