local-stats-pixel fb-conv-api

Kā mēs uz Sočiem braucām (1)4

260 0

Sākumu vari izlasīt

http://spoki.tvnet.lv/liktenis/Ka-mes-uz-Sociem-braucam/687132

Bez starpgadījumiem nokļūstam ar tūristu autobusu Novorosijskas ostā.
Fotografējamies ar mūsu veco fotoaparātu Zenit 3M, kas sver vismaz kilogramu, uz sadūmotā kūrorta fona.
Pārsteidz tumšie zemie mākoņi, kas kopā ar dūmiem veido virs pilsētas biezu smogu. Cik skursteņi saredzami , no visiem veļas melni dūmu mutuļi. Toreiz arī pie mums par gaisa tīrību vēl nedomāja un daudzas Mežaparka un Sarkandaugavas priedes vēl šodien ar panīkušām galotnēm.
Nu jau zinām, ka brauksim ar kruīza kuģi Admiral Nahimov un dodamies tā virzienā. Toreiz par šo kuģi, izņemot nosaukumu un , ka tas mūs vedīs uz lielāko kūrortpilsētu Sočiem, neko nezināju, nezināju arī , ka tas tieši pēc 20 gadiem nogrims turpat netālu no Novorosijskas ostas.
Pastāstīšu par šo kuģi nedaudz šodien. Sākotnēji tas bijis Vācijas kuģis SS Berlin III, būvēts 1925. g. Brēmenē. Līdz 1939.g kursējis Brēmene - Ņūjorka. 1939.g. remontēts. Pārbūvēts un kara laikā kalpojis armijas vajadzībām kā hospitāļa jeb slimnīcas kuģis.
Pēc kara nonācis PSRS īpašumā , parbūvēts atkal un kursēja Melnajā jūrā kā pasažieru laineris iecirknī Odesa - Batumi, vēlāk Novorosijska - Soči.
Avarēja 1986.g.31. augustā, dodoties uz Sočiem kārtējā reisā neilgi pēc izbraukšanas no Novorosijskas ostas. Saskrējās ar kuģi Pjotr Vasev, kas transportēja graudus no Kanādas. Kuģis nogrima 7 minūtēs, glābējkuģi un heliokopteri ieradās pēc 10 minūtēm. 423 no 1234 cilvēkiem gāja bojā. Sešdesmit četri no tiem bija apkalpes locekļi un 359 bija pasažieri. Tiesā par vainīgiem atzina abus kapteiņus un piesprieda katram 15 gadus cietumsodu, bet 1992.g no ieslodzījuma atbrīvoti.
Toreiz, kā tas pieņemts bija toreiz, presē nebija uzreiz nekādu paziņojumu. Piektajā dienā pēc avārijas tomēr Pravdā esot parādījies ļoti īss paziņojums, jo šis fakts notika pārāk publiskā vietā un to bija grūti noslēpt. Tagad vēl izlasīju vienā vietā, ka pēc avārijas vairākas dienas no Novorosijskas sakaru iestādēm bijis atļauts nosūtīt telegrammas ar 3 vārdiem, ka Novorosijskā viss kārtībā. Bija man vairākas fotogrāfijas ar kuģi tuvplānā, bet pēc kuģa avārijas tās nesu rādīt darba kolēģiem un tās nevaru vairs atrast.
Dažu jautru notikumu apraksts uz kuģa sekos.
http://spoki.tvnet.lv/liktenis/Ka-mes-uz-Sociem-braucam2/687382

260 0 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

uzpeld daži intersanti fakti:

1) cits kravas kuģis veda graudus no Kanādas (no ienaidnieku valsts, kur lauksaimnieciskai darbībai nav tie spīdošākie apstākļi) un Padomju (kur plašās siltās stepes lauksaimniecībai ideāli piemērotas). Fakts, ka Amerika piegādāja padomijai graudus ilgā periodā, bija zināms. Vairāk jautājums par ideoloģiju un prasmi saimniekot.

2) Kuģis nogrimst 7 minūtēs. Lai vai no dzelzs, pat pēc torpēdas tik ātri kuģi nemēdz grimt. Droši vien smaga avārija vai kuģa tehniskais stāvoklis.

interesanti, katrā ziņā emotion

4 0 atbildēt

Avarēja 1986.g.31. augustā, bet 1972.g no ieslodzījuma atbrīvoti? wtf? kautkas ar gadiem nav īsti riktīgi..

0 0 atbildēt