local-stats-pixel fb-conv-api

Lietuvas latvieši (19)1

142 0

Iepriekšējo rakstu vari izlasīt
http://spoki.tvnet.lv/liktenis/Lietuvas-latviesi-18/702585

Ikerminde (vācu: Ueckermünde) ir ostas pilsēta Vācijā, Mēklenburgā-Priekšpomerānijā, valsts galējos ziemeļaustrumos pie Ikeres upes ietekas Baltijas jūrā.

Rakstīšu to, ko nupat vēl mans brālis pēc atmiņas pastāstīja. Ikermindē bijusi ļoti raiba internacionāla kompānija. Tur sastapis divus latviešu puišus un nolēmuši turēties kopā, viņu grupā bijuši arī vācu jaunieši, kas centušies dažādi simulēt . Vīņam palaimējies, ka grupas darbu vadītājs esot bijis ļoti saprātīgs vācietis- katram ar mēru no rīta iemērījis izrokamo tranšejas gabalu. Tas bijis grāvis ar izrakto zemju valni priekšā. Tad, kad savu darbu nobeidzi, vartēji iet atpūsties. Rakšana tikai ar lāpstām. Cilvēku ļoti daudz. Ēdināšana diezgan slikta, bet badā gluži nemira. Tā tika nocietināts viss jūras krasts, jo gatavojās varbūtējam krievu desantam no jūras, jo uzskatīja, ka Oderas upei krievi pāri netiks, Tā skaitījās labi nocietināta. Kā vēlāk izrādījās , krievi pie Šcecinas tika pāri Oderas upei. Ščecina bija liels militārās rūpniecības centrs (piemēram, šeit armijas vajadzībām tika ražotas automašīnas Stoewer), tāpēc 1944. gadā vairākos britu uzlidojumos Ščecina tika nopostīta (65% procentu ēku, visa osta un pilsētas centrs). 1945. gada 26. aprīlī Sarkanā armija pēc sīvām kaujām ieņēma pilsētu un pārrāva frontes līniju.
Ikermindes nocietinājumos aprīļa vidū darbi skaitījās nobegti. Sekojis priekšlikums tūdaļ iestāties SS rindās. Neviens nezināja, kas notiks, ja atteiksies. Tie kas iestājās, varēja tūdaļ stāties ierindā, pārējie varēja dabūt divu nedēļu atvaļinājumu, lai aizbrauktu līdz mājām, deva vēl sauso pārtiku divām nedēļām. Katrs domājošais saprata, ka 2 nedēļas ir tīrais laika ieguvums un izvēle bija tikai viena. Brālis atgriezās pie mums ar Urlaubkarti (atvaļinājuma karte) kabatā un sauso pārtiku somā.

Mēs neko nezinām cik tālu fronte, bet amerikāņu uzlidojumi kļūst biežāki, mūs jau gaisa trauksmes laikā pieteikts obligāti doties uz bumbu patvertni. Ir dienas , kad viena trauksme tikko atsaukta, neesam vēl līdz mājām nokļuvuši, kad sākas jauna.Sirēnas kauc visu dienu. Mums Grabovā stratēģisku objektu nav, mums lido pāri, bet Ludvigslustei gan tiek.
Brālim tagad liela problēma. Atgriezies arī Reimaņa brālis un viņam zināms cik manam brālim ilgs atvaļinājums. Zinājām arī , ka Reimaņa kungs ir partijas biedrs un kā viņš reaģēs, ja mans brālis nekur neaizies. Laiks vienmēr ienes savas korekcijas,

142 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

es jau nojaušu, kas būs tālāk, bet citiem priekšā neteikšu.

2 0 atbildēt