local-stats-pixel fb-conv-api

Kultūras piesavināšana 2 🎧2

16 0

Sveiki,

Es gribu pastāstīt par vienu skandalozu k-pop grupu ,,EXP edition”, kura tiek apsūdzēta par ,,kultūras piesavināšanos”. Tam par iemeslu ir tas, ka parasti k-POP dziedātāji ir korejieši, bet šīs grupas biedri nav korejieši, bet ārzemnieki.

K-POP radās 1980’os gados Dienvidkorejā 🇰🇷. Tas skaitās kā modernā mūzika, kur ir iekļauti dažādi žanri kā R&B vai Hiphops. 🎵 kopš 2003. gada šī tipa mūzika palēnām sāka tikt popularizēta citās pasaules daļās kā Āzijā, Latīņamerikā, Āfrikā, un tagad Rietumvalstīs.
Tāpēc daži ārzemju k-POP fani arī grib tikt iekļauti šajā industrijā. Nesen 4 jaunieši no ASV 🇺🇸 savu grupu pasludināja par ,,K-POP idol”. Viņu moto ir ,,dzimuši Ņujorkā, izveidoti Seulā”(Born in NY, made in Seoul- angliski). Tā kā šī mūzikas stila sākuma visi dziedātāji vienmēr bija korejieši, tad daudzi skatās kritiski uz šo grupu. Šīs grupas dalībnieki arī nerunā korejiski labā līmenī un ne tik labi uzstājas uz skatuves, tāpēc nesen pārcēlās uz Dienvidkoreju, lai uzlabotu savas valodu zināšanas un dejošanas prasmi. 🛫🌏

Šīs grupas pretinieki apgalvo, ka ,,EXP edition” nevar sev ielikt K-POP statusā, bet labāk, lai sevi sauc par amerikāņu POP grupu(A-POP). Tad šīs grupas dalībnieki pat tika apsūdzēti rasismā, jo uzskata, ka K-POP dziedātāji var būt tikai aziātiskie vīrieši.

Toties šīs grupas atbalstītāji apgalvo, ka K-POP mūzika īsti neskaitās korejiešu kultūras vai tradīciju sastāvdaļa, bet vairāk pieder izklaides industrijai , kur nav noteiktas stingri kultūras normas kā neļaut ārzemniekiem tajā piedalīties. Tās fani pat novērtē, ka šie puiši cenšas runāt korejiski un apgūt uzstāšanās mākslu, un Dienvidkorejā ir augsti standarti kā māksliniekiem vajag dejot, dziedāt utt.

Grupas menedžere Bora Kim gribēja kā eksperimentu izveidot K-POP grupu, kura sastāvētu no amerikāņu puišiem, kuri runātu un dejotu kā korejieši.

Es personīgi neredzu neko sliktu, ka šie jaunieši grib dziedāt korejiski un būt K-POP industrijā. Tā kā mūsdienās notiek globalizācija un aizvien vairāk saskaras dažādas kultūras, tad tas nav nekas neparasts, ka kādiem var patikt citu tautu kultūras kā apģērbi 👘, ēdieni 🌮🍱 utt.
Varu par piemēru minēt Dienvidāfrikas 🇿🇦 dziedātāju Džoniju Klegu, kurš ir iedziedājis slavenas dziesmas kā ,,Asibonanga”, kur dziedāja arī vietējo āfrikāņu(kā xhosa) valodā. Viņš to darīja, lai parādītu, ka cilvēki var kopā sadzīvot. Varbūt mūsdienās viņu apsūdzētu ,,kultūras piesavināšanā”?

PS Ja spokos 👻 ir kādi K-POP fani, tad var izteikt savu viedokli par šo grupu komentāros. Es tik labi nepārzinu šo mūzikas žanru. 📝

Izmantotie avoti:
https://kprofiles.com/exp-edition-profile/
https://en.m.wikipedia.org/wiki/K-pop
https://www.google.co.za/amp/s/www.independent.co.uk/arts-entertainment/music/news/exp-edition-feel-like-this-video-kpop-group-american-south-korea-bora-kim-art-project-a7688286.html%3famp
http://pop.inquirer.net/33872/k-pop-fans-roasting-american-k-pop-group-exp-edition

VICE epizode par šo grupu 🎶
16 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

Besī tie emoji pa vidu tekstam

0 0 atbildēt

👌

0 0 atbildēt