local-stats-pixel fb-conv-api

Kā pagatavot dazādus alus.2

38 0

Angļu alus



4 kg iela mieža iesala apvārīt verdošajā ūdenī, labi samaisīt un atstāt pastāvēt 3 stundas. Pēc tam uzmanīgi izkāst. Atlikušajā biezumā atkal ieliet 12 litrus verdošā ūdens un pēc 3 stundām atkal izkāst. Beidzot biezumam pieliet 12 litrus augstās ūdens, pēc 2 stundām izkāst un samaisīt ar diviem pirmajiem novārījumiem, pievienojot 11 kg sīrupa, kas ir atšķaidīts ar 6 spaiņiem siltās ūdens, kā arī samaisīt ar pārējo šķidrumu. Pievienot 400 gr medus un ļaut 2-3 reizes uzvārīties. Pastāvīgi to maisot. Ļaut šķidrumam atdzesēt līdz silta piena temperatūrai un ieliet tajā 800 gr sausā rauga, kas ir atšķaidīts tajā pat šķidrumā, labi samaisīt un atstāt rūgšanai siltajā vietā. Kad izrūgs, saliet mucā, kuru atstāt atvērtu uz 3 dienām, pēc tam iedzīt spundi, un pēc 2-3 nedēļām sanāks lielisks alus. Ir jāņem vērā, ka, apvārot iesalu, ūdens nedrīkst būt pārāk karsts, citādi alus var sanākt ne īpaši labs.


Apelsīnu alus



Atšķaidīt ūdenī 1,6-2,4 kg cukura, pieliet 100 gr vīna, uzvārīt, saliet muciņā, izspiest sulu no 2-3 apelsīniem bez graudiņiem, pielikt 2 ēdamkarotes rauga un pieliet muciņu ar ūdeni pilnu, samaisīt un nolikt rūgšanai pie t 15-17°C. Muciņa ir jāaizkorķē ar korķī ielikto cauruli gaisa iznākšanai. Trešajā dienā ielikt muciņā 30-40 gr sagrieztas apelsīnu miziņas. Pēc 5 dienām šķidrumu saliet pudelēs par maliņām muciņas apakšā, aizkorķēt tās un glabāt augstajā vietā. Citronu alus tiek gatavots tāpat.


Vienkāršais alus



Ir nepieciešams uzvārīt 45 gr apiņu 10 litros ūdens, izkāst caur salveti un pielikt 1 kg sīrupa. Visu uzvārīt. Pārliet muciņā un nolikt aukstajā vieta atdzesēšanai. Sagatavot ieraugu no 260 ml rauga un kviešu miltiem analoģiski ar ieraugu, ko pagatavo pīrādziņu cepšanai. Kad maisījums muciņā atdzēsīs, bet ieraugs uzbriedīs, tas ir jāsalej muciņā un labi jāsamaisa. Muciņa ir cieši jāaiztaisa un jāpatur 6 stundas siltumā, bet pēc tam uz 3 dienām ielikt aukstajā vietā. Pēc tam saliet pudelēs aizkorķēt, aplejot to ar zīmoglaku, sveķi vai vasku.


Plūmju alus



Paņemt 6 kg gatavas plūmes, samīcīt tās un izlaist caur sietiņu, pievienojot dažas ūdens pudeles. Pievienot šķīdumu no 4 kg cukura, pieliet 200 ml vīna. Visu vārīt, kamēr ingredienti neizšķaidīs. Ieliet muciņā, piepildīt ar ūdeni un pievienot 3 ēdamkarotes rauga. Ielikt siltajā vietā ar temperatūru 15-18 grādi un ļaut rūgt. Trešajā dienā muciņā ielikt 40 gr sagriezto citrona miziņu, bet muciņas korķī ievietot cauruli gaisa iznākšanai, izturēt 10 dienas un saliet pudelēs, aizkorķēt.


Alus no zirnīšu pākstiem



Zaļo zirnīšu pāksts ir diezgan daudz cukura. Tos vārot rodas misa, kas ir līdzīga alus misai – jaunus zirnīšu pāksts ielieciet kastrolī, pielejiet ūdens par 10-12 cm augstāk par pākstīm un vāriet uz lēnā uguns dažas stundas, nepieciešamības gadījumā pievienojot ūdeni. Novārījumi izkāsiet caur daudziem marles slāņiem un atdzēsiet. Tagad sagatavojiet novārījumu no sauso apiņu vai salvijas saujas uz spaini ūdens un 2-5 tējkarotes rauga. Abus šķidrumus samaisiet un pārklājiet, laiku pa laikam noņemot putas. Pēc 3 dienām salejiet alu pudelēs un ielieciet uz nedēļu aukstajā vietā. Ja alus sanāca nedzidrs, neaizmirstiet par tā dzirdināšanu.


Krievu alus



20 litros ūdens atšķaidīt 40 kg medus, pievienot 50 gr apiņu un vārīt vienu stundu. Misu izkāst muciņā, atdzesēt, ielikt 100 gr rauga un izturēt istabas temperatūrā 5-6 dienas – ar atvērto atveri korķim. Pēc tam muciņu aizkorķē un pārnes uz pagrabu vai uz ledusakmeņa, novietojot to ar korķi uz leju. Pēc 2-3 dienām muciņā ieskrūvē krānu un alu salej pudelēs, kuras pēc tam cieši aizkorķē un ieliek pagrabā.


Galda alus



Paņemt 100 gr apiņu, 50 gr kiš-miša, 2,4 kg cukura un 50 ml vīna. To visu labi novārīt ūdenī, pavārot pusstundu, pēc tam izkāst un pievienot vēl 3 kg iesala. Pieliet 13 litrus ūdens un vēlreiz uzvārīt.

Izkāst, pieliet vēl 2 ēdamkarotes rauga un atstāt rūgšanai uz 8 dienām, pēc tam saliet pudelēs un aizkorķēt.


Tumšais alus



Kastrolī ielikt 800 gr saldās maizes grauzdiņu, 400 gr rudzu iesala, 200 gr applaucēto sauso apiņu, 100 gr cukura, 5 sasmalcinātus melno piparu graudus, nedaudz sāls un siltās ūdens glāzē atšķaidīto raugu. Visus ingredientus ar vārīto ūdeni samaisīt līdz putrveidīgam stāvoklim, pārklāt kastroli ar audumu un ielikt siltajā vieta uz diennakti. Pēc tam pieliet 4,2 litrus vārītās ūdens, pievienot 100 gr cukura, kas ir izšķaidīts verdošās ūdens glāzē, labi samaisīt, cieši uzlikt vāku un ielikt karstajā krāsnī uz diviem diennaktīm. Pēc tam izņemt no krāsns, ļaut atdzesēt, noliet novārījumu citā traukā, bet biezumam pieliet 1.3 l verdošā ūdens; pēc stundas izkāst un pieliet pie agrāk izkāsta novārījuma. Putas noņemt un izkāst novārījumu caur lina audumu. Saliet pudelēs, aizkorķēt un aptīt ar drātu. Glabāt aukstajā vietā. Alus ir gatavs lietošanai pēc vienas nedēļas.


Ukraiņu alus



Emaljētā kastrolī ielikt 800 gr baltmaizes un 800 gr rupjmaizes, to iepriekš apberot ar sāli un drupinātām krustnagliņām, sagriežot gabaliņos un izžāvējot. Iebērt 600 gr rupja iesala, 1 tējkaroti kanēļa, 500 gr rauga, kas ir izšķaidīts glāzē siltā ūdens un pieliet 3 litrus ūdens. Visu labi samaisīt un ielikt siltajā vietā uz diviem diennaktīm. Pēc tam pielikt 200 gr apiņu, kas applaucēti ar 500 ml verdošā ūdens, un pievienot 2 ēdamkarotes cukura. Bez tam izkausēt pannā cukuru līdz brūnai krāsai un pieliet to kopējā maisījumā, pievienot 9 litrus ūdens un iemaisīt divas ēdamkarotes sodas. Uzlikt vāku un ielikt ļoti siltajā vietā uz vienu dienu. Pēc tam izkāst caur audumu, atstāt pastāvēt, izfiltrēt caur filtrēšanas papīru vai vāti. Saliet alu pudelēs un ielikt siltajā vietā uz trim dienām, aizkorķēt un ielikt siltajā vietā uz trim dienām. Lietot pēc 2 nedēļām.


Apiņu alus



Paņemt 2 glāzes cukura, 14 gr apiņu, 25 gr rauga, 500 gr iesala ekstrakta, apliet to ar 4,5 litriem verdošā ūdens (izņemot raugu) un vārīt stundas laikā. Izkāst un pievienot ūdens līdz 4,5 litriem, kompensējot sākotnējo apjomu. Pielikt raugu un atstāt slēgtajā traukā uz trim diennaktīm istabas temperatūrā. Pēc tam izkāst un saliet pudelēs. Korķus nostiprināt ar drātu un ielikt aukstajā vietā uz nedēļu.


Caru alus



Šī alus pagatavošanai ir jāpaņem 25 litrus jaunā alus, 3 citroni, 17 gr koriandra sēkliņas, 9 gr kanēļa, 300 gr dedzināta cukura vai karameles un 13 gr ingvera. Nolieciet cukuru vārīties, pastāvīgi to maisot ar karoti, kamēr tas nekļūst melns un rūgts. Pārlejiet platajā traukā ar pudeli vārīta ūdens, labi samaisiet. Ingveru, koriandru, citronus un kanēli salikt kopā, ieliet nedaudz ūdens un vārīt 15 minūtes. Izkāst šķidrumu un samaisīt ar dedzināto cukuru. Divas saujas apiņu vārīt ūdenī 30 minūtes, izkāst un pieliet kopējā sastāvā. Tīrajā muciņā ieliet alu un visu vārīto šķidrumu, atkal pieliet alu, labi samaisīt, aizkorķēt muciņu un pēc 3 nedēļām alu var lietot. Ja ir vajadzīgs, lai pagatavotais alus būtu gatavs ātrāk, tad neizmanto jauno alu, bet izvārīto 2-3 mēnešu ātrāk vai arī pielej vecā alus vai portera pudeli. Tad alu var lietot jau nākamajā dienā.


Čehu alus



800 gr apiņu pārlej ar 2,5 litriem verdošā ūdens, pieliek 300 gr rupjmaizes iesala, 100 gr rauga, kas ir izšķaidīts 2 glāzēs siltā ūdens, 400 gr cukura. Pēc pusotras vai divām dienām pieliek 2 kg sīki smalcinātus saldus sausiņus, pārlej ar 18 litriem vārītā ūdens un salej divās kastroļos. Kastroļiem uzliek vākus un liek ļoti siltajā vietā uz 3 dienām. Pēc tam atdzesē un uzmanīgi pielej uzlējumu. Atlikušajā masā pieliek 4 ēdamkarotes sodas, 3 litrus vārītā ūdens, samaisa un atkal liek siltajā vietā uz vienu diennakti. Uzlējumu nolej iepriekš sagatavotajā maisījumā, izkāsa divreiz caur vairākiem marles slāņiem un salej pudelēs. Aizkorķē un ieliek aukstajā vieta uz divām nedēļām.


Bavārijas tumšais alus



Lielajā kastrolī liek 1,6 kg sagrieztās sīkos gabaliņos un izžāvētās saldskābās maizes, 300 gr rupja iesala, ceturtdaļu tējkarotes sāls, nedaudz piparu, 50 gr rauga, kas ir izšķaidīts glāzē vārītā ūdens, 2 gr cukura, 600 gr applaucēto apiņu un pielej vārīto ūdeni, lai masa būtu bieza kā krējums. Apsedz ar blīvo salveti un liek siltajā vietā uz nakti. Pēc tam pielej 9 litrus vārītā ūdens, pieliek 200 gr cukura, labi samaisa, uzliek vāku un liek siltajā vietā. Pēc 2 dienām kastroli atdzesē, bet maisījumu pārlej keramiskajā traukā. Uzlējumā, kas palika kastrolī, ielej 1,8 verdošā ūdens, pagaida, kamēr atdzēsīs, izkāst agrāk nolietajā uzlējumā. Visu samaisīt, atkal izkāst un saliet šampanieša pudelēs. Aizkorķēt ar applaucētiem korķiem, apsiet ar plāno drāti un apliet ar zīmoglaku, sveķi vai vasku un ielikt aukstumā uz 15 dienām.


Samtains alus



Izžāvē, sasmalcina 2,4 kg rupjmaizes, pievieno 1 kg rudzu iesala, 600 gr kviešu iesala, 50 gr siltajā ūdenī atšķaidīta rauga, nedaudz kanēļa, 500 gr cukura sīrupa, 130 gr medus, 300 gr rozīnes, 700 gr svaigo applaucēto apiņu. Pielej silto ūdeni, uztaisa “putriņu”, apsedz ar tīro audumu un atstāj uz 6 stundām siltajā vietā. Pēc tam maisījumam pielej 13 litrus vārīta ūdens, uzliek vāku un atstāj siltajā vietā uz diennakts. Nolej uzlējumu, pielej tam 3 litrus vārītā ūdens un atstāj siltajā vieta uz pāris stundām. Abus uzlējumus samaisa, izkāsa caur marli un salej pudelēs. Notur tumšajā vietā 12 diennakts.


Vilenas alus



Traukā ielikt 1,2 kg rudzu iesala, 400 gr kiš-miša, 400 gr rīvmaizes, 200 gr liepu medus, 900 gr applaucēto apiņu, glāzē vārītās ūdens atšķaidīto raugu un nedaudz sāls. Ar vārīto ūdeni maisījumu padarīt krējuma konsistencē, uzlikt blīvo salveti un ielikt siltajā vieta uz diennakti. Pēc tam ieliet 6,5 litrus vārītā ūdens, pārliet čugunā, uzlikt vāku un ielikt uz nakti karstajā krāsnī. No rīta pievienot 50 gr sodas, bet pēc 2 stundām noliet uzlējumu, izkāst caur lina audumu, saliet pudelēs, aizkorķēt, nostiprināt ar drāti un ielikt siltajā vietā uz 5 dienām, pēc tam ielikt glabāšanai aukstumā. Lietot nē ātrāk kā pēc 10 dienām.


Mājas alus



Paņemt 1,2 kg mieža un rudzu iesala un 2,4 kg rudzu miltu. Applaucēt ar 3 litriem karstā ūdens, lai sanāktu pabieza, kā klimpas, mīkla. Samaisīt visu kopā ielikt formās un ielikt krāsnī uz 12 stundām, kamēr mīkla nebūs smukā krāsā. Pēc tam salikt visu muciņā, kuras apjoms ir 25 litri, pieliet to pilnu ar ūdeni un atstāt mierā. Atsevišķi paņemt 800 gr griķu miltu, 200 gr svaiga sausa rauga, uztaisīt biezu miklu uz ūdens un atstāt uz divām stundām, lai pieceļas. Tad sarīvēt un ieliet citā tīrā muciņā, paņemt iesala šķīdumu, kas ir izkāsts caur sietiņu, pieliet pilnu un ielikt rūgšanai siltajā vietā uz 4-6 stundām. Kad augšā aprādīsies raugs, sakratīt muciņu un saliet alu pudelēs kopā ar raugu, aizkorķēt ar labi izsutinātiem korķiem, ienest pagrabā un ielikt smiltī. Šīs alus ir atsvaidzinošs, dzirkstošs, ka šampanietis. To var glabāt vairākas nedēļas.


Mājas tumšais alus

Paņemt 500 gr mieža, kviešu, rudzu un auzas graudu, 30 gr cigoriņu, 700 gr cukura, 500 gr sauso apiņu, viena citrona miziņu un 10 litrus ūdens. Apcept graudus līdz brūnai krāsai, samalt, pievienot cigoriņus un uzvārīt kopā ar daļu ūdens. Pēc tam pieliet pārējo ūdeni, pielikt cukuru, apiņus un citrona miziņu. Pēc dažām stundām uzlējumu izkāst, saliet pudelēs, labi aizkorķēt un ielikt pagrabā.


Lētais alus



Paņemt tīro maisiņu, iebert tajā 6 glāzes maltā rudzu iesala un 200 gr apiņu, labi paberzt un samaisīt. Ieliet traukā 12 litrus ūdens, iebērt tajā maisījumu no maisiņa un uzvārīt. Kamēr misa atdzēsīs, ir jāsagatavo ieraugs no kviešu miltiem un 1 pudeles rauga. Kad misa atdzēsīs, bet ieraugs pacelsies, tas ir jāielej misā, kas ir jāatstāj siltumā un jāļauj rūgt 6 stundas. Aizkorķējot muciņu, tā ir jāiznes uz pagrabu uz trim dienām. Ceturtajā dienā saliet pudelēs, aizkorķēt un ielikt pagrabā.


Kadiķa alus



Sasmalcināt 16 kg kadiķogu un uz diennakts pārliet ar 35 litriem aukstās ūdens. Pēc tam izkāst un uzlējumu uzvārīt, pastāvīgi noņemot putas. Vienlaicīgi pie ogu pārpalikumiem pieliet nedaudz ūdens, šķīdumu izkāst un pievienot 3 litrus sauso apiņu un uzvārīt. Pēc tam abus šķīdumus samaisīt, atdzesēt, pielikt 100 gr rauga. Ļaut izrūgt, saliet pudelēs un ielikt aukstumā.


Burkānu alus



Burkānus sarīvēt, sulu izspiest, uzvārīt un izkāst caur audumus. Līdz siltā piena temperatūrai atdzesētajā sulā jāieliek apiņi un raugs – uz 17 l sulas sauja apiņu un ēdamkarote rauga. Visu labi samaisīt un atstāt rūgt uz trim diennaktīm. Noņemt putas, izkāst burkānu alu caur lina audumu un saliet pudelēs. Glabāt aukstajā vietā, lietot var pēc nedēļas.

Labu dzeršanu! emotion

38 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://google.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000
bux avatarsbux

būs jāiemēģina. :D

1 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt