local-stats-pixel fb-conv-api

Vai čigāni ko spēj?6

Muzikanti, dancotāji, klejotāji, zirgu pazinēji, brīvie dabas bērni, viltnieki, blēži, savu īpašo tradīciju piekopēji, pārdabisko lietu pārzinēji, zīlētāji, pesteļotāji – tāds ir cauri gadsimtiem un pasaules valstīm izveidojies priekšstats par romiem jeb, kā ierastāk teikt, čigāniem. Tauta, uz kuru no laiku laikiem raugās ar aizdomām, kura visas pasaules valstīs ir tik pazīstama un atšķirīga, ka reizē izsauc gan noliegumu, gan ziņkāri.

Šis raksts ir īpašs. Pirmkārt, tāpēc, ka raksta autors ir roms Dainis Krauklis, kurš piekrita uzrunāt savu tautiešus, uzaicinot viņus uz atklātu sarunu. Otrkārt, sarunas temats – tiks runāts par to, kā Dainis pats saka, par ko parasti klusē, par ko klīst nostāsti un leģendas, no kā baidās gan lieli, gan mazi. Runa būs par romu lāstu spēku, par šīs tautas mistiskajām spējām.

Pirms dodam vārdu autoram – nedaudz par viņu pašu. Dainis Krauklis ir dzimis 1980. gada aprīlī Tukumā. Beidzis Kandavas K. Mīlenbaha vidusskolu, devies uz Vāciju, kur apguvis antropozofiju un vācu valodu. Atgriezies dzimtenē, iestājies Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā, Pedagoģijas fakultātē, Mūzikas un dejas pedagoģijas katedrā, 2008. gadā absolvējis mūzikas skolotāja un muzikālo kolektīvu vadītāja programmu (kordirigēšanā).

Tajā pašā gadā viņš vēlreiz iestājies Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā, nu jau Sociālo zinātņu fakultātē, Informātikas un dabaszinātņu katedrā , 2011. gadā absolvējis sporta un bioloģijas skolotāja programmu.

Paralēli studijām Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā Dainis studējis arī LU Ķīmijas fakultātē, Ķīmijas didaktikas centrā B1, B2 kursu un arī ESF organizētos kursus ķīmijā un dabas zinātnēs.

Patlaban Dainis studē maģistrantūrā mūzikas pedagoģijas programmā, strādā par skolotāju, raksta dzeju, komponē mūziku, ceļo, uzstājās un turpina pētījumu Čigāni caur gadsimtiem līdz mūsdienām.

6 4 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000
Kur raksts?
1 0 atbildēt

plus tikai par to ka visi cigani nav vienadi! ir arii gudri!

0 0 atbildēt

Turpinajumaa

0 0 atbildēt
:D
0 0 atbildēt

Hmm. Vecus rakstus pārkopēsi?

0 0 atbildēt
Tiešām, kur raksts?
0 0 atbildēt