local-stats-pixel fb-conv-api

Kremlis laikam jau atkal ir spēlējies ar vēlēšanām: šoreiz Maķedonijā0

11 0

Bijusī Dienvidslāvijas Republika Maķedonija nesen ir piedzīvojusi dezinformācijas kampaņu, kas tika vērsta pret tās referendumu par valsts nosaukuma maiņu. Aizdomīgi ir tas, ka vairākas lietas, jau atkal norāda uz Kremļa spalvainās mediju rokas darbībām, jo prokremliskie mediji vien nebeidza un nebeidz vēl joprojām muldēt un dezinformēt par notiekošo Maķedonijā.

Digitālās tiesu ekspertīzes pētījumu laboratorija (Digital Forensic Research LabDFRL) ir rūpīgāk papētījusi prokremliskās „ziņu aģentūras” Sputnik rakstus, kas publicēti pirms 30.septembra referenduma Maķedonijā. Tika noskaidrots, ka to konteksts ir „ārkārtīgi vienpusīgs, pretrunīgs un maldinošs.”

Runājot preses konferencē š.g. 14.septembrī, NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs apvainoja Kremli dezinformācijas izplatīšanā un ka tas traucējot Maķedonijai pievienoties aliansei.

Trīs dienas vēlāk, ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss, kurš bija ieradies Skopjē, lai demonstrētu Vašingtonas atbalstu referenduma rīkošanā, arī apvainoja Kremli „ietekmes operāciju izvēršanā” ar mērķi izgāzt balsošanu.

Saskaņā ar domnīcas Transatlantic Commision on Election Integrity, kuras līdzdibinātājs ir bijušais NATO ģenerālsekretārs Anders Fogs Rasmusens, mazāk kā divus mēnešus atpakaļ izveidotie Twitter konti aicināja boikotēt referendumu, beigās sanāca, ka šie konti veidoja līdz pat 10% no visas diskusijassociālajā medijā.

Ja šai Balkānu tautai izdotos manīt savas valsts nosaukumu, tā spertu platu soli pretī NATO un ES.

Vairāk kā 90% atbalstīja valsts nosaukuma maiņu neoficiālajā referendumā, apmēram 1/3 no kuriem piedalījās īstajā referendumā.

Īstā balsošana notika pēc ilgstošas informācijas kampaņas, kura aicināja boikotēt referendumu, tika izveidoti simtiem jaunu interneta vietņu, kas aicināja Maķedonijas pilsoņus palikt mājās, bet Facebook lietotājus – sadedzināt vēlēšanu biļetenus.

Tika novērota arī viltus ziņojumu izplatīšana internetā attiecībā uz referendumu un valdību.

Piemēram, kāda horvāta popmūzikas zvaigznes mūzikas klips arī tika izmantots kā viltus pierādījums, lai pierādītu policijas vardarbīgo izturēšanos pret sievietēm, kas protestēja Maķedonijā pret valsts nosaukuma maiņu.

Dažās citās vietnēs tika mēģināts radīt spriedzi Maķedonijas albāņu diasporas vidū, kuri 2001.gadā gandrīz jau sāka pilsoņu karu, kad vairākas etnisko albāņu grupas sacēlās pret valdību, izejot Skopjes ielās.

Ja ir interese, vairāk informācijas var iegūt šeit:

https://euvsdisinfo.eu/russian-election-meddling-in-the-us-and-beyond/

https://euvsdisinfo.eu/military-intelligence-fake-online-personas-fake-local-news-how-russia-targeted-us-elections/

https://euvsdisinfo.eu/uk-the-latest-target-of-fake-russian-twitter-accounts/

https://euvsdisinfo.eu/russian-influence-in-montenegro-disinformation-threats-and-attempted-regime-change/

https://euvsdisinfo.eu/figure-of-the-week-70-million/

11 0 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://Kasjaks.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000