local-stats-pixel fb-conv-api

Visums 25 - nāve utopijā12

543 0

Džons Kalhūns nolēma radīt Utopiju. Eksperiments tika veikts ar žurkām. Žurku pētījumus viņš bija uzsācis jau 1947.g. ar Norvēģijas žurku koloniju. Tās īpatņu skaits nepārsniedz 200, lai gan būtu varējis būt 50 000. Novērojumi turpinājas vairākus gadus, līdz 1958.g. viņš radīja Visumu 1. Laboratorijā tika izveidots krātiņš, kur tika iemitinātas žurkas, bez jebkādiem ienaidniekiem un ar neierobežotu pieeju ēdienam un dzērienam. Tā vismaz sākās kā Utopija. Četri žurku pāri veiksmīgi vairojās līdz 315 dienai. Īpatņu skaits sasniedza 620. Pēc tam populācijas pieaugums notika krietni lēnāk un pēdējā veselīgā žurka piedzima 600 dienā. Pēc tam sākās izmiršana.

Iemesls, kāpēc Kalhūns uzsāka šādus pētījumus, bija pārapdzīvotības draudi, kas radās ar strauju pēckara perioda populācijas pieaugumu. Cilvēku skaits strauji palielinājās un radās jautājums, kas pēc tam? Veicot testēšanu līdz 1972.g. viņš bija radījis 25 žurku visumus, mazas slēgtas telpas, kuros bija ideāli dzīves apstākļi, bet tie visi beidzās ar peļu izmiršanu. Peles pārvietojot normālos apstākļos, tās vairs nemācēja uzvesties kā peles. Dzīve Utopijā bija tās sabeigusi.

543 0 12 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 12

0/2000

Pēdējā laikā labākais raksts 

13 0 atbildēt

Cilvēki nav peles, un mūsdienās ētika un morāle ir daudziem svešas tēmas. Cilvēki tomēr nav pilnīgi 100% dzīvnieki, un meklēt savas nolaidības attaisnojumus dzīvnieku uzvedībā ir varen muļķīgi. Jo cilvēkiem ir daudza īpašības, ka viņam dod iespēju pārvaldīt savu dzīvnieciskumu un bara instinktu, bet žēl, ka par tām ar sāk aizmirst. Tik teiks sabiedrība vainīga, tv vainīgs, bet vai pašam tāda dzīve kāda tiek dzīvotamūsdienu sabiedrībā ir pieņemama?

Bieži ir bijušas diskusijas par sabiedrības uzvedību utt. man atbilde skan, ja citi tā dara, es ar darīšu.

9 0 atbildēt

Tad peles vai žurkas?

Bet Latvijā jau nedraud līdziga situācija, jo mums nemūžam nebūs to ideālo apstākļu. Vienmēr nāksies par kaut ko cīnīties! emotion 

6 0 atbildēt

Ļoti labs raksts, paldies!

4 0 atbildēt

Ir diezgan spēcīgi novērojams šis fenomens mūsdienu sabiedrībā!

Diemžēl civēce neizmirs šādos apstākļos, jo mēs neesam viena kolonija, bet ļoti daudz mazas kolonijas, līdz ar to pilnīgs izmirums šādā procesā ir maz ticams. Bet dažu atsevišķu kolonīju izmirums pēc 4. stadijas, jau ir sācies kādu labu laiku atpakaļ!

4 0 atbildēt

Ļoti intersants stāsts un līdzības ar sabiedrību ir izteiktas, bet nav pat nepieciešami šādi eksperimenti, lai zinātu, ka pastāvīgi augošs materiālais komforts ir diezgan degradējošs - to vēsture pierādījusi daudzkārt. Tas gan nenozīmē, ka jebkurai attīstībai jānoved pie iznīcības - nē! Ir jānotiek vispusīgai attīstībai, pat vairāk akcentus liekot uz prāta un garīgo spēju attīstību. Šobrīd pēdējie ļoti pieklibo.

2 0 atbildēt

tipiska dzīvnieku uzvedība.

Arī cilvēki ir dzīvnieki. Un nevienu reizi vien ir bijsi tā, ka kaut kāda civilizācija sasniedz savu augstāko attīstību, bet to vienkārši iznīcina barbari - divupe, ēģipte, roma, arābi, acteki, inki. Civilizācijas attīstība ir bijusi no 500 līdz 1000 gadiem, pēc tam vienkārši sabrukusi. 

Lai cik tas dīvaini neliktos, zaudētāji dzīvoja mierā uz saticībā, bet mēs visi zinām, ka attīstību nodrošina karš, kad apstākļi ir spiedīgi un ir kaut kas jāizdomā jauns vai labāks nekā pretiniekam. 

Arī šodien - japāņi dzīvo nosacītā mierā, bet sociālā dzīve ir identiska eksperimentam, kad daudzi bauda dzīvi un ir po par pēcnācējiem. Jo Japān ir zaudējusi karu tikai vienu reizi, pārējos kaut kā ir izdevies vinnēt, un kultūra ir kā diezgan noslēgta kasta.  

2 0 atbildēt

Tādēļ es priecājos ka liela daļa Latvijas iedzīvotāju izbrauc uz ,,utopiju,, .

Šeit paliek cilvēki kam pašiem pauris vēl strādā un ir cīņas spars veidot ko savu.

Maums vairāk svaiga gaisa un lētāki īpašumi emotion

Mazāk ,,Atlaist saeimu!,, piekritēju. 

1 0 atbildēt

Cilvēks kam viss tiek iedots agri vai vēlu pazudīs vai apstākļu maiņas gadījumā vienkārši nespēs izdzīvot.

1 0 atbildēt