local-stats-pixel fb-conv-api

Pulsāri vai precīzākā iespēja izteikt laiku8

62 0

Kā visiem labi zināms melnie caurumi ir laika slieksnis, kurā gravitācija sava blīvuma dēļ izslēdz jebkādu laika iespējamību. Solis pirms melnā cauruma ir tā sauktās neitronu zvaigznes, kuras neizstaro gaismu, bet radioviļņus. Ja neitronu zvaigznes ir tā sauktais notikumu kodols, tad pulsāri ir tā sauktie neitronu zvaigzni iekļaujošie notikumi - rotācija, radiācija, ko izdala neitronu zvaigzne un tā devētais elketromagnētiskais lauks, kurš ietver pašu neitronu zvaigzni. Mūsdienās pieņemts uzskatīt, ka spēcīgā elektromagnētiskā lauka dēļ neitronu zvaigznes maina savu polu virzienus, kas gan manuprāt ir pretrunā ar masas attiecību pret laiku vai virzienu maiņa nevar konfliktēt ar masas novietojumu attiecībā pret masas kopējo smaguma centru, kas raksturo vietu, kurā masa varētu koncentrēties visblīvāk, ja tai būtu tāda iespēja. Respektīvi melnā cauruma vieta nemainas attiecībā pret citiem masu izsakošiem ķermeņiem izplatījumā. Lai kā arī nebūtu neitrona zvaigznes, kuras ar visiem to pavadošajiem notikumiem pieņemts dēvēt par pulsāriem visai strauji rotē un papildus magnētiskajam laukam izdala radiācijas kūļus, kuri maina savu virzienu attiecībā pret neitronu zvaigznes rotācijas asi. Kad radiācijas kūlis ir vērsts pret novērotāju, tad pastāv iespēja to fiksēt, lai noteiktu neitrona zvaigznes apgrieziena intervālu. Šāda pulsāru īpašība ļauj iegūt precīzāku laika uzskaites iespēju, kā līdz šim nodrošināja tā dēvētie atomārie pulksteņi, kuru pamatā bija atoma īpašība saglabāt nemainīgu struktūru, pie rotācijas ātruma, kurš neizjauc atomu raksturojošo sastāvdaļu novietojumu.

Pulsāru sinhronizācija vai laika precizitātes palielināšana balstoties uz pulsāriem:
+ par cik zināmu pulsāru ir diezgan daudz, tad pastāv iespēja tos savā starpā salīdzināt, lai noteiktu īsāko iespējamo laika vienību
+ atrodot jaunus pulsārus, tos varētu iekļaut jau sinhronizēto pulsāru grupā, kas palielinātu laika precizitāti, iespējamo laika vienību padarot mazāku
+ šāda laika uzskaite ļautu magnētisko lauku nejaukt ar notikumiem, kuriem piemīt pārtraukts vai ciklisks raksturs

Svarīgākais ir saprast to, ka rotācija ir pakārtota virzienam vai virziens ir absolūts un nemainas attiecībā pret novietojumu, ko raksturo galaktikas rotācija vai citu masīvu objektu rotācija, jo kopējajā rotācijā būs iesaistīta lielāka masa, jo mazāka novirze būs rotācijas asij no rotācijas ass orientējošā virziena. Lai gan ir pieņemts uzskatīt, ka melnos caurumus iekļauj rotāciju raksturojošas pazīmes, par rotāciju šādā gadījumā nevar runāt, jo nav iespējams melnā cauruma centru aprakstīt ar laiku, kurā šo rotāciju izteikt.

lasi, vērtē, komentē emotion

62 0 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 8

0/2000

Negribu piesieties, bet

"Kā visiem labi zināms melnie caurumi ir laika slieksnis, kurā gravitācija sava blīvuma dēļ izslēdz jebkādu laika iespējamību"

nav taisnība - novērotājam no ārpuses izskatās, ka ķermenis, kurš lido iekšā, apstājas, taču laiks neapstājas no paša ķermeņa skatapunkta, kā arī ņemot vērā, ka arī melnie caurumi laika gaitā "izgaro" ir pašsaprotami, ka laika progresija neapstājas.

"Solis pirms melnā cauruma ir tā sauktās neitronu zvaigznes, kuras neizstaro gaismu, bet radioviļņus"

Neitronu zvaigznes ir alternatīvs supernovas rezultāts melnajam caurumam, nevis solis uz kaut ko, un radioviļņi arī skaitās gaisma kā daļa no elektromagnētiskā spektra, un neitronu zvaigznes izstaro gan radioviļņus, gan redzamo gaismu, gan gamma starus, taču visvairāk rentgenstarus. Patiesībā tieši radioviļņi ir tie, kurus mēdz nevarēt atrast - šādas neitronu zvaigznes pat sauc īpašā vārdā - radio-klusās (radio-quiet).

8 0 atbildēt

 emotion 

3 0 atbildēt

Pacenties, interesanti. emotion  emotion 

3 0 atbildēt

Interesanti,bet ja es no tā visa vēl kaut ko sajēgtu emotion  Vai nepastāv iespējamība,ka melno caurumu aktivitāte ir kaut kā saistīta ar manu finansiālo stāvokli,nedēļu pirms algas?!

2 0 atbildēt
Tu varētu būt fizikas skolotājs 👍
1 0 atbildēt
Klau tu pats sitam tanari izburies cauri? Vispar jau laiks pastav tikai attieciba uz kautko. Melnaja cauruma nav neka lidz ar to nav ar ko salidiznat. Laiks uz katras planets, stundu un dienu garums ka ari gada ilgums ir tik loti atskirigs. Varnut tur vina nav. Varnut laiks ir tikai Materijai? Anyways, ja butu nauda, vai uzbuvetu antigravitacijas lidaparatu starpgalaktikas celojumiem?
0 0 atbildēt