local-stats-pixel fb-conv-api

Sējam / Stādam tomātus.27

630 0

Stādam tomātus. 24.-28. attēls interesanti tomātu ēdieni !!!

« 1  2  3  4  5 »
630 0 27 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 27

0/2000

feini sanacis ;) tikai pašam kaut kā pēdējos gadus neiet ar tomātiem. Vasaras lielajā karstumā viņiem augšā, kur turās ir zaļa, bet apakša ir gatava vai gandrīz pārgatava. Pa dienu durvis, lodziņš vaļā. Sāku domāt par karstumu, jo siltumnīca atrodas tieši saulē...

10 0 atbildēt

Tas der tikai tiem, kas pie siltumnīcas katru dienu blakus dzīvo. Ja karstā laikā savlaicīgi neatvērsi durvis vai vēdlūku, viss sadegs. Man izaug laukā, ja īsto lauka šķirni iestāda.

10 0 atbildēt

Jo, laistot tu aplej tomātus ar ūdeni :)

9 0 atbildēt

Nu feins raksts, nu!

5 0 atbildēt

Siltumnīca ir tā lieta, kas man pietrūkst.. Fiksāk jāuzceļ māju,lai var izpausties. ^_^

5 0 atbildēt

 

Lapu brūnais pelējums (ieros. Cladosporium fulvum) Pazīmes. Uz lapām izplūduši zaļgandzelteni plankumi, kurus vēlāk lapas apakšpusē pārklāj samtaina olīvzaļa apsarme, lapas sakalst. Slimības izplatību veicina 20-27 grādu temperatūra (pēc Celsija) un gaisa mitrums 90%. Apkaro, audzējot izturīgākas šķirnes. Siltumnīcā jāuztur laba ventilācija, regulāri un laicīgi jāizvāc lapas. Parādoties pirmajām slimības pazīmēm, augi jānomiglo ar 1% Bordo šķidrumu vai 0.2-0.3% Ditāna šķīdumu.

Teksts: ANITA TRŪPA, Valsts augu aizsardzības dienesta Latgales reģionālās nodaļas vecākā eksperte agronomijā

Foto: Sandra Ruska, Anita Trūpa un no interneta resursiem

Gurķi ir ļoti jutīgi pret augšanas apstākļiem, un tiem ir daudz slimību. Par vispostošākajām Latvijā uzskata neīsto miltrasu, kraupi, bet mitros apstākļos - pelēko puvi, siltumnīcās ķirbjaugu pelēkplankumainību u.c. Audzējot tomātus, dažkārt tie saslimst ar lapu brūno pelējumu, augļu brūno puvi, pelēko puvi un citām slimībām.

Lai slimības novērstu, ir svarīgi uzturēt siltumnīcās kārtību. Slimību apkarošanā liela nozīme ir izturīgu šķirņu izvēlei un optimālam mikroklimatam.

Tomātu kaites

Tomātu lapu brūnais pelējumsTomātu lapu brūnais pelējums

Tomātu lapu brūno pelējumu jeb kladosporiozi ierosina sēne Cladosporium fulvum. Katru gadu lielākajā daļā plēves siltumnīcu tā nodara ievērojamu postu, bet mazdārziņu īpašnieki daudzreiz nenovērtē šīs slimības sekas - tā samazina ražu par 20% un dažkārt pat vairāk.

Tomātu lapu brūnais pelējums bojā tikai lapas. Augu lapas virspusē redzami izplūduši zaļgandzelteni plankumi, bet lapas apakšpusi klāj samtaina olīvkrāsas vai rūsgani pelēka apsarme. Pieskaroties inficētajām lapām, atdalās konīdiju mākonis - putekļi, kas nonāk uz veselām lapām, un infekcija turpinās. Slimības dēļ samazinās fotosintēze, lapas priekšlaicīgi nokalst - nobrūnē, augļi ienākas nepilnīgi, samazinās raža. 

Slimības izplatību veicina 22-25 oC temperatūra un 90-95% gaisa mitrums, neregulāra siltumnīcu vēdināšana un krasa temperatūras svārstība - dienā karsts, naktī vēss. Infekcija saglabājas augu atliekās, augsnē, uz siltumnīcu konstrukcijām.

Atceries!

* Tomātu lapu brūnais pelējums parasti parādās augļu gatavošanās periodā, bet dažviet sāk inficēt augus to ziedēšanas periodā.

Ierobežošana 

* Siltumnīca regulāri jāvēdina, jāuztur pareizs gaisa mitruma režīms - nedrīkst pieļaut mitruma paaugstināšanos virs 70%. Šāds mitrums ir labvēlīgs slimības attīstībai un izplatībai.

* Augus nevajag stādīt pārāk bieži.

* Regulāri un laikus jāizvāc (jāiznīcina) inficētās lapas un augu atliekas.

* Jāizvēlas izturīgas šķirnes.

* Jādezinficē siltumnīcas pēc ražas novākšanas.

* Parādoties slimības pirmajām pazīmēm, augi jāapsmidzina ar fungicīdiem.

Tomātu augļu brūnā puve

Tomātu augļu brūno puvi jeb fitoftorozi ierosina kartupeļu lakstu puves sēne Phytophthora infestans. Sastopama gandrīz katru sezonu. Tā ir postoša tomātiem un citiem nakteņu dzimtas dārzeņiem, slimība inficē augus gan atklātā laukā, gan siltumnīcās.

Tomātu augļu brūnā puveVispirms infekcija parādās uz stublājiem un lapām, pēc tam - uz augļiem, kurus tā skar visvairāk. Uz stublāja un lapu kātiem redzami iegareni, tumši brūni plankumi, uz lapām un augļiem plankumi ir lieli, izplūduši. Lapu apakšpusē var pamanīt ļoti vieglu baltu apsarmi. Lapas nobrūnē, sačokurojas un atmirst. Uz augļiem puve parasti parādās neilgi pirms to nogatavošanās. Pirmās pazīmes - brūngani, izplūduši, cieti, gludi, sausi plankumi, bet zem mizas ir cieti un nobrūnējuši audi. Bojātie audi izplatās dziļi auglī. Ja gaisa mitrums ir 75%, bojātās vietas pārklājas ar gaišu apsarmi.

Ierobežošana

* Ieteicams blakus siltumnīcām nestādīt kartupeļus, jo infekcija no kartupeļiem pāriet uz tomātiem. Siltumnīcās infekcija ar sporām un vēju nonāk no tuvākajiem inficētajiem kartupeļu laukiem.

* Ļoti svarīgi ir audzēt izturīgas šķirnes.

* Regulāri jāizvāc un jāiznīcina augu atliekas, jo slimības ierosinātāji pārziemo inficēto augu daļās siltumnīcās un laukā, kā arī saglabājas augsnē. To var pārnest arī ar sēklām, kas ņemtas no inficētiem augļiem.

* Jādezinficē siltumnīca, jo sporas pārziemo arī uz lecekšu konstrukcijām.

* Parādoties slimības pirmajām pazīmēm kartupeļu stādījumos vai pēc Valsts augu aizsardzības dienesta prognožu speciālistu brīdinājuma, vai profilaktiski jāsmidzina ar kādu sistēmas fungicīdu.

Pelēkā puve

Pelēkā puvePelēko puvi ierosina sēne Botrytis cinerea. Tā plaši sastopama augu mājās un lauka stādījumos. Inficē daudzus kultūraugus, bet īpaši postoša ir lielaugļu tomātu šķirnēm. Inficē tomātu stublāju, lapas un augļus. 

Uz stublāja brūču (nolauzto lapu, pazarīšu) vietās veidojas brūngani iegrimušu audu plankumi, kas nedaudz vēlāk mitros apstākļos pārklājas ar blīvu, pelēku apsarmi. Uz lapām - plaši plankumi, lapu apakšpusē labi saskatāma pelēka apsarme. Pieskaroties inficētajiem augiem, sēnes konīdijas viegli atdalās un infekcija izplatās visā augu mājā. Inficējoties tomātu augļiem, parasti augļa kātiņa piestiprinājuma vietās vai augļu plaisās izveidojas gaiši pelēks, ūdeņains plankums, kas strauji palielinās un pārklājas ar pelēku, putošu apsarmi. Pūstošie audi kļūst mīksti. Bieži nopūst augļa kātiņš un noražojušie ķekari pārklājas ar pelēku apsarmi. 

Slimības izplatību veicina vēss, ilgi apmācies laiks. Vairāk inficējas sabiezināti stādījumi. 

Sporas saglabājas 1-2 gadus uz augu atliekām, augsnē un uz augu māju konstrukcijām. Siltumnīcās infekcija nonāk ar vēju vai lietusūdeni. Pelēkās puves attīstību veicina 16-18 oC gaisa temperatūra un ūdens pilieni vai rasa uz augiem.

Atceries!

* Visu veģetācijas periodu regulāri izgriežot pazares, augu veidošanā izmantotie naži vai citi rīki regulāri jādezinficē.

Ierobežošana

* Jāuztur siltumnīcā zems gaisa mitrums - regulāri jāvēdina.

* Augi jālaista tā, lai tie līdz vakaram apžūtu, būtu sausi.

* Laikus un regulāri jāizgriež pazares, lapas un noražojušie ķekari.

* Palielinot kālija daudzumu papildmēslojumā, tas veicinās augu izturību pret pelēko puvi.

* Slimība vairāk izplatās, augus piebarojot caur lapām - tas palielina mitrumu.

* Stublāja bojātās vietas var apziest ar krīta putriņu.

* Pirms dēstu stādīšanas augsnē var iestrādāt Trihodermīnu. Tas pasargās stublāju 40 cm augstumā.

 

* Parādoties slimības pirmajām pazīmēm, augus ieteicams apsmidzināt ar fungicīdiem.

5 1 atbildēt

emotion

4 0 atbildēt

Tomātīgi! emotion Lai laba raža! emotion

3 0 atbildēt

super :) gribu tomātu :)

3 0 atbildēt

autor tev ir zaļās rociņas emotionjeb prikstiņi

super tā turpini .... visslabākais ka vekalos nav japērk ar ķīmijām barotie tomāti ;)

3 0 atbildēt

Garšīgi.

3 0 atbildēt

Raksts atdzīvināja atmiņas par vidusskolu, praksēm un visu pārējo jautrību!

Ak jaunība! emotion

2 0 atbildēt
Lai laba raža. emotion emotion
2 0 atbildēt

Jā, tapēc, es kartupeļus neaudzēju, jo uzreiz aplaiž tomātus kaut arī patālu tās sporas var mērot lielus attālumus.

2 0 atbildēt

tomata kungiem un kundzem vajag daudz udeni, savlaik lukos uz 3 stadiem 1 spaini udens leju emotion

1 0 atbildēt

ka gribetos pagatvot ko incigu, bet mana cuka prot tikai prastos tomatus gatvot ar neko iznjemot krejumu... jobana cuka, veel telo ka bija padumju laikos *****j paku zaibis restorana supercucigaa suka-  shefcuuka! idiote!

3 2 atbildēt

Mani interesē, kad viņi ir jāizstāda pa vienam(pirms stādīšanas siltumnīcā)?emotion

0 0 atbildēt

Nu man 5 gadi līdz 30.. bet toreiz bij savādāk, bijām jauni un zaļi, kā pirmie tomāti :D bet tagad jau rūdījums un pieredze klāt emotion

0 1 atbildēt

Vieglāk nopirkt. 

1 4 atbildēt