local-stats-pixel fb-conv-api

Indieši Ugandā 👳🏾‍♂️ 🇺🇬2

115 0

Sveiki,

Man jau bija īss raksts par indiešu komūnām Āfrikā, bet šajā rakstā es gribu sīkāk pastāstīt par indiešiem Ugandā.

Jau kopš 19.gadsimta indieši dzīvo Ugandā, un spēlē lielu lomu valsts ekonomikā. Sākumā viņi iebrauca Britu 🇬🇧 kolonizācijas periodā(1890os-1960os) kā kalpi vai strādnieki, lai uzbūvētu vilcienu maģistrāli, bet tad 1901. gadā, kad līgums beidzās, atgriezās Indijā 🇮🇳. Tad valstī palika vien 6000 indiešu, bet laika gaitā daudzi indieši sāka uz turieni emigrēt. Ar laiku briti pacēla indiešu sociālo statusu, un tie iegāja ekonomikā un politikā, lai būtu pa vidu jeb palīdzēt komunicēt britiem starp vietējiem āfrikāņiem.

1972. gadā valsts prezidents Idi Amans apsūdzēja indiešus vietējo melnādaino iedzīvotāju izmantošanā, neintegrēšanos sabiedrībā. Tajā laikā indiešiem piederēja ap 90% no pastāvošiem biznesiem valstī. Tāpēc daudziem indiešiem(ap 70 000) tika dotas 90 dienas, lai pamestu valsti. Līdzīgi kā notika Zimbabvē 🇿🇼 ar baltajiem fermeriem 👨🏼‍🌾 valsts pārņēma indiešiem piederošos īpašumus un biznesus. Daudzi indieši aizbēga uz Rietumvalstīm(īpaši Lielbritāniju). Pēc tam Ugandas ekonomika saruka un pasliktinājās. Tāpēc 1986. gadā prezidents Yoweri Museveni aicināja indiešus atgriezties valstī. Daži, kuri atgriezās, pat atguva savus biznesus, kurus atstāja.

Pašlaik valstī dzīvo ap 27 000 indiešu. Lai gan viņi veido ap 1% no valsts populācijas, viņu piederošo biznesu ienākumi veido 65% no vietējiem ienākumiem(domestic revenue- latviski), un dod darbu ~1 miljonam vietējo iedzīvotāju.
Vietējie melnādainie iedzīvotāji apgalvo, ka indieši diskriminē viņus darbavietā maksājot mazas algas un izturoties slikti. Tad negrib integrēties ar viņiem, jo uzskata tos par zemākajiem. Ir vēl versija, ka viņiem skauž, ka indieši ir veiksmīgāki ar biznesu.
Indieši apgalvo, ka daļa ugandiešu ir slinki, un apvainojas, kad indiešu bosi viņiem saka, lai ir strādīgāki.
Pagājušā gadā Ugandas indieši grib, lai Ugandā kā Kenijā 🇰🇪 indiešu komūna tiktu likumiski reģistrēta kā cilts. Tik un tā sanāk pat asiņainās sadursmes starp indiešiem un vietējiem melnādainajiem.

Pašlaik valstī uzmanība tiek pievērsta ķīniešiem, kuri tagad valstī nodarbojas ar infrastruktūras projektiem. Viņi darbā ņem pārsvarā citus ķīniešus un slikti izturas pret vietējiem darba vietās.

Fakti par Ugandu:
*galvaspilsēta- Kampala;
*valsts valodas- Svahili, angļu;
*populācija- ~41 miljons;
*valūta- Ugandas šilings(UGX);
*valsts dzimstības rādītājs ir ~5 bērni(viens no augstākajiem pasaulē);

Izmantotie avoti:
https://globalpressjournal.com/africa/uganda/tension-indians-blacks-uganda-continues-sometimes-leading-violence/
https://www.google.co.za/amp/amp.abc.net.au/article/9289976
http://indianassociationuganda.com/about-us
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Uganda
https://www.tremr.com/Duck-Rabbit/when-blacks-are-racist-ugandas-expulsion-of-indian-bloodsuckers
http://ugandatravelblog.com/information/is-uganda-safe-for-indians/

Video par to, ka indieši grib tikt pasludināti par cilti valstī.
115 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000
Ko tu slinķiem padarīsi. Bet indusi malači
1 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt