local-stats-pixel fb-conv-api

Ksenofobiskie uzbrukumi Dienvidāfrikā1

48 0

Sveiki,

Es šajos iepriekšējos rakstos jau rakstīju par notiekošo Dienvidāfrikā kā uzbrukumiem pret baltajiem fermeriem, zemes pārdali un ,,Gatvol” kustību. Šajā rakstā gribu pastāstīt par uzbrukumiem pret ārzemniekiem(īpaši melnādainajiem imigrantiem no citām Āfrikas valstīm). Tā kā Dienvidāfrikai ir viena no pagaidām labākajām ekonomikām Āfrikas kontinentā, tad tā piesaista imigrantus no citām valstīm šajā kontinentā kā Somālijas 🇸🇴, Nigērijas 🇳🇬, Zimbabves 🇿🇼 utt.

Vēsturiski melnādainie ārzemnieki ir imigrējuši uz Dienvidāfrikas teritoriju dažādu iemeslu dēļ kā darba iespējām, patvēruma meklējumos utt., bet tieši pēc Aparteīda režīma krišanas ir pastiprinājušies ksenofobiskie uzbrukumi, kurus pastrādā vietējie melnādainie.

Iemesli šiem uzbrukumiem:
*Apgalvojums, ka daudzi no ārzemniekiem pastiprina noziedzību(pārdod narkotikas, izveido prostitūcijas tīklus utt.);
*Atņem darba iespējas no vietējiem. Tā kā valstī ir augsts bezdarba līmenis, tad daudzi redz imigrantus kā konkurentus. Tas ir arī tāpēc, ka daļa no šiem imigrantiem ir labāk izglītota un strādīgāka par vietējiem un var veiksmīgāk konkurēt darba tirgū.;
*Daudzi ārzemnieki izveido savus biznesus kā veikalu tīklus, naktsklubus utt., un pelna naudu, tāpēc vietējie redz viņus par mērķi, lai apzagtu.

Var pieminēt, ka viena no problēmās ar melnādainajiem imigrantiem ir, ka daļa no viņiem ienāk valstī nelegāli. Tāpēc sakarā ar ksenofobiski uzbrukumu palielināšanos valstī pastiprināti sāka pārbaudīt dzīvojošo ārzemnieku papīrus(pases, vīzas utt.), lai varētu samazināt nelegālo imigrantu skaitu. Pilsētās kā Johannesburgā ir ļoti daudz nelegāļi, jo pilsēta atrodas tuvu pie valsts robežas. Pēc 2011. gada pētījuma Dienvidāfrikā nelegālo imigrantu skaits mazliet pārsniedz 2 miljonus.

Sakarā ar šiem uzbrukumiem ir parādījies interesants arguments, ka vietējie neredz pozitīvo pusi no šiem imigrantiem. Piemēram:
*Viņi ir ar mieru darīt darbus, ko vietējie vispār vairs negrib darīt.;
*Biznesmeņi, kuri pārdod preces(kā pārtiku, drēbes utt.), stimulē importu, vairo preču dažādību un spēj tās pārdot par lētu cenu, lai valsts nabadzīgākie iedzīvotāji spētu tās atļauties.;
*Ārzemju biznesmeņi, kuri atver savus biznesus(kā resturānus, veikalus) izveido jaunas darba vietas vietējiem iedzīvotājiem.;
*Legālie ārzemnieki maksā nodokļus valstij.

Var saprast, ka daudziem Dienvidāfrikāņiem var nepatikt liels imigrācijas vilnis, bet skatoties ka valsts ekonomiskais stāvoklis ir pat pasliktinājies pēc aparteīda krišanas, valstij vajag jaunus biznesmeņus un darbspējīgus cilvēkus. Varu pieminēt, ka daudzi Dienvidāfrikāņi gaida valsts atbalstu vai pabalstus, un nemēģina izveidot jaunus biznesus vai tirdzniecības tīklus paši. Tas var būt vai nu slinkuma vai sliktās izglītības dēļ.
Šie ksenofobiskie uzbrukumi negatīvi ietekmē pat Dienvidāfrikas kompānijas(kā MTN(mobilo sakaru nodrošinātājs kā BITE Latvijā, vai Shoprite lētās pārtikas veikali), kuras operē citās Āfrikas valstīs kā Nigērijā. Piemēram 2013. gadā, kad Dienvidāfrikā notika ksenofobiskie uzbrukumi, tad Nigērijā MTN kompānijai vajadzēja laicīgi pārtraukt savu darbību, jo to ielenca protestētāji.

PS Es rakstā neiekļāvu ārzemnieku grupas kā pakistāniešus un Bangladesiešus, kuri arī emigrē uz Dienvidāfriku un atver savus biznesus.

Izmantotie avoti:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Xenophobia_in_South_Africa
https://www.sahistory.org.za/article/xenophobic-violence-democratic-south-africa-timeline
https://www.iol.co.za/news/south-africa/gauteng/crackdown-on-illegal-immigrants-in-joburg-sees-230-repatriated-14000840
https://africacheck.org/reports/do-5-million-immigrants-live-in-s-africa-the-new-york-times-inflates-number/
https://www.activateleadership.co.za/uncategorised/foreigners-doing-more-good-in-the-south-africa/
http://patonbrands.com/the-impact-of-xenophobic-attacks-on-south-african-brands/

Video par nesen notikušajiem ksenofobiskiem uzbrukumiem.
48 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

👌

0 0 atbildēt