local-stats-pixel fb-conv-api

Lielie ķiļķeni11

223 0

Tā bērnībā laukos saucām lielās klimpas, pildītas ar biezpiena un kūpinātas gaļas maisījumu.
Tādas savējiem vāru vismaz vienu reizi gadā. Visiem tās garšo pēc ,,vēl.''
Parasti tās vāru vasarā, kad pieejams svaigs, dārzā augošais garšaugs - estragons (peletrūns) , jo bez šīs garšvielas šos ķiļķenus nevaru pat iedomāties. Pastāstīšu kā tos gatavoju.
Agrāk tos parasti gatavoja no rupja maluma kviešu miltiem. Tagad tādi nav vienmēr pieejami. Var parastajiem baltajiem miltiem piejaukt nedaudz kviešu klijas Iznāk diezgan labi. Pavisam labi sanāk arī no baltajiem kviešu miltiem.
Tagad par proporcijām.
Lai mīkla vai pildījums nepaliktu pāri, tad to daudzumiem (apjomiem) jābūt aptuveni vienādiem. Vispirms sagatavoju pildījumu. Biezpienam jābūt pasausam. Man bija 600 gr biezpiena.Tāpat kā speķa pīrāgiem sagriezu kūpinātu gaļu. Gaļas daudzums vēlams no 1/3 līdz 1/2 no biezpiena svara. Gaļa var vūt patrekna, arī speķis. Sagriezto gaļu samīca ar biezpienu, pievieno pēc garšas sāli un sakapātas svaiga estragona lapiņas.
Tagad jāsagatavo tāds pat daudzums (apjoms) mīklas. Tās sastāvā tikai milti, ūdens un sāls. Manam pildījuma daudzumam vajadzēja apm. 0,5 kg miltu un 2 glāzes ūdens. Mīkla nedrīkst būt pārāk cieta, bet tāda, lai var uz rokas izveidot pladiņu( apaļu, plakanu mīklas plāksnīti). Šādi sagatavota un labi izmīcīta mīkla pie rokām parasti nelīp, bet veidojot pladiņu nedaudz miltos mīklu apviļā. Tālāko skaties bildēs

223 0 11 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 11

0/2000

Mūsdienās daudzi nezin kas tie tādi vispār ir, un varu droši apgalvot, ka viens no labākajiem ēdieniem ko esmu ēdusi. +

8 0 atbildēt
ņam
6 0 atbildēt

1. bilde ? emotion

5 0 atbildēt

mans katliņš :D :D

5 0 atbildēt

Mans mīļākais ēdiens jau no bērnības laikiem..

5 0 atbildēt

Vakar izmeginaju, tik ar proporcijam parsavu - daudz pildijums palika pari.emotion tapec sodien tapa planas pankukas ar so pildijumu(+krejums un sipols). Nammmigas.emotion

3 0 atbildēt

Beidzot! Tik garu laiku nodzīvoju un uzzināju - kas ir īstie ķiļķēni. Vēl tik jāsagatavo. Paldies!emotion

2 0 atbildēt

Lieli pelmenji  emotion Nav svarigi ,ka nosaukt,galvenais garsha.Tuvaka laika izmeginashu.

1 0 atbildēt