local-stats-pixel fb-conv-api

Lacrosse ( Lakross)1

Lakross ir komandu spēle, ko spēlē ar speciālām nūjām un bumbiņu. Spēles mērķis ir, piespēlējot bumbiņu pa gaisu, to raidīt vārtos. Lakross ir Kanādas nacionālais sporta veids, kurš ir populārs arī citās angliski runājošās valstīs, piemēram, Amerikas Savienotajās Valstīs, Austrālijā un Lielbritānijā. Pēdējos gados lakross iegūst arvien lielāku popularitāti arī Eiropas valstīs.

Lakrosa vēsture un attīstība pasaulē
Vēsturiski lakross ir veidojies amerikas indiāņu ciltīs jau 12. gadsimtā, tādējādi ir saprotams, ka uz doto brīdi tieši Amerikas Savienotajās Valstīs un Kanādā šis sporta veids ir visattīstītākais salīdzinot ar pārējo pasauli. Pirmais cilvēks, kas pārējo pasauli iepazīstināja ar šo sporta veidu, bija franču izcelsmes jezuītu misionārs Jean de Brébeuf, kas 1967. gadā kā pirmais no eiropiešiem to aprakstīja un nosauca par lacrosse, kas franču valodā nozīmē lauka hokejs (le jeu de la crosse).

Lai arī lakross līdz šim nav ticis iekļauts olimpisko spēļu programmā, tomēr 1928. un 1932. gada olimpiskajās spēlēs tas tika spēlēts domenstrācijas nolūkos, lai popularizētu šo sporta veidu.

Līdz 1930.-tajiem gadiem lakross tika spēlēts āra laukumos, līdz Kanādas hokeja arēnu īpašnieki ieviesa tā saucamo box lacrosse, kas tiek spēlēts mazākos laukumos un slēgtās arēnās. Lai arī sākotnēji tas tika ieviests ar mērķi palielināt investīciju atdevi no hokeja arēnām, tomēr šis mērķis izauga par kaut ko vairāk - par Kanādas nacionālo sporta veidu.

Amerikas Savienotajās Valstīs lakross arī ir ļoti izplatīts sporta veids, jo īpaši universitāšu un koledžu līmenī. Jau 1877. gadā tika rīkota pirmā starpkoledžu lakrosa spēle starp Ņujorkas Universitāti un Manhatenas Koledžu. Sākotnēji Amerikas Savienotajās Valstīs lakross tika ieviests Ņujorkas štatā 1860.-tajos gados un aptuveni 30 gadus vēlāk izplatījās Baltimoras apkārtnē. Pirmais koledžu čempionāts tika organizēts 1881. gadā, kad finālā ar 3 pret 0 Hārvardas Universitāte uzvarēja Prinstonas Universitāti. Uz doto brīdi NCAA (nacionālajā koledžu atlētu asociācijā) vīriešu 1. divīzijā ir reģistrētas 59 vīriešu komandas, 2. divīzijā - 35, un 3. divīzijā - 131 komandas. Sieviešu lakross ir vēl izplatītāks, attiecīgi 1. divīziju pārstāv 88 komandas, 2. divīziju - 37, bet 3. divīziju - 157 lakrosa komandas.
Attiecīgi pēc ranga vadošās lakrosa līgas, kas arīdzan ir dislocētas Amerikas Savienotajās Valstīs un Kanādā, ir NLL (National Lacrosse League), ko pārstāv 11 komandas, un MLL (Major League Lacrosse), ko attiecīgi pārstāv 6 komandas.

Starptautiskie turnīri un lakross Latvijā
Pirmais pasaules čempionāts lakrosā notika 1967. gadā, bet pirmais Eiropas čempionāts - 1995. gadā. Latvijā lakross pirmo reizi parādījās 1991. gadā kā lakrosa paveids - interkross. Pirmie lakrosa treniņi tika uzsākti 2002. gada vasarā, bet gadu vēlāk jau tika sākti regulāri lakrosa treniņi vairākās Latvijas pilsētās. Latvijā 2009. gadā pastāvēja 5 lakrosa klubi - "Mītavas lakrosa klubs", "Lakrosa klubs Rīga", "Druva dynamite", "Valmieras puikas" un "Liepājas lakrosa klubs". Latvijas Lakrosa Federācija ir atbildīgā sporta organizācija par lakrosa attīstību un popularizēšanu Latvijā.

Latvijas izlase 2008. gada Eiropas čempionātā

Pēdējā Eiropas čempionātā, kas notika 2008. gadā Somijas pilsētā Lahti, Latvijas lakrosa izlase ierindojās 11. vietā. Latvijas lakrosa izlase ar mainīgām sekmēm aizvadīja šo Eiropas čempionātu, bet noteikti palika atmiņā, kā komanda, kas visvairāk pielieto spēka spēli. Latvijas lakrosa izlase šajā čempionātā piedzīvoja 5 zaudējumus un izcīnīja 3 uzvaras.

Pirmajā spēlē Latvijas izlase tikās ar Spānijas valstvienību. Ar Spāniju Latvija iepriekš bija tikusies 2 reizes un abās svinēja uzvaru un šajā spēlē tika pieksaitīta fovorītu lomā. Spēle izvērtās ļoti saspringta, spēles pamatlaiks noslēdzās neizšķirti un tikai otrā pagarinājuma izskāņā Latvijas izlase guva uzvaras vārtus, līdz ar to svinot uzvaru ar rezultātu 10:9. Otrajā spēlē Latvijas izlasei pretī stājas spēcīgā Velsas izlase, kas izrādījās pārāk spēcīgs pretinieks un tika piedzīvots smags zaudējums ar rezultātu 3:20. Līdzīgs zaudējums tika piedzīvots arī 2006. gada Pasaules čempionātā, kad Latvijas izlase zaudēja ar rezultātu 2:18. Trešajā spēlē Latvijas izlase tikās ar vairākkārtējiem Eiropas čempioniem, kas līdz šim Eiropas čempionātā sagrāva savus pretiniekus. Latvijas izlase nebija izņēmums un piedzīvoja smagu zaudējumu 4:26, taču izcēlās ar iespaidīgiem spēka paņēmieniem. Ceturtajā grupu spēlē tiekoties ar Īrijas komandu Latvijas izlase piedzīvoja vēl vienu zaudējumu un atzina pretinieku pārākumu ar rezultātu 3:16. Visbeidzot pēdējā grupas spēlē uz ļoti dubļainā laukuma Latvijas izlase izcīnīja savu otro uzvaru 2008. gada Eiropas čempionātā ar rezultātu 14:2 uzvarot čempionāta jaunpienācējus Šveices izlasi, līdz ar to ierindojoties 4. vietā grupā un turpinot cīņu par 7-12 vietu, tiekoties ar Čehijas un Dānijas komandām.

Pirmo otrās kārtas spēli Latvijas izlase azvadīja ar Čehijas izlasi un pārkāpumiem pārpildītaja spēlē, kur bija vairāk kā 40 noraidījumi, piedzīvoja sagrāvi ar rezultātu 7:19. Nākamajā spēlē mūsu izlase tikās ar Dānijas izlasi, kur nesaistošā spēlē abu komandu izpildījumā piekāpās 5:12. Tas nozīmēja, ka pēdējā čempionāta spēlē ar Slovākijas izlasi būs jāspēlē par 11-12 vietu. Spēle pret Slovākiju mūsu valstvienība spēja savākties un uz labas nots noslēgt Eiropas čempionātu, izcīnot uzvaru ar 8-4.

26 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

zinu jāa, arī spēlēju, ļoti patīk :)

0 0 atbildēt