local-stats-pixel fb-conv-api

OCR sacensības1

3 0

Sveiki!

Esmu šeit jauns autors, tāpēc vēlētos pastāstīt par sporta veidu, kas Latvijā ienācis tikai nesen, bet Eiropā un Pasaulē ir ieguvis ļoti lielu popularitāti.

Sporta veids par kuru rakstīšu saucas OCR, no angļu valodas- Obstacle course racing (šķērsļu sacensības).

Kas tad īsti ir OCR sacensības?

Tās iekļauj sevī dažāda veida šķēršļus (kā dabīgus tā arī mākslīgus), kurus dalībnieks veic skrienot pa šķērsļotu apvidu. Pamatā šim sporta veidam ir taku skriešana, kas papildināta ar dažādiem uzdevumiem- sākot no nelielu grāvju vai sienu pārvarēšanas, beidzot ar 30 kg smagu betona konstrukciju nešanu kilometra vai vairāku garumā, rāpšanos pa MONKEY bar, dažādo iekārtu elementu pārvarēšanas, utt. Katrās sacensībās ir savs unikāls formāts, dalībniekiem ir iespējas izvēlēties sakot no dažu kilometru distances līdz pat 24h ilgstošiem pārbaudījumiem ar šķēršļiem.

Sacensības parasti notiek grupās- sievietes/vīrieši. Kā arī tiek dalīts OPEN kategorijā, kurā var piedalīties ikviens un ELITE kategorijā- tur parasti piedalās jau ļoti labi sagatavoti sportisti, jo cīņa notiek par naudas un sponsoru sarupētam balvām.

Parasti šķērsļu sacensībās par šķēršļa neveikšanu vai nepareizu veikšanu seko sods. Tie ir dažādi, bet paši populārakie ir: BURPEES- vingrojums, kuru izpildot turpini sacensības, skaits svārstas no 20-30x;

Soda aplis- līdzīgi kā biatlonā, tikai nesot kādu smagumu vai skrienot no kalna lejā un augšā, distance no 50 m līdz pat vairakiem simtiem metru;

Dalībnieka aproces nogriešana- katram dalībniekam pirms sacensībām tiek izsniegta dalībnieka aproce (izgatavota no papīra vai silikona), ja dalībnieks neveic šķērsli (viņš to var darīt kaut 50x), tad aproce tiek nogriezta un viņš vairs necīnās par godalgotām vietām un naudas balvam. Plaši praktizēts veids OCR Eiropas un Pasaules čempionātos.

Vēl ir dažādi citi soda veidi, bet tie nav tik populāri (piem. automātisks 10 min. sods par neveiktu/nepareizi veiktu šķērsli kā STIPRO SKRĒJIENĀ).

Pastāstīšu par dažām sacensībām, kā arī par to, kas šajā frontē notiek Latvijā.

Par pasaulē pirmajām īstajam šķērsļu sacensībam tiek uzskatītas UK notikušās TOUGH GUY sacensības, kuras pirmo reizi notika 1989.gadā. Tajā laikā ar tām aizrāvas tikai paši aizrautīgākie šī sporta veida atbalstītāji, tāpēc līdz pat 2010.gadam OCR sacensības pasaulē bija tikai dažu entuziastu rokās. TOUGH GUY pārsvarā notika janvārī, februārī, sacensībās bija daudz dubļu un aukstuma. Tās patiesi skaitījās vienas no sarežģītakajām sacensībām tieši skarbo laika apstākļu dēļ.

Patlaban pašas populārākās sacensības, precīzāk sacensību seriāls pasaulē ir SPARTAN RACE, kas norisinās vairāk kā 200 reižu gadā 42 pasaules valstīs. Sacensību formāts parocīgs Crossfit atlētiem, jo ir jācilā/jānes/jāveļ daudz smagumu, parasti tas notiek kalnainos apvidos, ir arī skŗejieni stadionā .Pieejamas 3 distances- STADIUM, 5 km ar 20 šķērsļiem, sacensības notiek stadionā; SPRINT arī 5 km ar 20 šķērsļiem tikai jau apvidu ar izteiktāku reljefu; SUPER distance ir 13 km gara ar 25 šķēršļiem, BEAST 21 km ar 30 šķēršļiem; un visbeidzot ULTRA ir 50 km garš pārbaudījums ar 60 šķēršļiem. Šīs sacensības ir unkālas ar to, ka to izveidotājs Joe DeSena ir vīrs ar ļoti ambicioziem plāniem, viens no kuriem ir panākt, lai OCR kā sporta veids tiktu iekļauts Olimpisko spēļu programmā. Protams, ir padomāts arī par bērniem, arī viņiem tiek rīkotas savas sacensības. SPARTAN RACE ir sacensības ar vislielāko budžetu un sponsoru atbalstu, kā arī ļoti labi nostrādātu PR politiku.

TOUGHEST- Skandināvijas populārakais sacensību seriāls. Ļoti labi organizēts, ar ļoti daudzveidīgiem un interesantiem šķēršļiem. Unikāls ar to, ka soda sistēma iekļauj sevī soda apļus par šķēršļa neveikšanu (kā biatlonā), savukārt pirms veikt kombinētos šķēršļus, ir iespēja izvēlēties no 2 iespējām- REGULAR LANE (parastais šķēršļa variants, piem. MONKEY BAR) vai FAST LANE (Monkey bar modifikācija, kur jālec no stieņa uz stieni (parkour elements LACHE)). Izejot FAST LANE nākošais šķērslis tiek izlaists, kas ļauj ietaupīt laiku, kā arī plānot savu sacensību stratēģiju. Šāds formāts ir ļoti interesants skatītājiem, jo pie sarežģītakajiem šķēršļiem parasti var redzēt cīņu starp dalībniekiem, ja kāds nokļudās, tad vadībā var izvirzīties cits sportists. Dalības maksa nav lēta, bet ir tā vērta, lai pamēginātu.

RUNMAGGEDON- Polijā populāras sacensības. Interesantas ar to, ka notiek arī ziemā. Dažādas distances. Sods par šķēršļa neveikšanu: dalībnieka aproces nogriešana.

BARBARIAN RACE- arī poļu rīkotas sacensības, daudzi šķēršļi ņemti no ANW (American ninja warrior) sacensībām, prasa ļoti labu ķermeņa augšdaļas spēku, šķiet, ka bt labi piemērotas sacensības ielu vingrotajiem un klinšu kāpējiem (sprinta distances).

Kā arī daudz citu sacensību kā Eiropā (Tough viking, Alfa run, Bison race), tā arī Ziemeļamerikā (Tough mudder, Savage race, Northman race).

Kā jau minēju iepriekš, notiek arī OCR Eiropas un Pasaules čempionāti.

Čempionātos dalība notiek 2 grupās- ELITE un VECUMA grupas. Elitē parasti startē atlēti, kas ar šo sportu pelna naudu. Vecuma grupas ir sadalītas ik pa četriem gadiem, piem. 20-24, 35-39, 50-55 gadi, utt. Tas ļauj sacensties arī vecākiem dalībniekiem, kam objektīvu iemeslu dēļ butu ļoti gruti konkurēt ar Elites sportistiem. Sacensības parasti notiek 3 dienas, katru dienu tiek veikta sava disciplīna. Dalībnieki, kuri kvalificējušies čempionātiem (jebkurs nevar samaksāt dalības maksu un aizbraukt, ir jāiziet kvalifikācija kādā no augstak minētajiem kvalifikācijas skrējieniem). Pirmaja dienā tiek veikta SPRINTA distance, kas ir aptuveni 3-4 km gara. Otrajā dienā norisinās STANDARTA distance 15-16 km garumā. Savukārt trešajā dienā notiek komandu stafete, kura iekļauti 3 dalībnieki, katram veicot attiecīgi savu izvēlēto distances posmu, beigās pēdējo posmu veicot kopā kā komandas darbu. Katra distance iekļauj sevī attiecīgi kādu disciplīnu ar kuru visvairāk saistās veicamā distance; SPEED- ātruma distance, kurā pārsvarā dominē skriešana ar viegliem šķēršļiem vai kavēkļiem. STRENGTH- disciplīna kurā dominē smagumi: līšana, smagumu nešana, vilkšana, utt. Trešā disciplīna ir TECHNIQUE- vistehniskākā disciplīna, kurā ir šķēršļi, kas prasa no sportista labu šķēršļu pārvarēšanas tehniku, koordināciju un veiklību. Komandu stafetē komandas var startēt trijos sastāvos- vīriešu, sieviešu un MIX sastāvā (2 vīrieši, viena sieviete).

Pasaulē titulētākais OCR sportists ir anglis Jon Albon, kurš Pasaules čempionātos triumfējis 5x, šogad kļuva arī par Skyrunning pasaules posmu uzvarētāju, kā arī ierindojās augstajā 4.vietā Pasaules čempionātā taku skriešanā, kura musu Andris Ronimoiss palika 10.vietā.

No Baltijas valstīm pagaidām vislielākie panākumi ir lietuvietim Renaldas Bugys (1.vietā savā vecuma grupā Pasaules čempionātā 2017.gadā), straujiem soļiem tuvojas latvieši Artjoms Rekuņenko 3.vieta savā vecuma grupā šā gada Pasaules čempionātā, viņš arī 5-kārtējs STIPRO SKRĒJIENA uzvarētājs. Kaspars Kalnbērzs un Edgars Apinis šogad ieguva attiecīgi 6. un 8.vietu savās vecuma grupās, kā arī kopā ar Artjomu izcīnīta sudraba medaļa komandu stafetē. Jāpiebilst, ka Kaspars ir pirmais latvietis, kurš piedalījies gan Pasaules, gan Eiropas čempionātos.

Tagad turpināšu par pašmāju sacensībām.

STIPRO SKRĒJIENS- šogad notika jau 10.reizi. Visvecākās un masveidīgākās sacensības Latvijā, kaut gan katru gadu dalībnieku skaitam ir tendence sarukt. Sacensības, kur dominē dubļi, sķēršļi pārsvarā veidoti no koka, ir piemēroti dalībniekiem ar dažādu fizisko sagatavotību. Dažādas distances gan pieaugušajiem, gan bērniem.

DROSMES SKRĒJIENS- pirmās sacensības notika 2016.gadā Cēsīs, pirmās un pagaidām vienīgās sacensības, kuras ir veidotas kā sacensību seriāls. Šogad notika 3 posmi (Ikšķile, Cēsis un Liepāja). Sacensībās ir dažādi šķēršļi, pārsvarā saistīti ar reljefu, šķēršļi pārsvarā sastāv no koka sienām, līšanas zem dzeloņdrātīm, elektriskā gana, u.c. Divas distances- 7 un 14 km.

LĀČPLĒŠU KROSS- nav pilnvērtīgas OCR sacensības, bet drīzāk skrējiens ar kavēkļiem, norisinās Mežaparkā. Dažādas distances ar aptuveni 5 šķēršļiem. Ir piemērotas gan bērniem, gan pieaugušajiem ar dažādu fizisko sagatavotību.

PATRIA TOUGH RUN- šogad norisinājās pirmo reizi pulcejot rekordlielu dalībnieku skaitu- 600 cilvēku. Sacensības unikālas ar to, ka pārsvarā visi šķēršļi veidoti no metāla konstrukcijām (sastatnes), tādējādi ir liels izaicinājums arī ļoti labi sagatavotiem sportistiem. Vistuvākās sacensības OCR konceptam, nākamgad plānoti vēl vairaki posmi. Kopējais seriāla nosaukums PATRIA RUN SERIES.

Latvijā vēl vairākās vietās rīko lokāla mēroga sacensības, kuras sponsorē vietējās pašvaldības (Ainaži, Staicele, Rencēni, Jēkabpils, u.c.)

Nobeigumā vēl par kādreiz notikušām sacensībām, kuras vairs nenotiek.

KAROSTAS MEZGLS- Norisinājās Karostā, Liepājā. Bija neliela formāta sacensības ar aptuveni 150 dalībnieku skaitu katru gadu, pārsvarā no Liepājas apkārtnes. Šogad Karostas mezgla sacensību vietu par savu kārtejo posmu pārņēma DROSMES SKRĒJIENS.

BK MEŽKALNU RINGS- norisinājās tikai divus gadus no 2015-2016.gadam Baldones mežos. Līdz šim nepraktizēts 12h izturības sacensību formāts ar aptuveni 3 km lielu apli, kas dalībniekiem jāveic pēc iespējas vairāk reižu 12h. Kalnains reljefs, daudzveidīgi šķēršļi, taču rīkotājiem šķita, ka dalībnieku atsaucības nav pietiekama, tāpēc sacensības vairs nenotika. Tagad Baltais Kalns rīko 136 km pārgājienu Kolka-Dubulti, kā arī atjautības spēles.

Tas pagaidām viss par aizraujošo OCR pasauli. Šis pēc 2016.gada datiem ir straujāk augošais tautas sporta veids pasaulē.

Turpmāk arī informēšu par OCR sacensību aktualitātēm Latvijā un pasaulē.

3 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

 emotion 

0 0 atbildēt