local-stats-pixel fb-conv-api

Baltā privilēģija13

93 1

Sveiki,

Es gribu pastāstīt savas domas par terminu ,,baltā privilēģija”(white privilege- angliski), kurš mūsdienās īpaši figurē Rietumvalstīs.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/White_privilege
Šis termins ir radies ASV 1935. gadā.
Tad baltie strādnieki valstī bija priviliģēti statusā(izņemot īrus), bet mūsdienās viss ir mainījies un jebkuram ir iespēja dzīvē izsisties.

Problēma ar to terminu ir, ka mūsdienās daudzi uzskata, ka baltiem ir vieglāka dzīve, karjera utt... ASV 🇺🇸 , manuprāt, tas ir aizgājis par tālu, jo tur tagad baltos sāk vainot gandrīz visās problēmās. Varbūt tas notek daļēji, ko baltie veido vislielāko etnisko grupu valstī, un tāpēc to ir vieglāk vainot?
Dienvidāfrikā 🇿🇦 daudzi pārņēma to uzskatu, jo kopē ASV sociālās normas. Šajā valstī ap 1/4 balto iedzīvotāju dzīvo nabadzībā, un daudzi nevar atrast darbu, jo ir likums par rasu kvotu sistēmu darbavietās. Baltie veido knapi 10% no valsts populācijas. Šīs situācijas dēļ daudzi baltie no šejienes emigrē uz valstīm kā Jaunzēlande. 🇳🇿

Es personiski neticu, ka esmu priviliģēta, jo esmu piedzimusi ar baltu ādu. 🤦🏻‍♀️Esmu strādājusi ar dažādu tautību un rasu pārstāvjiem, bet man nekad nelikās, ka man ir kaut kāda privilēģija.
Man ir sanācis paceļot pa dažādām valstīm kā ASV, Grieķija, Dienvidāfrika utt., un esmu redzējusi daudz nabadzīgus baltos, kuriem nepiemīt nekādas privilēģijas.

Varat komentēt savas domas par šo terminu... 📝

Fakti par ,,balto privilēģiju”
93 1 13 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 13

0/2000

Ir 21. gs vienlīdzība. Drīzāk izskatās ar balto nāciju manipulēšanas.

Neviens nez kpc nerunā par to, ka musulmaņiem bija vergi dažādās ādas krāsās. neviens nerunā, ka latvieši un citas baltās tautas bija vergi citām lielākām tautām...

8 1 atbildēt

kāpēc latvieši uztraucās par šo primitīvo amerikāņu problēmu? mēs, par laimi, dzīvojam valstī bez rasu dažādības. lai taču amerikāņu sjw turpina piedirst sociālos tīklus ar šo sūdu, tā ir viņu problēma. nogurdinoši klausīties, kā visur runā par rasismu (pārsvarā kas nemaz nav rasisms, tikai ''wow, šajā filmā nav neviena melna aktiera galvenajās lomās, rasisms!111 tipa sūds, kas tikai rada rasu saspīlējumus, kur to nemaz nav). vismaz šeit mēs varam no tā atpūsties?

5 1 atbildēt

Katram vajg kādu ko vainot. Melnajiem - baltie. Sievietēm - vīrieši. Latviešiem - Krievi. Tādas lietas nemainās, bet ieskaidrot melnajiem, ka baltie vairs nav priviliģēti būtu tik par grūti kā ieskaidrot Latvietim, ka PSRS nav vainojams valsts krīzē.  emotion 

3 0 atbildēt
Robxx11-ko baltajam cilvēkam darīt āfrikā Ko Melnajam cilvekam darit amerika ,vai eiropa ?
0 0 atbildēt

Es uzskatu, ka ja tu lieto vārdu ''rasisms'' tad tu esi rasists. 

Ja tu cilvēku ar brūnu ādas krāsu sauc par melno nevis par cilvēku tad tu esi rasists.

Cilvēki nepiedzimst par rasistiem. Rasismu iemāca.

1 1 atbildēt

nu tu jau visu pateici - tā ir daļēji palieka no verdzības laikeim, kad nigeri bija zemāka šķira un otrs tas ka baltos var vainot. es nez, varbūt ir vēl kkādi faktori, par šo terminu, bet 1 gan man nav skaidrs - ko baltajam cilvēkam darīt āfrikā  emotion  emotion 

1 3 atbildēt
emotion
0 2 atbildēt