local-stats-pixel fb-conv-api

Cilvēka skaņas ierīce - balss5

107 0

Katru dienu mēs izmantojam balsi, lai pastāstītu draugiem par ikdienā piedzīvoto, sazinātos ar citiem un dziedātu. Sarežģītajā skaņas radīšanas procesā milzīga loma ir balss saitēm - divam sīkām gļotādām, kas izskatās pēc kabatiņām un novietotas balsenē virs trahejas. Viena balss saite atrodas virzienā pret muguru, otra - pret krūtī. Ieelpotajam gaisam vibrējot nelielā spraudzinā starp tām, veidojas skaņa.

Pašu balsi neietekmē balss saites vien. Ir virkne dažādu elpošanas orgānu un muskuļu, kas sniedz mums iespēju dziedāt un runāt. Balss rodas balsenē. Šis orgāns ir aptuveni 4 centimetrus garš un atrodas kakla priekšējā daļā. Balsenē skaņu palīdz radīt balss saites un 9 skrimšļi. Vislielākais ir vairogskrimslis, ko viegli var ievērot vīriešiem, jo tas izspiežas kakla priekšpusē un bieži sauca par Ādama ābolu.

Spocēn, iztēlojies, kas notiktu ar papīra lapiņu, ja to pieliktu pie lūpām un pūstu gaisu. Lapiņa vibrētu, bet, ja pārstātu, tā atkal būtu miera stāvoklī. Tā pat ir ar balss saitēm. Elpojot caur palušām, gaiss spiežas uz augšu, un tas iekustina balss saites līdzīgi, kā lapiņu. Mierīgi elpojot un runājot, balss saites nav sasprindzinātas. Tādā stāvoklī spraudziņa starp balss saitēm ir plata un gaiss bez skaņas izplūst cauri. Taču, runājot balss saites ir sasprindzinātas, gaiss no plaušām spiežas cauri spraudziņai un to iekustina vibrējošās kustībās. Tālāk šo procesu apstrādā mēle, aukslējas un lūpas. Šie orgāni skaņu izlīdzina un tā kļūst dzirdama.

Ja daudz dziedi, kliedz vai citādi nodarbini balss saites, balss var aizsmakt. Tas notiek tad, ja balss saites kļūst elastīgas. Ja aktīvi nodarbini balsi, tās saites saspringst, beržas viena gar otru un tiek traumētas.. Pēc šādām izpriecām nākamajā rīā sagaida nepatīkams pārsteigums - balss vienkārši neskan.

Saudzējiet savas balss saites, nebļaujiet uz radiem un tuviniekiem, izbaudiet pirmssvētku drudzi un visiem priecīgus tuvojošos svētkus.

107 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

Es skanas medzu radit savadak- skala muzika, darba instrumenti, vai skali soloju pa istabu nakts vidu.

3 0 atbildēt

Balss ta balss...bet kāpēc titulbildē vagīna??

4 1 atbildēt

👍

0 0 atbildēt