local-stats-pixel fb-conv-api

Anesthesia awareness17

196 4

Katru gadu vairāk kā 21 milj. cilvēku veic anestēziju. Vairums šo cilvēku cieši iemieg, viņi to neatceras, bet 30 tūkst. cilvēku gan tik ļoti nepaveicas- viņi nevar iemigt, nokļūstot zem fenomenāla slazda ar nosaukumu "Anesthesia awareness", jeb “netīšu iekšējās operācijas apzināšanos”. Tās upuris kļūst pilnībā paralizēts- viņš nespēj pasaukt palīdzību, viņš atrodas narkozē. Parasti tas notiek tad, kad pacientam netiek ievadīta pietiekami liela deva anestēzijas vai pretsāpju līdzekļa, lai novērstu atgriešanos pie samaņas vai pamošanos operācijas laikā.

Ir divu veidu apziņas stāvokļi:
1) Izpratne- kad pacients, sķiet, apzināti atbild uz komandām, bet pēc operācijas viņš neko tādu neatceras.
2) Iegaumēšana un atmiņa- kad pacients spēj atcerēties notikumus, kuri norisinās operācijas laikā, bet nespēj uz tiem reaģēt.

Ipaši traumējošs anastēzijas veids ir iegaumēšana un atmiņa operācijas laikā, kad pacients spēj izjust lielas sāpes un skaidri apzinās situāciju. Mazāk nopietnos gadījumos pacients spēj atcerēties tikai nelielu daļu sarunas, notikumus, spiedošu sajūtu vai elpošanas grūtības.
Arsti parasti nevar zināt vai pacientam ir apziņa operācijas laikā vai nav, tādēļ tiek izteikts pieņēmums, ka varētu pieņemt profesionālus savā jomā, kuri spēj apzināt pacienta uzvedību operācijas laikā.

Nereti tie pacienti, kuri ir ko tādu piedzīvojuši, cieš no halucinācijām, bezmiega un vispārēju psiholoģisko nestabilitāti. Daži tā arī nav nekad spējuši atgūties un izbeiguši savas mocības, padarot sev galu.

 

196 4 17 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 17

0/2000

mākslīgā skaistuma kkādā n-tajā sērijā arī bija pa šo pašu :P  Bet es labāk izvēlos atmest slidiņas, nekā izjust to briesmīgo bezpalīdzības sajūtu.

7 0 atbildēt

Filma redzeeta tiesham laba,raksts ari interesants ... vairak tadu,man tadas lietas Interese .. 2 dala buus?!+

5 0 atbildēt

Interesants raksts, bet tajā pašā laikā šausminoša liekas bezpalīdzības sajūta.

++

5 0 atbildēt

Awake super filma ^_^

4 0 atbildēt

emotion

4 0 atbildēt

Ir pat gadijies... Protams nebija neda nezeligaka operacija, bet nu tas ir stulbi peksi just, ka tiek griest un suts un vienigais ko var izdarit...Gaidit.

4 0 atbildēt

Raksts labs, ir vēl kkāda baigākā šausmene par šito, kkad ļoti sen skatījos!

1 0 atbildēt

pat esmu izjutis to sajūtu,kad prāts atmostas operācijas laikā,bet ķermenis bija bezjūtīgs,viss ko dzirdēju bija neskaidras ārstu balsis un jutu spožu gaismu uz acīm,uz doto brīdi protams neko neapzinājos,jo biju ''sakaifots''.par laimi tas bija uz īsu brīdi,jo drīz vien atkal dabūju masku uz sejas..pēc operācijas sajūa gan bija ērmīga,bet nekādas traumas uz mani tas nav atstājis.

0 0 atbildēt

njaa filmu esmu redzējis ir laba

0 0 atbildēt

Un mani tuvākajā laikā gaida operācija, negribētos ko šitādu emotion

0 0 atbildēt

uhh, labais raksts.. priecājos, ka man anestēzija pilnībā strādā. :D neko neatceros no operācijas un neko nejutu.. :D +

0 0 atbildēt

2) Iegaumēšana un atmiņa- kad pacients spēj atcerēties notikumus, kuri norisinās operācijas laikā, bet nespēj uz tiem reaģēt.   

P.S.Man bija aizdegunes mandeles raušana vajadzīga,es visu redzēju,es šo to jutu,es atceros,ko ārsti teica....

0 0 atbildēt

labi kad uz mani iedarbojas.. tādu sajūtu nemūžam negribētu izjust, bet nu jāa, kurš gan gribētu.

0 0 atbildēt

 

tapēc vislabākais irvnkaizlieties līdz komatozam stāvoklim :D pašam ar reiz gadijās atjēgties uz galda,kad ķirurgs šuva kopā,tik man paveicās, biju kominiekā,sāku bļaut šim virsū lai beidz ar adatu spēlēties un laiž uz mājām alu dzert!!! emotion

0 0 atbildēt

nja noskatoties filmu awake sapratu ka negribeetu lai maa veic anesteeziju

un ja nu es butu tas cilveeks kuram neiedarbojas?

brr shausmiigi vien iedomajoties

0 0 atbildēt

Es ar operācijas laikā jutu kā man griež- nesāpēja, bet sajūta bija interesanta. Man patika. Bija jautri.

0 0 atbildēt

pohuj

0 4 atbildēt