local-stats-pixel fb-conv-api

Profesionāļu valdība5

Pēdējās dienās ir uzvirmojušas runas par profesionāļu vadītu valdību.

Šajā rakstā parādīšu kāda tad izskatītos šī „profesionāļu valdība”, kādas būtu tā sēnas puses.

Ievadam. Demokrātija nu jau sen nav nekāda nevainīga jaunava, bet gadsimtos rūdīta dāma ar vērā ņemamu pieredzi, demokrātijai ir izveidojies savs raksturs, savas tradīcijas. Un ar tradīcijām lieta ir tāda, ka tās veidojas laika gaitā. Sākuma tiek izmēģināts „šis”, pēc tam „tas”, tad vēl to samiksē, izmēgina arī „vēl kaut ko” un no tā visa atlasa to, kas atzīts par labu esam un tā dzimst tradīcijas….. katrā ģimenē var dzimt savas ziemassvētku tradīcijas, tās dzimst gadu laikā….. tad nu lūk – demokrātiskās tradīcijas dzimst gadsimtu laikā…

Tātad gadsimtu laikā ir izmēģināts gan šā, gan tā, tad vēl arī vēl kaut kā, līdz ir nonākuši pie labākā risinājuma…. Tāpēc mums nevajadzētu pēc katras neveiksmes pašu dzīvē uzreiz mesties vainot un norakt demokrātiskas tradīcijas un katru jauno „murgaino ideju” pieņemt kā pasaules glābiņu…. Padomājiet – vai tiešām pa šiem gadsimtiem nekur pasaulē neviens nav jau aizdomājies par šo jauno „murgaino iedeju”…..

Mums jāiemācās būt kritiskākiem un ne tik lētticīgiem. Tas bija ievadam, tagad pie paša temata. Kāpēc „profesionāļu valdība” ir „murgaina ideja”?

1)jau paša profesionāļu izvēle. lai tā būtu caurskatāma, būtībā jārīko vēl vienas vēlēšanas, šoreiz ministru kabineta, nevis Saeimas.... jebkurā citā gadījumā būs šaubas par profesionāļu izvēli. Tā nekad pat teorētiski nebūs caurskatāma un līdz ar to ir gan korupcijas riski, gan ietekmes riski (kā tu pierādīsi ka pirmais kandidāts ir profesionālāks par otru, līdz ar to jebkurš tevi vainos korupcijā)

2)kam šie "profesionāļi" atbildēs? šobrīd ministri atbild katrs savai partijai, bet tie seši? sanāk, ka laika gaitā atbildēs premjeram... vai kādam no malas ar pietiekami lielu ietekmi... un būs jāklausa uz vārda, savādāk var pazaudēt ministra amatu... redzi šobrīd ministru tik viegli nogāzt nevar, jo aiz viņa stāv partija, bet tāds "profesionāls" ministrs būs viegli ietekmējams jo uztrauksies par savu krēslu ...... (viņam nebūs politiskās aizmugures).

3) tā kā ministri nebūs pie partijas piederīgie, viņiem nebūs saikne ar partijām arī pie varas esošajām partijām un šeit paveras pat vairākas problēmas:

3.1.)partijām zūd ietekme, jo "profesionāļi" nav taču no partijām un būtībā partijas kļūst līdzīgas koalīcijas padomē esošajiem sadarbības partneriem un viņām būs jācenšas ministri pārliecināt, ka viņu vīzija ir tā pareizākā....līdz ar to partijām kļūst grūtāk pildīt priekšvēlēšanu solījumus, bet tad kāda jēga bija Saeimas vēlēšanām?, tad jau tiešām bija jābūt Ministru kabineta vēlēšanām....

Bet mēs taču Saeimu ievēlējām! Tās ir mūsu balsis! Daļa pilsoņu vēlais, lai tiktu aizstāvētas nacionāļu idejas, citi, lai Paristu…. Katram vēlētājam ir savi pārstavji Saeimā, citiem nacionāļi citiem paristi…. Partijas savus solījumus var pildīt, ja tām ir ietekme. Ja ietekmes nav tad sašķobās demokrātiskās pārstāvniecības pamati….

3.2.protams, partijas var jebkurā laikā triekt ministrus ratā..... kas trieks? un tad izrādās ka būtībā katru reizi koalīcija jāveido no jauna jo katrs balsojums Saeimā būs kā koalīcijas veidošana (jo ministri taču pie partijām nepieder un katra partija var balsot par vai pret viņu idejām)....

līdz ar to Saskaņa, ZZS, PAR,KPV, JKP..... tās visas kļūst līdzvērtīgas un vislielākā ietekme ir Saskaņai (jo vairāk balsu)........būtība nedaudz izšķīst gan pozīcijas jēdziens, gan opozīcija, gan koalīcija (Gobzema sapnis).....bet realitātē katru ceturtdienu būs jāveido jauna koalīcija katram balsojumam......un katru reizi savādāka (tirgošanās ar balsīm ies uz urrā!) partijām vairs nebūs morāla pienākuma balsot par sava ministra idejām…. Un tāpēc var sākties tā tirgošanās…

neesam naivi... zem šādām skaistām izkārtnēm kā "profesionāļu valdība" varam piedzīvot murgu zemes virsū...

22 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

 emotion 

4 0 atbildēt

 emotion 

1 0 atbildēt

Jap, profesionāļu valdības gadījumā Saskaņa iegūst lielāku ietekmīgo mandātu skaitu Saeimā, bet, ja pie varas salien JV, NA, AP un JKP, tad viņiem ir 50 balsis, kas nozīmē to, ka atbalstu jānopērk no Saskaņas apmaiņā pret amatiem Saeimas komisijās un prezidijā, kas jau nozīmētu ļoti lielu ietekmi + Saeimas balsojumos Saskaņai gandrīz vienmēr būs zelta balss izgāzt sabiedrībai labus priekšlikumus + atbalstīt veco partiju izvirzītos priekšlikumus, kuri sabiedrībai galīgi nav labi.

1 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt