local-stats-pixel fb-conv-api

Kas ir "emocionālā ēšana"? 1. daļa7

209 1

Ne vienmēr mēs ēdam, lai tikai apmierinātu fizisku izsalkumu. Ar uzturu mēs meklējam arī mierinājumu, cenšamies mazināt stresu vai – ēdot sevi apbalvojam. Diemžēl ar emocionālo ēšanu nevar atrisināt emocionālas, dvēseliskas un garīgas problēmas. Visbiežāk tā liek mums justies vēl tikai sliktāk: tai seko vēl lielākas dusmas, vainas apziņa, kauna sajūta, sevis žēlošana. Vesela buķete! Tāpēc ir lietderīgi iemācīties atšķirt fizisko izsalkumu no emocionālā, lai nākotnē izvairītos no pārēšanās, nepārvaramām alkām pēc ēdiena un tādējādi mainot uz veselīgiem savus ēšanas ieradumus.

Ja esi kādreiz apēdusi papildporciju saldajam, atradusi tam vietu puncī, lai gan tikko ir kārtīgi paēsts, tad droši var apgalvot - tā ir emocionālā ēšana.

Emocionālā ēšana ir veids, kā iluzori likt sev justies labāk: ēst nevis, lai piepildītu vēderu un apmierinātu izsalkumu, bet tāpēc, lai kompensētu, aizlāpītu emocionālās vajadzības. Reizumis apbalvojot sevi ar kaut ko gardu un neikdienišķu (piemēram, šokolādes gabaliņu), nav nekas traks. Bet, ja pirmais impulss, lai atvērtu ledusskapi, ir sarūgtinājums, dusmas, skumjas, pārdzīvojumi, vientulības sajūta, pārgurums vai garlaicība, - tas jau ir neveselīgs cikls, kurā no patiesā cēloņa: noteiktām emocijām un sajūtām, neesam atbrīvojušās vai pat nevēlamies nemaz problēmu risināt.

209 1 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://bonbonga.lv/
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000

Ļoti labs raksts! Man gan pašai ir ļoti reti, ka gribās kaut ko konkrētu, bet ir bijušas tādas reizes.. Lai gan mani vairāk velk uz citu ēšanas traucējumu pusi diemžēl, bet cenšos šo problēmu risināt! emotion

6 0 atbildēt

Un lūk šeit es ieraugu aprakstītus vairākus no iemesliem,kāpēc man ir liekais svars. Lai arī es to visu īsinu zēm viena iemesla-man patīk labi un garšīgi paēst un ja ir tāda iespēja no tā neatsakosemotion

6 0 atbildēt

Tak easy atšķirt - fiziskais izsalkums ir tad, kad tev rūc vēders.

2 0 atbildēt

Maķītis nekad nevar būt par daudz emotion

2 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt