local-stats-pixel fb-conv-api

Kur Ir Mona Lisa?29

336 3

Cik vienkarshi! - Luvraa. Bet viss nav tik vienkarshi kaa izskataas.

Eiropaa Mona Lisa ir labaak zinaama kaa "La Gioconda", tulkojumaa-smaidoshaa sieviete. Visi zina, ka shis darbs tapis maakslinieka Leonardo da Vinci rokaam. Mona Lisa (Mona ir saiisinaajums Madonna) bija 24 gadus veca, preceeta sieviete. Vinja bija sieva virietim, kursh bija 20 gadus vecaaks par vinju - bagaatnieks Francesco del Giocondo. Kad Leonardo saaka ziimeet sho sievieti aptuveni 1500 gadaa, vinja tikko bija zaudeejusi beernu. (Vasari, Leonardo biograafs, ir teicis, ka agraak lai liktu Mona Lisa smaidiit, vinjas viirs algojis aakstus un muzikantus).

Nezinaamu iemeslu deelj Leonardo kljuva apseests ar sho sievieti, un ziimeeja vinju vairaakus gadus no vietas, kaut gan nekad nebija apmierinaats ar savu darbu. Shis deva valju runaam par to, ka Leonardo bija iemiileejies vinjaa, un vinji kljuva miiljaakie. Kaut gan shis variants nav ticams, jo kaa mees zinaam Leonardo bija homoseksuaalis. Leonardo atdeva nepabeigtu Monas Lisas portretu vinjas viiram, kad Leonardo pameta Florenci 1505 gadaa, bet katru reizi kad vinjsh atgriezaas, vinjsh turpinaaja ziimeet sho portretu. Leonardo straadaaja pie shii darba 4 gadus, un taa arii atstaaja vinju nepabeigtu.

"Darbs tika nodots Francis, Francijas karalim...", un tas, kaa mees domaajam ir shis slavenais portrets Luvraa. Bet sheit rodas daudzi jautaajumi - Leonardo atdeva nepabeigtu portretu Mona Lisa viiram, un domaajams, ka Giocondo gjimene neshkjirtos no shii portreta tik vinkaarshi. Veel jo vairaak - portrets Luvraa ir pabeigts.

Ir veel viens interesants pavediens shajaa misteerijaa. 1584 gadaa, maakslas veesturnieks Giovanni Paolo Lomazzo sarakstiija graamatu par maakslu, skulptuuraam un arhitektuuru, un shajaa graamataa vinjsh runaa par "La Gioconda" un "Mona Lisa" kaa par diviem dazhaadiem darbiem.

Peec jaunaakajiem peetnieciibas datiem, tiek uzskatiits, ka shii nepabeigtaa Mona Lisa tika aizvesta no Francijas uz Anglijas pilseetu Somerset. Tieshi pirms Pirmaa Pasaules Kara, Hugh Blaker nopirka liidziigu portretu par paaris ginejaam un aizveda sho portretu uz Isleworth. Shis portrets ir lielaaks par Mona Lisa Luvraa, un ir nepabeigts. Veel viens pieraadiijums tam, ka Blaker'a glezna ir iista Mona Lisa ir tas, ka maakslinieks Rafaels ir redzeejis sho darbu Leonardo studijaa, un uzskiceeja to. Shii skice paraada, ka uz gleznas ir divas kolonnas, kuras ir redzamas Isleworth Mona Lisa, bet nav redzamas Luvras Mona Lisa.

Bet tad atkal rodas jautaajums - ja leedija Luvraa nav Lisa del Giocondo, tad kas vinja ir? Gandriiz ar pilniigu paarlieciibu var teikt, ka vinja ir Constanza d'Avalos, leedija kura bija zinaama apkaimee kaa "smaidoshaa" - la gioconda.

336 3 29 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 29

0/2000

Interesanti!

20 0 atbildēt

nu neviens jau nevar zinat. vel populara versija, ka tas ir ats DaVinci :p

11 0 atbildēt

1)Nevaru neko piebilst par uzvaardiem. Es vinjus neizdomaju.

2)Leonardo nesaaka ziimeet tieshi sho portretu 1500 gadaa,vinjsh saaka ziimeet vinju dazhaados veidos. Ja lasi uzmaniigi, tad izlasiisi, ka vinjsh nekad nebija apmierinaats ar darbiem, kuros atteelota vinja.

10 0 atbildēt

Raksts ir manis rakstiits un info njemts no graamataam. Nosleepumus risinaat ir labi, bet es nedomaaju, ka kaads jebkad atrisinaas kaut pusi no misteerijaam, kas ir mums apkaart.

Un reitingus necelju, nav vajadziibas.

10 1 atbildēt

mums kultūrvēsturē vēl stāstija, ka esot teorija, ka da Vinči esot Monas Lizas portretā centies attēlot sevi, un salīdzinot Mona Lizu ar pāris viņa pašportretiem tiešām ir saskatāma līdzība.

9 0 atbildēt

Raksts interesants, vien radās pāris jautājumi:

1) ""La Gioconda", tulkojumaa-smaidoshaa sieviete" - "bagaatnieks Francesco del Giocondo" - sanāk, ka tam vecim uzvārds bija smaidošā sieviete? :D

2) "Leonardo saaka ziimeet sho sievieti aptuveni 1500 gadaa" - "Leonardo atdeva nepabeigtu Monas Lisas portretu vinjas viiram, kad Leonardo pameta Florenci 1505 gadaa" - "Leonardo straadaaja pie shii darba 4 gadus" - matemātika...?

 

bet + anyway ;)

9 1 atbildēt

1) Par uzvārdiem ok, Tu viņus neizdomāji, tad lūdzu linku uz oriģinālo informāciju.

2) Nekur tekstā nav minēts ka bija vairāki darbi. tagad palasiju uzmanīgāk, sanāk vēl interesantāk - sāka zīmēt 1500. gadā, atdeva nepabeigtu darbu 1505. gadā, bet katru reizi kad atgriezās, turpināja zīmēt šo portretu... rēķini kā  gribi, sanāk krietni vairāk par 4 gadiem.

 

negribu tagad vnk piekasīties, kā jau teicu, raksts ir interesants, vienīgi gribētos lai, ja jau liec tādu rakstu, kurš it kā risina kkādus noslēpumus, tad savāc informāciju, pārbaudītus faktus, nevis vnk nokopē rakstu no kkurienes un iemet te, lai celtu reitingus.

10 3 atbildēt

+++

7 0 atbildēt

paga pag pag pag, da Vinčī bija homo? jobanijvrot o.O emotion  

6 0 atbildēt

raksts forš .. tik bišk jocigi izskatas kad katra vārda garumzime vai mīkstinajuma zīme ir ka divi burti .. :D

6 0 atbildēt

interesanti..šito pirmo reizi uzzināju..zināju tik, ka itkā domā, ka leonardo pats sevi šeit atveidojis

6 0 atbildēt

Lol , es esmu macijies , shita vecene vsp ka ziantnieki izvirza hipotezi anv nemaz sita , jo salidzinot Leonardoo^^ un sitas vecenes sejas iezimes daudzas sakrit ar vinju..

5 0 atbildēt

Es domāju kas tur  diivains Monai Lisai tach nav uzacu!!!! :D

5 0 atbildēt

shis portrets nav ziimeets, vinjsh ir gleznots

5 0 atbildēt

:D

3 0 atbildēt

emotion

3 0 atbildēt

Vienīgais ko par šo glezni līdz šim zināju ir ka viņš itkā iegleznojis savus sejas vaibstus viņas sejā un jā, tiešām var saskatīt līdzību.

Šitajā tekstā biš beigās neiebraucu.. 

3 0 atbildēt

emotion neko nesaprotu!

2 0 atbildēt

Nav uzacu, jo bija mode tās nodzīt!!

2 0 atbildēt

esmu dzirdējusi, ka Mona Lisa ir DaVinči kalps - vīrietis

1 0 atbildēt