local-stats-pixel fb-conv-api

Centrālija, Pensilvānijas štats - īstā Silent Hill22

106 10

Daudzi ir redzējuši šausmu filmu Silent Hill, taču maz kurs zina, ka zem Sailenthilas stāsta slēpjas īsta pilsēta - Centrālija, Pensilvānijas štats.

Tātad galvenais: Kas īsti notika, ka tagad šī pilsēta kļuvusi par ASV spoku pilsētu simbolu?

Pilsētas vēsture sākās 19. gs. vidū. Tolaik antracīta un akmeņogļu industrija bija galvenais darbadevējs visā ASV, un Centrālija tika izveidota pie ogļu raktuvēm. Tā bija strādnieku pilsēta. Gadrīz visi, kas dzīvoja pilsētā bija saistīti ar darbu raktuvēs. 

1962. gadā pilsētas iedzīvotājus piemeklēja viņiem katastrofisks notikums. Tukšā pamestā šahtā tika sadedzināti atkritumi, taču uguns  noķēra atklātu ogļu dzīslu. Uguns tika nodzēsta, taču dažas dienas vēlāk ne no kā atkal sākās ugunsgrēks šahtā. Cilvēki stundām strādāja, lai nodzēstu uguni, un šķita, ka viss ir kārtībā, taču ogles turpināja gruzdēt un pazemes ugunsgrēks izplatījās tālāk pa raktuvēm.(Raktuves tika slēgtas, taču nelegāls darbs turpinājās līdz part 1982. gadam.) Vairāk kā 20 gadus cilvēki cīnijās ar pēkšņiem uzliesmojumiem, ka arī centās atrast ugunsgrēka robežas un to ierobežot, lai tas nenodarītu vēl lielāku postu.

80. gadu sākumā ugunsgrēks bija izpleties aptuveni 810 000 kvadrātmetru lielā teritōrijā. Cilvēkiem nācās pamest mājas, jo oglekļa monoksīda daudzums gaisā bija sasniedzis dzīvībai bīstamus līmeņus.

Arī visi turpmākie mēģinājumi nodzēst vai ierobežot pazemes ugunsgrēku ir bijuši neveiksmīgi. 40 miljonus dolāru un 48 gadus  vēlāk uguns vēl joprojām ložņā pa vecajām raktuvēm. Uguns, dūmi, izmeši un toksiskās gāzes, kuras virszemē nonāk caur veco māju pagalmiem, pagrabiem un ielām ir burtiski sarāvušas pilsētu gabalos. Lielāka daļa māju tika atzītas par dzīvībai bīstamām un cilvēki parvietoti, lai gan daži pilsētas patrioti atteicās pārvākties.

Kamēr pilsētas raktuves strādājā pilnā sparā pilsētā bija ~ 2000 iedzīvotāju + ~500, kas dzīvoja netālu no tās (lielāka daļa netālajā ciematā Birnsvilā), bet 2010. gada sākumā oficiāli pilsētā reģistrēti vien  7 iedzīvotāji.

Pētijumi rāda, ka ja uzgunsgrēku neizdosies apturēt, tas turpinās ieviesties aizvien jaunās ogļu dzīslās, un tiks apdraudēta arī netālā pilsēta Ešlenda. Turklāt aptuvenie aprēķini liek domāt, ka ogles turpinās degt vēl 250 - 1000 gadus.

Daudzās kartēs pilsētas paliekas nemaz netiek uzrādītas. Ilgu laiku cilvēki brauca pa 61. ceļu aiz Ešlendas nogriezās uz apvedceļa, domājot, ka apbrauc tilta remontu vai ko tamlīdzīgu, un pēc brīža atgriezās uz 61. ceļa, nemaz nenojaušot, kas notiek turpat blakus.

Tāds nu ir Centrālijas stāsts...

« 1  2  3 »
106 10 22 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 22

0/2000

a kurš idiots šahtā dedzina atkritumus? :D

3 0 atbildēt

tur jau nevienam neienāca prātā, ka tas viņus var nogalināt...

3 0 atbildēt

 

labs raksts!!! :)) +++++

2 0 atbildēt

Wow, kas to būtu domājis, ka uguns ogļu raktuvēs šitā var uzvesties emotion  Žēl tos resursus, kas nu tagad iet zudumā.

A kas ir antracīts?

Autoram atzinība, par labām pavārprasmēm! emotion

1 0 atbildēt

Nez kas taj kapsula ir ^^

1 0 atbildēt

jauka pilsētiņa emotion

1 0 atbildēt

nu jopcik viens ugunsgrēks un ciemats aizslaucīts emotion

1 0 atbildēt

labs raksts! Paldies! emotion

1 0 atbildēt

2. bilde, kur rakstīts 1915. gads - spriežot pēc automobīļiem tie ir 50-tie gadi, varbūt arī 60-tie

1 0 atbildēt

.. pastrādājis . :)

1 0 atbildēt

es atradu šo vieto google maps . izskatas ļoti ticams stāsts +++ varetu vel kko līdzīgu

0 0 atbildēt

kopī peists? es kko līdzīgu lasīju?

0 1 atbildēt

Dangerous gases;DD.

1 8 atbildēt